Muistot & Musiikki | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

IkäihmisetKulttuuriVapaa-aikaMielenterveysTerveysPalvelutaloKokeilutOsallisuusYhteistyöMusiikkiYksinäisyysVapaaehtoistoiminta

792 katselukertaa

Kokeilu on luotu 14.11.2017

Tarja Itkonen / konsultointi ja mentoritoiminta / osuuskunta napakka.

Muistot & Musiikki

Kehitetään musiikkiverkostoa sairaaloihin ja hoitokoteihin. Asiakkaana ovat vanhukset, dementtia- ja saattohoitopotilaat.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Musiikki ja kulttuuri kuuluvat kaikille. Haluan tuoda sen kaikkein heikoimpien tahojen mahdollisuudeksi. Viime aikoina on tehty paljon tutkimuksia, joissa todetaan, että musiikki on hyödyksi muistisairaille. Haluan, että se tulisi yhdeksi hoitomuodoiksi kuten myös muunlainen äänimaailma, esimerkiksi potilashuoneissa lintujen viserrys tai veden liplatus, jos potilas niin toivoo. Haluan tuoda esiin myös saattohoitopotilaat ja heidän mahdollisuutensa musiikkiin ja äänimaailmaan. Kokeilusta halutaan oppia ennakkoluulotonta suhtautumista eri viiteryhmiin. Lisäksi halutaan parantaa kulttuurin saatavuutta ja mahdollisuuksia esim. vanhukset ja dementtiapotilaat. Lisäksi tärkeää on kehittää saattohoitoa myös kulttuurin keinoin.

Miten kokeilu toteutetaan?

Potilaiden hyvinvointi on tärkeää. Musiikki tuo muistoja. Lisäksi musiikki rauhoittaa ja antaa onnen tunteita. Meillä on paljon erilaisia musiikkitahoja, jotka voisivat yhdistää voimansa potilaiden hyväksi. Meillä on musiikkiterapiaa, miksei yhtä hyvin musiikkia voitaisiin käyttää potilaiden voimavarojen tukemiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että heille järjestetään hoitolaitoksiin tai yksityisiin potilashuoneisiin elävää musiikkia tai muunlaista äänimaailmaa. Lisäksi myös vanhukset ja dementtiapotilaat saisivat koskea ja käyttää eri instrumenttejä tai osallistua muulla tavoin musiikin tekemiseen. Kokeilun voi aloittaa kotikaupungistani Joensuusta ja myöhemmin laajentaa koko maata koskevaksi. Eri tahojen musiikki tahot tulee yhdistää. Se tietää yhteistyötä musiikin ja sairaaloiden sekä hoitolaitosten välille. Se voisi olla heti ensi vuoden eli 2018 puolella ja kestää vuoden.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun toteuttaa idean esittäjä eli Tarja Itkonen. Apunani on musiikkityöryhmä.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Budjetti voisi olla noin 50 000e- eli se olisi vuoden mittainen ja käynnistäisi yhteistyökuviot sekä kokeilut.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Itselläni on laaja kokemus vapaaehtoistyöstä niin Suomessa kuin ulkomailla eri viiteryhmien parissa myös musiikin ja konserttien järjestämisestä. Tällä hetkellä olen koulutuksessa, mikä antaa parempia valmiuksia projetiosaamiseen. Minulla on ennestään hyvät verkostot. Minulla on korkeakoulututkinto ja olen tehnyt laaja-alaisen tutkimuksen tunnekasvatuksesta. Tämä niveltyy myös tähän kokeiluun.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

15.11.2017

Muisti& Musiikki


Olen Tarja Itkonen Joensuusta. Olen asunut täällä noin kymmenen vuotta.

Pidän Pohjois- Karjalan luonnosta ja ihmisistä.

Mottoni on, että elämään sisältyy erilaisia värejä

Tämä tulee esiin siinä, että olen työskennellyt vapaaehtoisena eri kulttureissa.

Erilaiset värit nousevat elämässäni esiin myös siinä, että olen työskennellyt erikoisryhmien kanssa kuten vanhukset ja kehitysvammaiset.

Minulla on hyvät organisointitaidot. Olen muun muassa järjestänyt erikaisia tapahtumia kuten konsertteja. Tällä hetkellä olen asiantuntijakoulutuksessa, mikä antaa lisävalmiuksia myös organisointiin.


Elämä voi olla etsimistä ja löytämistä. Löytöretkeilijän taitoihin sisältyy kyky yhdistää eri asioita ja löytää näin uusia kokonaisuuksia. Nyt haluan yhdistää muistot ja musiikin, koska musiikilla on hyviä vaikutuksia muistiin ja aivotoimintaan.Nämä hyvät vaikutukset on otettava käyttöön vanhus-, dementtia- ja saattohoitopotilaiden hoidossa entistä määrätietoisemmin, koska heidän itsemääräämiskykynsä on heikentynyt. Tästä aiheesta on saatu paljon hyviä tutkimustuloksia. Haluan tuoda nämä käytännössä esiin entistä paremmin ja tehokkaammin - tekemällä musiikkiverkoston hoitotyöhön.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit