Oman puutarhan sadon hyödyntäminen osana ruokakasvatusta varhaiskasvatuksessa, Upseerin päiväkodissa | Kokeilunpaikka.fi
2

Ketterä kokeilu

-

  • Rahoitusta

Kokeilun teemat

Kaupunkiviljely

1745 katselukertaa

Kokeilu on luotu 12.02.2021

Oman puutarhan sadon hyödyntäminen osana ruokakasvatusta varhaiskasvatuksessa, Upseerin päiväkodissa

Kokeilun tavoitteena on lisätä hyötykasveja päiväkodin pihalle. Istutus, kasvatus, hoitaminen ja sadonkorjuu yhdessä lasten, vanhempien ja isovanhempien kanssa. Lapset maistelevat, tutkivat itse kasvatettuja kasviksia ja oppivat terveellisille elämäntavoille. Tulevaisuuden tavoitteena on saada satoa niin paljon, että voidaan säilöä sitä talven varalle (hilloja, mehuja, kasviksia).

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Olemme Upseerin päiväkodissa tehneet yli 3 vuotta pitkäjänteistä työtä kaupunkipuutarhanviljelijöinä yhteistyössä perheiden ja yhteistyötahojen kanssa. Tämä alun perin ympäristökasvatuksen pilottina alkanut kokeilu on muuttanut koko toimintakulttuuriamme ja johtanut uuden oppimisympäristön syntymiseen päiväkodin pihalle. Innostuminen kehitystyöhön vei meidät kokonaisvaltaisesti mukanaan, niin päiväkodin henkilökunnan kuin perheet, isovanhemmat ja muut tahot. Rahoituksen mahdollistamana voisimme jatkaa ja laajentaa viljelyä, perustaa puutarhaan lasten ideoiman perunamaan ja lisätä hyötykasvien määrää niin, että voitaisiin säilöä niitä talven varalle.

Miten kokeilu toteutetaan?

Hoitamalla päiväkodin puutarhan yhdessä lasten, vanhempien ja isovanhempien kanssa. Esikasvatus aloitetaan maaliskuussa 2021, kylvöt ja istutukset toukokuussa 2021, sadonkorjuu syyskuussa 2021.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Upseerin päiväkodin porukka yhdessä lasten vanhempien ja isovanhempien kanssa.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

1000 € kasvihuoneen kunnostus, taimet, lannoitteet, multa, puutarhavälineet, ekologisen kastelujärjestelmän toteuttaminen.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Osaamista kartoitetaan toiminnan ohessa tutkimalla, opiskelemalla ja ideoimalla yhdessä hyödyntäen sisäistä osaamista. Tällä hetkellä meillä ei ole rahoitusta, vaan ideoimme erilaisia tapoja hankkia resurssit tarvittaviin hankintoihin.

Ruokapalvelun koko ja toiminta-alue?

Upseerin päiväkoti ja muut lähipäiväkodit ja koulut, jotka haluamme esimerkillämme houkutella mukaan toimintaan.

Motivaatio ja resurssit kehitysohjelmaan osallistumiseen?

Olemme motivoituneita kehittämään aloittamaamme toimintaa eteenpäin, niin että siitä tulee osa pysyvää toimintakultturia meillä ja muualla Kouvolassa.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

12.02.2021

"Sika raikas tomaatti"

Hei kaikille!



Ohessa innostavia linkkejä kaupunkiviljelystä Piippolan vaarin puutarhassa Upseerin päiväkodissa Kouvolassa. 



Olemme Upseerin päiväkodissa tehneet yli 3 vuotta pitkäjänteistä työtä kaupunkipuutarhanviljelijöinä yhteistyössä perheiden ja yhteistyötahojen kanssa. Tämä alun perin ympäristökasvatuksen pilottina alkanut kokeilu on muuttanut koko toimintakulttuuriamme ja johtanut uuden oppimisympäristön syntymiseen päiväkodin pihalle. Innostuminen kehitystyöhön vei meidät kokonaisvaltaisesti mukanaan, niin päiväkodin henkilökunnan kuin perheet, isovanhemmat ja muut tahot.


Loimme yhteistyössä lasten ideoiden pohjalta Piippolan vaarin puutarhan päiväkodin pihalle. https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/691ee53d-a154-425b-b715-0f7d2b97ee53


Uuden oppimisen, puutarhan hoitamisen ja yhteisen tekemisen kautta syntynyt toimintamalli palkittiin valtakunnallisilla varhaiskasvatusmessuilla Idea 2019-kilpailussa.


https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/a71ed9ff-3793-4aa6-9c38-09f5149474c2


Kaupunkiviljelypilotista uutisoitiin Kymenlaakson radiossa, Kaakkois-Suomen alueuutisissa sekä valtakunnallisessa Ylen Uutis-Suomessa 30.8.2018.


https://yle.fi/uutiset/3-10375720 ja Talentian Kasvu-lehdessä lokakuussa 2020 Kaupunkiviljelyä Upseerin päiväkodissa


Marraskuussa saimme Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen myöntämän vuoden 2020 Ympäristökasvatuksen Ruusu -tunnustuspalkinnon Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n, professori Sirpa Tanin, ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Siparin ohella.


Upseerin päiväkodille tunnus myönnettiin seuraavin perustein:


<em>Ympäristökasvatuksen Ruusu myönnetään kouvolalaiselle Upseerin päiväkodille ansiokkaasta, monipuolisesta ja yhteisöllisestä ympäristökasvatuksen, puutarhakasvatuksen ja kestävän kehityksen työstä varhaiskasvatuksen arjessa.</em>


Enemmän aiheesta voi käydä lukemassa FEE Suomen sivuilta, oheisen linkin kautta:


https://feesuomi.fi/ymparistokasvatuksen-ruusu-myonnettiin-neljalle-ansiokkaalle-toimijalle/


Ennen kaikkea ”nollabudjetilla” tehty työ on lisännyt lasten ja henkilökunnan hyvinvointia, luonut yhteisöllisyyttä ja syventänyt yhteistyötä perheiden kanssa.  Yksilöiden ja ympäristön hyvinvoinnin eteen tehtävä työ synnyttää niin paljon hyvää, että näemme tärkeäksi jatkaa myös tulevaisuudessa. Vihreä lippu –sertifikaatin saimme keväällä 2020 ja tätä työtä jatkamme myös. 


Haluamme välittää Piippolan vaarin puutarhan myötä yhdessä tekemisen iloa ja puutarhatoiminnan kokonaisvaltaista hyvinvointia lisäävän merkityksen tietoisuutta tässä maailman tilassa.


Hyvän jakamisen projektina olemme mm. lahjoittaneet auringonkukkiemme siemeniä ystäville, sukulaisille, yhteistyökumppaneille ja muille tahoille. On ollut upeaa saada kuvia siemenistä kasvaneista kukista ihan ulkomaita myöten.





Ystävällisin terveisin


Upseerin päiväkodin lapset ja hoitajat


Upseerin päiväkoti


Hakuntie 16, 45610 Koria


puh: 020 615 7809


s-posti anu.honkanen@kouvola.fi kati.laaksonen@kouvola.fi


Anu Honkanen                                                             Kati Laaksonen


varhaiskasvatuksen opettaja                                    varhaiskasvatuksen opettaja


Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit