-
Kokeilun teemat
1487 katselukertaa
Kokeilu on luotu 09.10.2018Kalliola oy / Kalliolan klinikka
Kokeilussa on tarkoitus kehittää digitaalinen työkalu, jonka avulla päihderiippuvaisen henkilön hoitoonhakeutumista ja hoidon aloittamista voidaan nopeuttaa 40–50%. Samalla sitoutuminen vaativaan hoitoon paranee. https://www.kalliola.fi/sosiaalityo/paihteet/kalliolan-klinikan-paihdekoulutus/
Päihderiippuvaisen hoidon aloitus on usein hidasta. Hoidettavan henkilön hädän ja epätoivon lisäksi pääosin manuaalisesti nykyisin tehtävä tiedonkeruu hidastuttavat hoidon aloitusta. Tämä ongelma olisi mahdollista ratkaista kevyen ja yksinkertaisen digitaalisen työkalun avulla. Miten tiedonkeruu onnistuu bot-työkalun avulla? Saavutetaanko sen avulla laadullista ja ajallista etua? Miten läheiset saadaan em. työkalun avulla paremmin osaksi prosessia?
Bot-pohjainen työkalu, joka toimii Whatsappin, Messengerin tai sivuston chatin kautta, voisi kerätä merkittävän osan nykyisin manuaalisesti kerättävästä tiedosta. Työkalun avulla voitaisiin myös huomioida nykyistä paremmin päihdeongelmaisen läheiset lain vaatimalla tavalla. Päihdetyön ammattilaisten, koodaajien ja palvelumuotoilijoiden moniammatillisen työryhmän avulla kehitetään bot-käyttöön sopiva "kysymys–vastaus-puu", jonka avulla tarvittavat alkutiedot voidaan kerätä nopeasti ja luotettavasti. Koodataan ko. bot-työkalu ja kokeillaan Kalliolan klinikan asiakastyössä (asiakkaan luvalla). 12/2018–3/2019
Kalliolan klinikan henkilökunta sekä myöhemmin valittava boteihin erikoistunut IT-kumppani.
10–20.000 euroa.
Päihdetyön asiantuntijat, joilla rautainen kokemus ko. tiedonkeruusta hoitoprosessin alussa. Palvelumuotoilun ja IT-pohjaisen tuotekehityksen johtaminen.
Kyllä, botin suunnittelu ja toteutus onnistuivat budjetissa ja lähes aikataulussa. Kyllä, botti saatiin valmiiksi ja sen avulla on jo saatu todennettua suurin osa kokeilun oppimistavoitteista. Kyllä, nyt valmistunut botti on samalla myös toimiva MVP, jota voidaan ja aiotaan jatkokehittää ja laajentaa.
Kyllä, opimme miten tiedonkeruu onnistuu botin avulla. 1. opetus: päihdekuntoutettava asiakas ei luontevasti anna tietoa botille mutta vastaanottaa mielellään runsaastikin tietoa, vertaistukea ja hoidon alkuun liittyviä ohjeita sen avulla. Kyllä, opimme että botin avulla hoidon aloituksen laatua saadaan selvästi parannettua, vaikka itse tiedonkeruu nopeutuisi teknisesti vain vähän. Ajallinen hyöty syntyy välillisesti siitä, että botin ansiosta asiakas on rauhallinen ja hänen odotuksensa hoidon sisällöstä ovat kohdallaan. 2. opetus: päihdekuntoutettavan palvelukokemuksessa ns. tone-of-voicen löytäminen on tärkeämpää kuin ”tiedon pumppaaminen”. Ei, emme oppineet miten läheiset saadaan em. työkalun avulla paremmin osaksi prosessia. Läheisten mukaanottaminen botin avulla osoittautui liian vaikeaksi sekä asiakkaiden reaktion takia että tämän projektin puitteissa.
Botti on nyt julkaistu ja käytössä. Botin avulla kerätään dataa ja käyttökokemuksia noin 40 seuraavan päivän ajan. Toukokuussa 2019 em. tiedot analysoidaan ja tehdään päätös jatkokehitystoimenpiteistä, esim. nykyisen botin sisällön visualisoiminen? teknisten platformien laajentaminen? läheisten mukaanottaminen? laboratoriokokeiden huomioiminen?