Olen osa luontoa | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

KyläLiikuntaNuoretKaupunkiKerhotoimintaOsallisuusYhteisöllisyysRuokaLuontoIlmastonmuutosKasvatusLapsetHiilijalanjälki

584 katselukertaa

Kokeilu on luotu 04.02.2019

Vantaan NMKY - YMCA Vantaa

Olen osa luontoa

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Saada lapset ja nuoret ymmärtämään suhteensa luontoon tärkeäksi. Luonnon kunnioittaminen sydämen arvoksi! Kohteena vantaalaiset ja aluksi yhdistyksemme jäsenet ja toiminnassa mukana olevat. ”Mitä minä voin tehdä” -näkökulman muuttaminen muotoon ”mitä minä en voi jättää enää tekemättä” ja sisäisen tunnemaailman siirtyminen moodista ”en viitsi - ei oo varaa” moodiin ”tietysti teen - totta kai valitsen!”

Miten kokeilu toteutetaan?

Yritämme innovoida joka toimintoon (kerhot, leirit, ohjaajakoulutus, johtaminen, hankkeet) ”osa luontoa”- klusterin, johon lataamme aimo annoksen luontoa. Kädentaitokerhoissa otetaan ohjaavaksi arvoksi luontoarvot ja esim perustetaan lintukerho, jossa asia konkretisoituu luonnossa olemalla lintumaailman avulla. Leirien formaattiin (lapset, perheet) istutetaan vahvoja luontopäiviä ja haastetaan tosissaan tunne ”kunnioita luontoa - luonto voi myös iskeä takaisin” Maapallolla on vielä toivoa, mutta paras tarttua toimeen heti.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

YMCA Vantaan ohjaajat eri toiminnoissa ja apuun pyydetään esim kierrätyskeskuksen ohjaajia, ornitologeja ja YMCA peacemakers -foorumia, josta löydetään maailmanlaajuisia innovaatioita. Kuullaan myös esim Ympäristökeskuksen, ev lut kirkon ja muiden järjestöjen olemassa olevia ideoita ja jalostetaan niitä.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kerhotoiminnan raakabudjetti on keskim 2t€/v/kerho (mahd lintu- ja olen osa luontoa -kerhot), leirien luonto-osuudet n 500€/kerta, ohjaajien koulutus n 1000€ (asiantuntijavierailut + 2t€), välineisiin (kiikarit, askartelutarvikkeet, hävikkiruokajaon välineet ym) 3t€ sekä mahd ohjaajien korvauksiin ja palkkioihin 2t€. Muuta rahoitusta ei ole.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Vahva ohjaajuusosaaminen ja yhdistyksellä hyvä hallintorakenne. Valmis hävikkiruuanjakologistiikka ja Work Pilots -keikkatyöllistämisen tuoma lisäarvo. Hyvä verkostot ja sidosryhmät, joihin voi tätä tautia tartuttaa :)