Muovin ja muiden synteettisten materiaalien korvaaminen luonnon materiaalilla | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

Kiertotaloushaku

1571 katselukertaa

Kokeilu on luotu 18.01.2019

Arto Rautevaara -> työnimeltä HEMPPU

Muovin ja muiden synteettisten materiaalien korvaaminen luonnon materiaalilla

Tuoda rakennusmarkkinoille uusi, vaikkakin vanha, luonnon materiaali jolla on todettu olevan paljon hyviä ominaisuuksia.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

RATKAISTAVA HAASTE Hamppukomposiitti on ekologinen ja miellyttävä rakennusmateriaali. Yleisesti käytettyihin materiaaleihin verrattuna sillä on monia hyviä ominaisuuksia. Se on huono kasvualusta homeitiöille ja hyvin palonkestävä. Se myös tasapainottaa lämpöä ja kosteutta huoneilmassa, sekä absorboi huoneilmaan emitoituneita VOC-päästöjä. Hamppu sitoo hiilidioksidia tehokkaasti parhaassa tapauksessa useaksi sadaksi vuodeksi. Aivan kuten puu, hamppu on myös täysin luonnollisesti hajoava rakennusmateriaali. Hamppukomposiitilla saadaan toteutettua monoliittinen rakenne ympäri talon ja ilman kylmiä siltoja. Hampulla on rakennettu menestyksekkäästi ympäri maapalloa esim. Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Austraaliassa. Periaatteessa hamppu on perinnemateriaali myös Suomessa, mutta nykyaikaisessa muodossa se on uudenlainen tapa rakentaa. Hamppua voidaan hyödyntää rakennusmateriaaliksi monin tavoin. Hampun paikallaan valaminen onnistuu hyvin ja se on todettu eri mantereilla toimivaksi tavaksi. Tämän työtavan heikkous on pitkähkö kuivumisaika. Manner-Euroopassa hampusta tehdään harkkoja ja elementtejä. Suomalaisen kalkin kanssa nämä tavat vaativat kokeilua ja suunnittelua, jotta rakennusprosessi saadaan yksinkertaiseksi ja luotettavaksi. Hamppukomposiitti on hyvä materiaali myös perinnetalojen korjaus- sekä huoltorakentamisessa. Huoltorakentamisella tarkoitan tässä lisäeristämistä mm. puu ja luonnonkivipinnoille. Hamppurakentaimselle voidaan siis nähdä kaksi haastetta. Ensimmäinen haaste on tuoda Suomen markkinoille käytännössä uusi materiaali. Toisena haasteena on materiaalin jalostusmuotojen ja työtapojen kehittäminen. Harkot tarvitsevat muotin ja oikeat menettelytavat, tarkoitus on löytää menettelytapoja, miten valmistaa harkkoja mahdollisimman nopeasti ja siten, että laatu on hyvä. Haluamme myös oppia, mikä on paras sidosaineen suhde, jota voisimme itse käyttää, tämän laadun varmistamiseksi. Hankimme materiaaleja ja etsimme, mistä löydämme oikeanlaisia komponentteja. Teemme harkkoja ja analysoimme niitä kuivumisaikana ja sen jälkeen kun ne ovat kovettuneet valmiiksi.

Miten kokeilu toteutetaan?

Piiloagendalla olleet asiat ovat edeen todella hyvin. Olemme löytäneet kontakteja, joilla pystymme edesauttamaan näkyvyyttä hyvin, kävimme tapaamassa ympäristöministeriön Matti Kuittista ja Petri Heinoa ja he ottivat suurella mielenkiinnolla uuden materiaalin vastaan. Sparrauksissa, ainakin omaksi yllätykseksi, olen saanut hyödyllistä tietoa ja ne ovat herättäneet ajatuksia. Olemme saaneet testaukset hyvälle alulle, mikä on kokeilussa erittäin tärkeää, jotta saamme edistettyä tuotekehitystä. Itse kokeilu ei mennyt täydellisesti aivan loppuun ja toiveessa onkin, että voisimme jatkaa ja viedä eteenpäin kokeilua. Käytännössä kokeillaan, miten saadaan mahdollisimman lähellä tuotettujen materiaalien toimivan jo valmiiksi tuotettujen ja hyväksi todettujen materiaalien toimiessa verrokkina. Piiloagendalla olleet asiat ovat edeen todella hyvin. Olemme löytäneet kontakteja, joilla pystymme edesauttamaan näkyvyyttä hyvin, kävimme tapaamassa ympäristöministeriön Matti Kuittista ja Petri Heinoa ja he ottivat suurella mielenkiinnolla uuden materiaalin vastaan. Sparrauksissa, ainakin omaksi yllätykseksi, olen saanut hyödyllistä tietoa ja ne ovat herättäneet ajatuksia. Olemme saaneet testaukset hyvälle alulle, mikä on kokeilussa erittäin tärkeää, jotta saamme edistettyä tuotekehitystä. Itse kokeilu ei mennyt täydellisesti aivan loppuun ja toiveessa onkin, että voisimme jatkaa ja viedä eteenpäin kokeilua. Kokeilu on useammassa vaiheessa toteutettava projekti, jotka voidaan toteuttaa yhdessä tai erikseen. Kokeilun voi aloittaa heti rahoituksen löydyttyä, tai pienellä viiveellä, mielellään mahdollisimman nopeasti.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Arto: Yhteentuova elementti ja visio, kaupallinen osaaminen ja kontaktit Tero: Korjausrakentaminen ja myynti, sekä logistiikka osaaminen Pauli: Bioenergiayrittäjä ja rakennuspuolen ammattilainen, hyvät myyntitaidot ja kontaktit Manu: Tuotantolaitosten ja hallien suunnittelu, sekä rakentaminen, kontaktit maatalouteen Darja: Pitkän linjan hamppu- ja ekotalo tuntija, kattavat kontaktit ympäri Eurooppaa, niin yritys, kuin tutkimuspuolella. Kokeilun työnimi on Hemppu, tomivana yrityksenä on Terrabuild. Tulevan yrityksen nimi on HEMPACT Oy

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

KOKEILUN RAHOITUS Alkutestaamiseen 5000€ riittää, mutta projektin edetessä yritysmahdollisuuksia on runsaasti, joten joukkorahoittaminen on kiinnostava, sekä yritystuet, sekä Finnveran laina.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Eri alojen asiantuntijoista koostuva ryhmä, kenellä on jo kokemusta hampusta ja rakentamisesta. Me saimme hallin, vettä ja sähköä, sekä työkalut, mitä kokeiluun tarvittiin tällä erää, poislukien kosteusmittari, näitä pystymme myös jatkossa käyttämään. Toki meillä on myös kokemusta hamppurakentamisesta, mutta kokeilumielessä tehtävät ja testattavat elementit oli meille kaikille uutta.

Kokeilun oppi

Saavuttiko kokeilu tavoitteensa?

Piiloagendalla olleet asiat ovat edeen todella hyvin. Olemme löytäneet kontakteja, joilla pystymme edesauttamaan näkyvyyttä hyvin, kävimme tapaamassa ympäristöministeriön Matti Kuittista ja Petri Heinoa ja he ottivat suurella mielenkiinnolla uuden materiaalin vastaan. Sparrauksissa, ainakin omaksi yllätykseksi, olen saanut hyödyllistä tietoa ja ne ovat herättäneet ajatuksia. Olemme saaneet testaukset hyvälle alulle, mikä on kokeilussa erittäin tärkeää, jotta saamme edistettyä tuotekehitystä. Itse kokeilu ei mennyt täydellisesti aivan loppuun ja toiveessa onkin, että voisimme jatkaa ja viedä eteenpäin kokeilua.

Mitä uutta tietoa kokeilulla saatiin?

Raaka-aineiden laatu on merkittävämmässä osassa lopputuloksen kanssa, mitä osasimme odottaa. Teollisen harkon valmistaminen vaatii paljon suunnittelua, mutta joitain ideoita saimme, mitä pystymme suoraan hyödyntämään teollistamisessa, vaikka teimme manuaalisesti. Hyvien raaka-ainetoimittajien löytäminen ei ollut ihan niin yksiselitteistä, mitä uskoin. Jo hakemusaikana on hyvä olla toimintasuunnitelma valmiina, mitä tullaan tekemään. Ja vaikka on suunnitelma, niin on hyvä olla varasuunnitelma, jos vaikka sattuu pieniä muuttujia matkaan. On hyvä ottaa huomioon, että rahoitus ei tule heti ja on hyvä valmistautua siten, että tietää, mistä saa tilattua materiaaleja, etukäteen ennen kuin ne pitää maksaa. On myös hyvä tehdä aikataulu, mitä voi käyttää punaisena lankana, kun tekee kokeilua.

Miten aiot viedä kokeilua tai sen tuloksia eteenpäin?

Kokeilun päätyttyä toivomme pääsevämme jatkokierrokselle. Tällöin on tarkoitus rakentaa vaihotlavalle siirrettävä työmaakoppi ja Suomalainen sauna Painovoima Ry.n kanssa, itseasiassa 2 erilaista saunaa. Siitä huolimatta, vaikka emme saisi isoa rahoitusta, niin on mahdollista edistää teollistumista suunnittelemalla huolellisesti, että mitä kaikkea se vaatii. Tiimijäsenen Paulin hyvä ystävä suunnittelee työkseen erilaisia siirtimiä ja teollisia linjoja, voimme hyödyntää tätä voimavaraa ja alkaa valmistautumaan rakentamalla prototyyppiä harkkolinjan valmistamiseksi. Toki tämäkin tarvitsee investointeja, mutta Pauli ja Manu ovat erinomaisia rakentajia ja voimme hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Jos saamme riittävästi rahoitusta, niin rakennamme teollisen tuotantolaitoksen, sitä ennen käymme tutustumassa Euroopassa oleviin laitoksiin ja vähän ottamassa mallia, mahdollisesti osan osatoimituksista voimme myös saada sieltä, mitkä on jo hyviksi todettuja. Koska kokeilunpaikan kautta löytyi myös kontakti, Jalotus kenellä on tarkoitus järjestää kestävän rakentamisen asuntomessut, niin myös tänne voisimme rakentaa esimerkiksi toimistokopin ja jos ja kun rahoitus löytyy, niin hamppuasunto. Mielellään rivi- tai luhtitalo, koska näin saisi mahdollisimman moni homealtistunut / kemikaaliyliherkkä asunnon, tai vähintään tilapäisen majapaikan. Näin saamme talontuotannon alkuun, mikä on myös tärkeä, jotta liiketoiminta lähtee liikkeelle ja jotta voimme alkaa sijoittamaan tulevaisuuteen. Jatkamme materiaalien testausta kokeilujen jälkeen, mikä on sertifioinnille olennaista. Kokeilun paikka on ollut todella tärkeä askel, tämän prosessin alullepanijana. Nyt näyttää hyvältä sen osalta, että Jalotuksen kanssa pääsemme alkamaan ensimmäisen pienen projekti, ulkohuussin, mahdollisesti useampikin heidän projektia tukemaan, sekä suunnitelmissa oleva työmaatoimisto näillä näkymin rakennettaisiin heidän käyttöön. Mutta koska he ovat yleishyödyllinen yhdistys, heidän rahoituskuviot ovat myös pitkälti tukien ja sponsoreiden varassa, niin tähän projektiin olisi todella hyvä saada jatkorahoitus.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

24.05.2019

Kokeilu ei ole edennyt aivan lineaarisesti, kuten olisi voinut toivoa, mutta joiltain osilta se on edennyt myös yllättävän hyvin ja voinkin näin alkuun todeta, että olemme oikein hyvässä lähtöasetelmassa kokeilun paikain kakkosvaiheeseen.


Alkuun oli käytännössä vain minä ja serkkuni Tero. Heti alkuvaiheessa lähti mukaan Pauli ja Manu, joilla on tuoda mukanaan paljon kokemusta yritystoiminnasta, sekä rakentamisesta, vaikka hamppu olikin heille vieras elementti.

Ystäväni kautta saimme vielä vahvistuksena Darjan, jolla on pitkä kokemus hamppu ja ekorakentamisesta, sekä laaja kontaktiverkosto niin hamppuyrityspuolella, kuin tutkimuspuolella.


Darja on tässä ohessa lämmitellyt suhteita Kuopion yliopiston kanssa, missä ollaan todella kiinnostuneita hamppurakentamisen suhteen ja he ovat halukkaita tehdä tutkimuksia meidän kanssa ja kehittää tuotetta eteenpäin. Näin olemme askeleen lähempänä sertifiointeja ja puolueettomia tutkimuksia.


Tulemme olemaan yhteydessä vielä kuntiin, joissa suhtaudutaan myönteisesti erilaisiin ratkaisuihin, kuten hamppukomposiitin käyttäminen rakentamisessa.

Eikä pidä unohtaa, että materiaali ei ole vain hiilinegatiivinen ja immuuni homeelle, tämä luo myös työpaikkoja välillisesti kotimaisessa maataloudessa, koska tällä korvataan ulkomailta tuotavia materiaaleja.


Koska meillä ei ollut muuta rahoitusta, niin itse kokeilut materiaalilla hieman myöhästyi aikataulusta, mutta pääsimme kuitenkin alkuun ja turvauduimme suunnitelma beehen.

Eli etenemme muuten samalla tavoin ja teemme välitutkimuksia ja syksyllä jatkamme tarkempia tutkimuksia yliopiston kanssa harkkojen osalta, johon kuuluu:

  • Lujuus mittaukset
  • Eristävyys testaukset
  • Paloturvallisuus / kesto
  • VOC- päästömittaukset
  • Jos pystyy, niin lämmön sitoutuminen materiaaliin
  • Mahdollisesti hiilen määrän sitoutuminen materiaaliin, jolla pystytään todentamaan tarkasti, kuinka paljon hamppukomposiitti sitoo CO2 päästöjä
  • Mikrobikannat, ennen ja jälkeen rakentamisen


Kokeilun paikan kautta on tullut myös kontakteja, kuten Painovoima ry, joiden kanssa olemme päättäneet lähteä heidän todennäköisesti 2020 kesällä järjestettävään ekologiseen saunafestariin. Tällä pystymme kokeilemaan, kuinka hamppukomposiitti toimii ääriolosuhteissa. Puu kiuas on luvattu sydänkiukaalta, joka kehittänyt erittäin hyvän hyötysuhteen saunan puukiukaan.

Toinen projekti on Jalotus projektin sivuprojektina tuleva kestävän kehityksen rakennusmessut, missä me istuisimme kuin nenä päähän. Näille messuille osallistuaksemme, pitäisi kuitenkin vielä ottaa pari askelta, jotka tukisivat rahoituksen ja mahdollisesti sertifikaattien saamista.

Se mikä tässä on hyvä, niin alueen kaavoitusta ei olla vielä tehty, joten olemme hyvässä saumassa sen suhteen.


Sparrauksista olen kokenut saavani paljon hyötyä, päällimmäisenä pitch, vaikka se ei mennytkään yhtään edes sinne päin, mitä ajattelin, mutta se kuitenkin on kiteyttänyt tätä projektia todella hyvin.

Myös viestintä sparraus selvensi ainakin minulle, mihin suuntaan viestintää pitäisi viedä, eli sen alkaminen nettisivuilla ja instagrammi ensimmäisenä ovat ensiarvoisia.

Myös lakisparraus oli hyvä, sieltä sai pari kolme täysosumaa, mitä tulee ottaa huomioon, kun tekee sopimuksia.

Muutkin sparraukset ovat olleet hyviä, mutta nämä kolme jotenkin kosketti minua parhaiten.


Yksi tärkeä oppi on ollut myös se, että tämän materiaalin kanssa työskenteleminen on omalla tavalla melko hidasta ja ennen teollistamista ja sen tuomaa jatkuvaa prosessia, väliaika on käytettävä hyväksi ja kehitettävä muita liiketoiminnan osa-alueita, työstettävä kontakteja ja oltava valppaana ja luotava tiekartta, mihin suuntaan on menossa.

Se tässä on ollut hyvä, että juuri tuo tiekartta on muotoutunut, vaikka se on ollut mielessä, se on jalostunut ja alkanut ottaa niitä tärkeitä ensiaskeleita. -> Kontaktit ovat alkaneet muotoutua, olemme saaneet pään avattua tutkimuksiin ja paikan minne viedä ensituotteet.


Tämän lisäksi olen ollut yhteydessä ympäristöministeriön rakennuksista vastaaville henkilöille ja sain vielä ennen kokeilun loppua järjestettyä tapaamisen ja toivonkin, että täältä löytyy apuja tuleville hankkeille. Näistä kerron sitten lisää, kun asia etenee.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit