-
Kokeilun teemat
4079 katselukertaa
Kokeilu on luotu 20.11.2021Innoeco (Consulting)
Tutkia merimetson ulosteen soveltuvuutta (ravinne ja haitta-ainepitoisuudet) kierrätyslannoitteeksi. Tuottaa ehdotus pilottikokeilusta Turun Äijäkarilla. Tuottaa tietoa vastaaviin toimiin muualla Suomen rannikolla.
Merilintujen ulosteen fosfori on perinteinen lannoite, joka edelsi teollisten lannoitteiden aikakautta. Voimakkaasti kasvaneet merimetsokannat ovat alkaneet tuottaa guonoa myös Suomen rannikolla ja Saaristomerellä. Suomessa pesii noin 25 000 merimetsoparia, joiden vuosittain pesimäsaarille tuottama guano sisältää noin 10 tonnia fosforia, joka on poistunut lintujen ravinnon myötä meren ekosysteemistä. Suomessa ei ole aiemmin selvitetty meren ravinnekierrosta merimetsojen avulla poistuvan fosforin määrää. Yksi suuri yhdyskunta sijaitsee Turun Äijäkarilla. Sen 1750 pesivää paria keräsivät merestä viime vuonna yli 700 kiloa fosforia, joka on peräisin niiden Pohjois-Airistolta syömästä kalasta. Vertailun vuoksi samaan aikaan Kakolan jätevesipuhdistamolta fosforia pääsi mereen noin 800 kg. Merimetsojen paikallinen vaikutus vesistöön ja sen eliöstöön on siis ravinteiden kierron kannalta merkittävä. Jos osakin merimetson saarelle tuomista ravinteista pystytään keräämään ja kierrättämään, sillä on tärkeä merkitys vesiensuojelulle ja alueen eliöstölle.
Kokeilun toteutus on seuraava; - tarkennetaan kirjallisuushakujen perusteella tietoja pesimäyhdyskuntiin kertyvän guanon määristä ja laadusta - järjestetään ulostejäämien näytteenotto Äijäkarilla ja mahdollisesti 1-2 vertailuyhdyskunnassa - analysoidaan niiden ravinne ja haitta-ainepitoisuuksia laboratorioissa ja vertaillaan niitä kirjallisuustietoihin - konsultoidaan tulosten pohjalta lannoitevalmistajia mahdollisuuksista hyödyntää guanoa lannoitevalmistuksessa. Samoin konsultoidaan yksityisiä yrityksiä ja kaupunkien viherrakentajia samasta mahdollisuudesta - konsultoidaan maaperägeologian asiantuntijoita mahdollisuudesta pidättää ravinteita pesimäyhdyskuntien maaperässä (vaihtoehtona ravinnekäytölle) - konsultoidaan vesirakentamisen asiantuntijoita ravinteiden talteenotolle saarioloissa - laaditaan raportti kokeilusta
Allekirjoittaneen lisäksi hankkeeseen osallistuu, - maaperägeologian asiantuntija - vesirakentamisen asiantuntija - analyysilaboratoriot Lisäksi hankkeen kokeiluvaihetta seuraava pilotointi vaatii Turun kaupungin (maanomistaja) suostumuksen ja ELY-keskuksen luvan pesintäaikaiseen näytteenottoon
Kokeilun budjetti on 7 000 € ja se koostuu; - näytteenottokustannuksista -laboratoriokustannuksista -asiantuntijakorvauksista -projektin vetämisestä -raportointityöstä
Allekirjoittaneella on pitkäaikainen kokemus ympäristönsuojelutehtävistä ja arvio on, että hankkeen läpivientiin kokonaisuudessaan kuluu 14 työpäivää. Muiden asiantuntijapalveluiden osalta arvio on 5 työpäivää. Lisäksi tulevat laboratorioiden analyysipalvelut. Hankkeelle ei ole muuta ulkopuolista rahoitusta.
Loppuraportin julkistaminen on erittäin toivottavaa ja sen tähänastisista tuloksista pyritään tiedottamaan aktiivisti eri keinoin.
Kokeilu ei kaikilta osin saavuttanut tavoitettaan, mutta toisaalta se osin ylitti tavoitteensa. Kuva merimetsoyhdyskunnan roolista fosforin kierrättäjänä tarkentui merkittävästi, mutta itse fosforin käyttäytymistä ja guanon muodostumisprosessia ei kokeiluvaiheen aikana pystytty vielä tarkentamaan. Keskeinen syy tähän oli kokeilun ajoittuminen talvikauteen, jolloin kunnollinen guanonäytteenotto pesimäyhdyskunnasta osoittautui vaikeaksi. Kokeiluvaiheen aikana tapahtui merkittävää verkostoitumista eri asiantuntijatahojen kanssa ja jatkosuunnitelmat hankkeen eteenpäin viemiselle selkenivät. Guanon ensimmäinen kokeiluluonteinen kerääminen Äijäkarilla pyritään toteuttamaan tämän vuoden pesimäkauden jälkeen elo-syyskuussa. Kerättävän guanon avulla tutkitaan sen jalostamista kierrätettäväksi lannoitteeksi viherrakentamisen erityiskohteisiin. Hanke laajenee niin, että Suomen kaikkia pesimäyhdyskuntia koskeva selvitystyö käynnistyy opinnäytetyön merkeissä. Tavoitteena on luokitella tunnetut 60 yhdyskuntaa sen perusteella, miten niistä pystytään keräämään guanoa.
Kokeilun vahvisti käsitystä siitä, että merimetsot poistavat merestä merkittäviä määriä fosforia syömänsä kalan muodossa. Enin osa fosforista päätyy pesimäyhdyskuntiin, ja niiden luonteesta riippuen ravinteet joko jäävät yhdyskuntien maaperään tai kulkeutuvat sateiden huuhtomana takaisin mereen. Uutta oli myös se, että tieteellisessä ja muussa kirjallisuudessa on vähän, tai tuskin lainkaan, tuotu esiin näkökulmaa merimetson roolista ravinteiden poistajana Itämerestä. Tutkimus on pääosin kohdistunut merimetson rooliin mahdollisena rehevöitymisen aiheuttajana.
Kokeiluvaiheessa syntyneiden kontaktien ja verkostojen avulla hanke etenee kahdella tavalla. Äijäkarilla kokeillaan guanon fyysystä talteenottoa syksyllä 2022 ja sen perusteella selvitetään käytännön kierrätysmahdollisuuksia. OLen työssä edelleen koordinaattorin ja organisaattorin roolissa kokeiluhankkeen spin-offina. Koko maan tilanteesta kirjoitetaan tutkimuspohjainen artikkeli, jonka avulla pyritään löytämään ja osoittamaan ne yhdyskunnat, joissa vastaavia toimia on mahdollista käynnistää paikallisten toimijoiden toimesta.