-
Kokeilun teemat
1034 katselukertaa
Kokeilu on luotu 31.05.2018Jouni Tuomisto, Pieta Tuomisto, Tuukka Rintala
Yhteiskuntakeskustelussa sisältö velloo ja huutoäänestys jyrää, eikä tämä tuota synteesiä. Pitäisi myös keskustella täsmällisistä aiheista ja tuottaa tiivistettyjä näkemyksiä, joissa paras argumentti voittaa. Kun näkemykset kytketään tekoälyn avulla laajaksi verkostoksi, saadaan vahva tietotuki päätöksenteolle ympäristöstä - ja muustakin. Kehityskohteena on a) kokeilla sääntöjä näkemysten tuottamiseksi http://fi.opasnet.org/fi/Tietokide ja b) kokeilla ontologiaa verkoston rakentamiseksi http://en.opasnet.org/w/Structure_of_shared_understanding . http://fi.opasnet.org/fi/Tietokide http://en.opasnet.org/w/Structure_of_shared_understanding http://fi.opasnet.org/fi/Jaettu_ymm%C3%A4rrys https://yhteistyotilat.fi/wiki08/x/w4W7Ag http://www.stadinilmasto.fi/
Yhteiskunnallinen keskustelu ei toimi tehokkaasti monimutkaisten päätösten kuten ympäristöpäätösten tukena. Laajasta kokonaisuudesta valikoituu vilkkaaseen keskusteluun vain muutamia aiheita, ja useimmat osallistujat päätyvät puhumaan samoista asioista ja esittämään toistuvasti samoja näkemyksiä erillisillä foorumeilla. Keskustelu siis etenee tehottomasti. Jos taas joku tekee tarkempaa analyysiä jostain yksityiskohdasta, tämä pohdinta tuskin päätyy yleisön tai päättäjien tietoon, koska ei ole keinoa kytkeä tätä pohdintaa osaksi kokonaisuutta ja varsinkaan päätöksentekoprosessia, jotka usein ovat varsin suljettuja. Tarvitaan siis parempaa keskustelua, jossa hyvän argumentaatiot säännöt pätevät. Tätä teemaa mm. Sitran dialogiloikka- ja erätauko-hankkeet ovat edistäneet ja monet muutkin toivoneet. Sen lisäksi tarvitaan parempaa kykyä kytkeä keskusteluista jalostuneet näkemykset osaksi kokonaisuutta, jota päätöksentekijät voivat käyttää tietopohjanaan. Laajojen kokonaisuuksien hallintaan tarvitaan myös tekoälyä, mutta tässä hankkeessa keskitytään tuottamaan tekoälyn analysoitavaksi helpporakenteista informaatiota, ei niinkään kehittämään tuota tekoälyä. Kokeilussa hyödynnetään THL:ssä kehitettyjä menetelmiä ja työkaluja päätöksenteon tukemiseen. Tässä kokeilussa halutaan oppia konkreettisen tapausesimerkin avulla, miten menetelmät toimivat käytännössä ja miten helppoa ulkopuolisia henkilöitä on motivoida osallistumaan, kun osallistumisen säännöt ja tekemisen lopputulokset ovat epätyypillisiä ja ehkä hankalasti hahmotettaviakin. Päähuomio kuitenkin on menetelmällisessä kehittämisessä eikä vielä niinkään toimintamallin markkinoinnissa ja läpilyömisessä.
Keskustelukulttuurin kehittämisessä tarvitaan tietenkin ihmisten kanssakäymisen lisäämistä ja sitouttamista. Tässä hankkeessa keskitytään erityisesti käydyn keskustelun tuottamien näkemysten kirjaamiseen ja jäsentämiseen. Tarkoituksena on tuottaa jaettu ymmärrys http://fi.opasnet.org/fi/Jaettu_ymmärrys , jossa olennaiset asiat ja erimielisyydet on kuvattu ja jonka avulla voidaan ymmärtää, miten erilaisiin päätelmiin on päädytty. Apuna tässä työssä toimii tietokiteen rakenne http://fi.opasnet.org/fi/Tietokide. Tuotettujen näkemysten jäsentämiseen puolestaan tarvitaan jotakin verkostomaisen datan menetelmiä. Erityisesti sovelletaan graafiteoriaa ja RDF-verkostoja (Resource Description Framework). Niiden avulla voidaan asioita kytkeä toisiinsa siten, että kytkennät muistuttavat luonnollisen kielen lauseita ja ovat siten maallikonkin ymmärrettävissä. Kuitenkin menetelmä mahdollistaa laajojen ja monimutkaisten kokonaisuuksien hallinnan ja kuvaamisen, joka on ihmiselle vaikeaa. RDF-verkostot ovat tekoälyn käsiteltäväksi erinomaista materiaalia, koska siinä on raakatekstiin verrattuna paljon rakenteista tietoa ja tekoälyn päättelyä helpottavaa standardointia. Kokeilussa käydään verkkokeskusteluja useista tärkeistä aiheista, jotka liittyvät elinympäristön terveellisyyteen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä niihin mahdollisesti vaikuttaviin toimenpiteisiin. Keskustelujen aiheiden valinnassa tehdään yhteistyötä THL:n indikaattorityön ja Helsingin ilmasto-ohjelman kanssa (linkit kohdassa lisätietoa). Keskustelut asiasanoitetaan, jäsennetään ja toisiinsa liittyvien asioiden yhteydet tunnistetaan. Lopputuloksena tuotetaan nettiin hyperteksti, joka on sekä ihmisen että koneen luettavissa, joka kuvaa monimutkaisten asioiden välisiä suhteita ja jota voidaan tilastollisin keinoin analysoida. Keskustelujen avulla kokeillaan, a) ovatko keskustelut rajattavissa ja fasilitoitavissa opiskelijavoimin; b) pystyykö niistä helposti tuottamaan jalostettuja näkemyksiä eli tietokiteen vastauksia; c) onko eri näkemysten kytkentöjä mahdollista kuvata rajallisella määrällä erilaisia relaatioita siten, että niitä voisi käyttää johdonmukaisena työkalupakkina laajojen kokonaisuuksien jäsentämiseen; d) mitkä tekniset työkalut mahdollistavat kuvatun toiminnan ja tiedon jalostamisen. Työn tekemiseen käytetään avoimen koodin ohjelmia (Mediawiki, R-tilasto-ohjelma) tai netissä vapaasti käytössä olevia ohjelmia (Google Drive). Kokeilu toteutetaan kesän 2018 aikana.
Kokeilua vetää Jouni Tuomisto, joka on päätyössään johtava tutkija Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. Kokeiluun palkataan noin kaksi opiskelijaa, jotka kesän aikana fasilitoivat keskusteluja ja moderoivat sisältöjä. Työaikaa tähän on arvioitu kuluvan noin 2 htkk.
Budjetti koostuu opiskelijoiden palkoista: 2 * 1 htkk (300 h à 12,40 €/h) + 35 % sivukuluja eli yhteensä 5022 €.
Tiimillä on käytössään THL:ssä kehitetty Opasnet-verkkotyötila, jossa hankkeessa kuvattu työ on mahdollista toteuttaa. Tähän sisältyvät mm. Mediawiki-kirjoitusalusta ja R-tilasto-ohjelma ja MongoDB-tietokanta. Keskustelijoiden käyttömukavuuden parantamiseksi käytetään myös muita välineitä kuten Otakantaa.fi-sivua ja Googlen Drive-palvelua. Lisäksi tietoa keskusteluista levitetään sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä ja Facebookissa. Tiimillä on erinomainen kokemus ja käyttötaito kaikista mainituista työkaluista. Osallistuminen on helppoa, koska kaikki työ toteutetaan avoimesti netissä ja osallistuminen on mahdollista ilman kirjautumista ja anonyymisti.
Kyllä. Osoitimme, että näkemysverkkoja voi rakentaa hyvin monenlaisista aiheista ja lähtötiedoista. Huomasimme, että verkkojen rakentaminen ei ole helppoa tai itsestäänselvää, mutta ei myöskään ylivoimaista tai kohtuuttoman työlästä. Saimme toteutettua toimivan demoversion ja nettiliittymän käyttämällä avoimen koodin ratkaisuja: R, DiagrammeR ja Shiny yhdessä tuottivat hyvän tuloksen. Näkemysverkkoja on jo otettu käyttöön monimutkaisten päätösten tukena, kuten Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman seurannassa ja vaikutusten arvioinnissa. https://hnh.hel.ninja/insight
Konkreettiset vastaukset hankkeen alussa esittämiimme kysymyksiin: a) Ovatko keskustelut rajattavissa ja fasilitoitavissa opiskelijavoimin? Fasilitointi ei ollut kohtuuttoman vaikeaa, mutta työssä on haasteena nähdä, miten se pitäisi rajata ja mitä tarkkaan ottaen aineistolle pitäisi tehdä. Tässä on selvästi avuksi, jos fasilitaattorilla on hyvä tietämys aiheesta ja selkeä ajatus siitä, millaiseen käyttöön näkemysverkko tulee. b) Pystyykö niistä helposti tuottamaan jalostettuja näkemyksiä eli tietokiteen vastauksia? Tämä meni ehkä toisin päin kuin ajattelimme. Näkemysverkon avulla voi tunnistaa aiheita, joista pitäisi tuottaa tietokiteitä eli perusteltuja vastauksia täsmällisiin kysymyksiin. Mutta käytännössä hyödyllisemmäksi osoittautui kirjoitamamme koodi, joka tuottaa tietokiteinä rakennetusta mallista automaattisesti näkemysverkon. c) Onko eri näkemysten kytkentöjä mahdollista kuvata rajallisella määrällä erilaisia relaatioita siten, että niitä voisi käyttää johdonmukaisena työkalupakkina laajojen kokonaisuuksien jäsentämiseen? Kyllä. Kehitimme avoimen päätöksenteon ontologian (http://en.opasnet.org/w/Open_policy_ontology), joka on suoraan käytettävissä näkemysverkkojen rakentamiseen. Tarvitsemamme sanasto sisältää 98 asiaa ja 124 relaatiota. Tämä ei ole ihan pieni määrä, mutta kuitenkin käyttökelpoisen kokoinen. d) Mitkä tekniset työkalut mahdollistavat kuvatun toiminnan ja tiedon jalostamisen? Käytimme työhön Opasnetin MongoDB-tietokantaa tai joissakin tapauksissa Google Sheetejä datan varastoimiseen, R-ohjelmaa ja OpasnetUtils-pakettia laskentaan, DiagrammeR-pakettia näkemysverkkojen piirtämiseen ja shiny-pakettia nettikäyttöliittymän luomiseen. Testiserverinä käytettiin Rstudion tarjoamaa ilmaista testipalvelua: https://pietatuo.shinyapps.io/insightnetwork . Kaikki käytetyt ohjelmistot ovat avointa lähdekoodia ja ilmaiseksi ja kohtuullisella työllä käyttöön otettavissa. Kaksi oppia: 1) Näkemysverkot toimivat sekä teoriassa että käytännössä. Niiden käyttöä kannattaa laajentaa. 2) Fasilitointi ja toimintaperiaatteen ymmärtäminen kuitenkin vaatii koulutusta. Niinpä potentiaalisten uusien fasilitaattorien rekrytointi, koulutus ja motivointi on ensiarvoisen tärkeää.
Kokeilun aikana näkemysverkot ja myös niihin olennaisesti liittyvät tietokiteet ovat alkaneet saada julkista huomiota ja hyväksyntää. Tätä positiivista virettä on syytä hyödyntää ja esimerkiksi rekrytoida fasilitaattoreita. (ks edellä). Open Knowledge Finland on osoittanut kiinnostusta idean jatkokehittämiseen. Näkemysverkot sinänsä skaalautuvat helposti globaalistikin. Rajoittavana tekijänä on niiden ihmisten määrä, jotka haluavat ja osaavat verkkoja rakentaa. Luultavasti hyödyntäjiä löytyy helpommin sitten, kun hyödyllistä tietoa verkkojen avulla on tarjolla.