-
Kokeilun teemat
671 katselukertaa
Kokeilu on luotu 09.11.2017Kalliolan kansalaistoiminnan yksikkö/Vapaaehtois-ja vertaistoiminnan koordinaatio
Kokeilussa, Naapuriverstas-toiminnassa, kehitetään kaksisuuntaista kotoutumista tukevia toimintoja. Vapaaehtoisten, työntekijöiden ja osallistujien yhdessä tekeminen ja ideointi tuottaa uutta toimintaa sekä jatkuvuutta Naapuriverstaalle kokeilu-ja kehittämispaikkana. Kehittämisprosessi tuottaa tietoa kotoutumisen tukemiseen. Kokeilujen kautta kertyy kokemuksia vapaaehtoistoiminnan monimuotoisista soveltamismahdollisuuksista sekä valmiita toimintakäytäntöjä.
Laajempi taustaongelma on maahanmuuttajien kotoutumisen näkeminen prosessina, jossa maahan muuttanut sopeutuu olemassa olevaan tilanteeseen. Palvelujärjestelmän puheessa kaksisuuntaisuus kiteytyy siihen, että maahanmuuttajille on olemassa palveluja, joilla mahdollistetaan kotoututumista; kaksisuuntaisuus on yhteiskunnan muuttumista palvelujärjestelmän osalta. Yleisesti voidaan tarkoittaa myös sitä, että kotoutuminen edellyttää maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen ja suomalaisten kotoutumista monikulttuurisuuteen. Usein osapuolet kotoutuvat erillään. Erityisesti kolmannella sektorilla on myös toimintaa, johon eri kulttuuritaustaiset ihmiset yhdessä osallistuvat. Juuri ihmisten välinen suora vuorovaikutus on perustavanlaatuista kaksisuuntaista kotoutumista. Kalliolan Vapaaehtoistoiminnan ideahaku liittyy yksisuuntaisesti toteutetun kotouttamisen riittämättömyyteen ja tarpeeseen kehittää edelleen kaksisuuntaisia käytäntöjä: toimintaa, joka yhdistää maahanmuuttajia ja kantaväestöä luontevalla, vuorovaikutteisella ja toiminnallisella, osallistujia kiinnostavalla tavalla. Kalliola-talossa ongelman / kehittämistarpeen ovat nostaneet esiin henkilöt, jotka tuntevat tarvitsevansa yhteyksiä valtaväestöön. Samalla tarjoutuu mahdollisuus kehittää Naapuriverstas -toimintaa yhdessä heidän kanssaan.
Tulevan Naapuriverstas -toiminnan vahvuus on siinä, että on olemassa esiin tuotu ongelma / kehittämistarve, mahdollisia ratkaisujen kehittäjiä ja toteuttajia sekä alustavaa kokemusta, miten Naapuriverstas voi toimia. Naapuriverstas on fyysinen tila, mutta toimintaa voidaan toteuttaa missä tahansa sopivassa paikassa. Toiminnan kehittämisen tarpeita ja toiveita: Maahanmuuttajille suunnattu toiminta: Ryhmissä (kieli- ja vertaisryhmät, läksypaja aikuisille) saadaan tietoa, opitaan kieltä, koulutukseen, työelämään liittyviä asioita, saadaan tukea opiskeluun jne. Toimintoihin osallistujat toivovat, että tämän lisäksi olisi mielekästä toimintaa ja mahdollisuuksia tutustua suomalaisiin. Sama viesti on tullut myös muissa yhteyksissä tavatuilta maahanmuuttajilta. Jo toiminnassa mukana olevat sekä vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet nuoret ja nuoret aikuiset: Näiltä ryhmiltä on koottu suullista ja kirjallista palautetta vapaaehtoistoimintaa liittyvistä kiinnostuksen kohteista. Useita heistä kiinnostaa kohdata eri maista tulleita ihmisiä ja tehdä yhdessä jotakin, mikä vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Vapaaehtois- ja vertaistoiminnan koordinointi: Uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan – laajentavat toimintakirjoa ja täydentävät / tukevat olemassa olevaa toimintaa. Saadaan monikulttuurisen vapaaehtoistoiminnan kehittämisessä hyödynnettävää tietoa. Osallistutaan toiminnan suunnitteluun ja luodaan uudenlaista yhteistoiminnallista vapaaehtoistoiminnan kehittämisen tapaa. Neuvontapiste Ne-Rå: Naapuriverstas lisää asiakkaiden mahdollisuuksia osallistua monikulttuurisesti toteutettuihin, eri sisältöisiin toimintoihin; mahdollisuus olla mukana toiminnan kehittämisessä. Ne-Rå voi vastata toimintoihin osallistuvien mahdollisiin avun tarpeisiin. Asukkaat lähialueella: Jo aiemmin toteutettuihin kyselyihin vastanneet ovat kertoneet olevansa kiinnostuneita mm. huonekalujen korjaukseen liittyvistä yms. nikkarointimahdollisuuksista. Nyt Naapuriverstaaksi nimetty tila tehtiin alun perin juuri mahdollistamaan mm. tämän tyyppistä, pienimuotoista askarointia. Potentiaalisia vapaaehtoisia ja toimintaan osallistujia.