-
Kokeilun teemat
1142 katselukertaa
Kokeilu on luotu 05.03.2019Lotta Sorvo
Kokeilussa kehitetään opetusmateriaalia tekstiilituntemuksen ja vaateteollisuuden ilmastovaikutusten opettamiseen. Panostamalla tekstiili- ja ilmastotietoisuuden lisäämiseen vaikutetaan merkittävästi kulutustottumuksiin tulevaisuudessa.
Vaateteollisuuden vaikutus hiilijalanjälkeen on huolestuttavan suuri. Kulutustottumusten muuttamiseen ja ilmastokasvatukseen tulee panostaa, jotta tulevaisuudessa kuluttajat tekisivät entistä vastuullisempia valintoja. Kulutustottumukset syntyvät jo nuorena, jonka takia olisi tärkeää, että tekstiilituntemuksen ja vaateteollisuuden ilmastovaikutuksen opettamiseen pystyttäisiin panostamaan jo varhaisessa vaiheessa. Näiden aiheiden opetus voitaisiin hyvin integroida peruskoulujen käsityöopintoihin. Kokeilussa haetaan ratkaisua siihen, miten lasten ja nuorten tekstiilituntemusta ja taitoa tehdä vastuullisia kulutuspäätöksiä voidaan kehittää ja sitä kautta vaikuttaa heidän kulutustottumuksiin ja asenteisiin kuluttamista kohtaan. Kokeilussa halutaan oppia, voidaanko kehittämällä ja lisäämällä lasten ja nuorten tekstiilituntemusta vaikuttaa heidän kulutustottumuksiin sekä asenteisiin kuluttamista kohtaan. Opetusmateriaalin suunnitellussa halutaan oppia miten kehitetään toimivaa ja mielenkiintoista opetusmateriaalia eri ikäisille lapsille ja nuorille. Kokeilussa ideoitujen opetusmateriaalien myötä halutaan löytää paras ratkaisu, jolla aiheita voidaan käsitellä oppitunneilla.
Käsityöopinnot kuuluvat peruskoulujen opintosuunnitelmaa ja käsityöopettajat ovat tärkeässä osassa kehittämässä lasten ja nuorten materiaalituntemusta sekä kannustamassa heitä vastuulliseen kuluttamiseen. Tarkoituksena on suunnitella ja toteuttaa uudenlaista ja kiinnostavaa opetusmateriaalia tekstiilikuidusta, materiaaleista ja vastuullisesta kuluttamisesta lapsille ja nuorille. Valmista opetusmateriaalia ei ole juurikaan saatavilla tällä hetkellä, joten hankkeelle on relevantti ja konkreettinen tarve. Kokeilussa suunniteltavan opetusmateriaalin avulla opettajan on mahdollista helposti ja ymmärrettävästi lisätä oppilaiden tietoa ja osaamista eri tekstiilimateriaaleista, niiden alkuperästä, ominaisuuksista ja vaikutuksista ilmastoon kulutusvalintojen näkökulmasta. Lisäksi opetusmateriaalin avulla halutaan kannustaa lapsia ja nuoria avoimeen keskusteluun kulutustottumuksista, muodista ja niiden vaikutuksista ilmastoon ja ympäristöön. Panostamalla lasten ja nuorten tekstiili- ja ilmastotietoisuuden lisäämiseen vaikutetaan merkittävästi heidän kulutustottumuksiin tulevaisuudessa. Opetusmateriaali suunnitellaan ala- ja yläasteikäisille lapsille ja nuorille. Suunnitelmassa otetaan huomioon se, että opetusmateriaalin on oltava uudenlainen ja mielenkiintoinen, helposti monistettava ja oppitunneilla toteutettava. Oppimateriaali ideoidaan ja kehitetään yhdessä valikoidun ryhmän kanssa, johon kuuluu käsityöopettajia sekä peruskoulun oppilaita. Opetusmateriaalin kehittäminen aloitetaan selvittämällä lasten ja nuorten tämän hetkisen tekstiilituntemuksen taso sekä opetuksen sisällön tarve. Kokeiluvaiheessa ideoituja opetusmateriaaleja testataan pienryhmissä ja oppituntien yhteydessä, jotta havaitaan miten aiheita voidaan parhaiten käsitellä ja miten herättää oppilaiden mielenkiinto tekstiilituntemusta ja vastuullista kuluttamista kohtaan. Kokeilu aloitetaan heti mahdollisen avustuspäätöksen jälkeen ja toteutetaan heinäkuun 2019 loppuun mennessä.
Kokeilun toteuttaa tekstiilimuotoilija (AMK) Lotta Sorvo yhteistyössä Tekstiiliopettajaliiton TOL ry kanssa. Oppimateriaalin testauksessa ja kehittämisessä on mukana Tekstiiliopettajaliiton kautta koottava pieni käsityöopettajien ryhmä.
Kokeilun budjetti on 5000 euroa. Budjetti jakautuu suunnittelutyöhön, materiaalikuluihin, matkakuluihin, opetusmateriaalin testaukseen ja eri versioiden toteuttamiseen.
Kokeilun toteuttajalla, Lotta Sorvolla on tekstiilimuotoilijan koulutus, josta on hyötyä hankkeen suunnittelussa ja oppimateriaalin sisällön sekä visuaalisen ilmeen luomisessa. Tiimissä on vahvasti mukana Tekstiiliopettajaliitto sekä pieni ryhmä käsityönopettajia ja peruskoulun oppilaita. Näiltä yhteistyötahoilta saadaan arvokasta tietoa oppimateriaalin kehittämis- ja testausvaiheessa. Kokeilusta viestitään laajemmin mahdollisesti TOL ry:n kautta.
Kokeilun tavoitteena oli kehittää opetusmateriaalia tekstiilituntemuksen ja vaateteollisuuden ilmastovaikutusten opettamiseen. Kokeilu saavutti tavoitteensa siltä osin, että kokeilun aikana onnistuttiin kehittämään uudenlaista opetusmateriaalia koulujen käsityöopetukseen. Tavoite opetusmateriaalin testaukseen ei tämän raportoinnin aikana vielä toteutunut, sillä koulujen kesälomat saapuivat samaan aikaan, kun opetusmateriaalin ensimmäinen versio valmistui. Kokeilun yhtenä tavoitteena oli oppia kehittämään opetusmateriaalia ja tämä tavoite saavutettiin hyvin tuloksin.
Kokeilussa opittiin kehittämään ja konseptoimaan toimivaa ja mielenkiintoista opetusmateriaalia, jonka avulla lisätään nuorten tekstiilituntemusta sekä toivottavasti vaikutetaan heidän kulutustottumuksiinsa ja asenteisiin kuluttamista kohtaan. Koska opetusmateriaalia on tällä hetkellä saatavilla hyvin vähän, aloitettiin kokeilu ideoimalla erilaisia toteutustapoja ja keinoja käsitellä aiheita yläasteikäisten nuorten kanssa. Kokeilussa opetusmateriaalille asetettavat vaatimukset ja tarpeet selvitettiin haastattelujen kautta. Opettajien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella saatiin uutta ja tärkeää tietoa muun muassa siitä, minkälaista opetusmateriaalin tulisi olla ja mitkä tarpeet sen tulisi täyttää. Opetusmateriaalin kehittämisprosessin aikana syntyneiden ideoiden kautta löydettiin paras tapa käsitellä aiheita oppitunnilla. Konkreettisena tuloksena syntyi uudenlaista opetusmateriaalia yläasteiden käsityöopetukseen. Kokeilun ensimmäinen keskeinen oppi on se, että opetusmateriaalin on oltava helposti toteutettavissa oppituntien aikana sekä monipuolista, selkeää ja visuaalisesti miellyttävää. Toinen keskeinen oppi kokeiluprosessissa on ollut kokeilun aikatauluttaminen, sillä opetusmateriaalin kokoaminen, tiedonhaku sekä kuvitus vei aikataulusta lopulta suurimman osan. Muille kokeilijoilla antaisin vinkkinä sen, että vaikka ideat olisivat vasta alussa, kannattaa niitä lähteä kokeilemaan heti. Näin ideat saattavat kehittyä isoin harppauksin ja seasta karsiutuu ne ideat, jotka eivät kyseisessä kokeilussa tuo toivottua lopputulosta. Kokeilijoita haluaisin muistuttaa siitä, että myös epäonnistumiset ovat kokeilun kannalta onnistumisia. Epäonnistumiset antavat tietoa siitä, mitä kokeilussa tulee muuttaa tai mihin suuntaan sitä kannattaa kehittää.
Kokeilun päätyttyä tuotettu opetusmateriaali vielä viimeistellään ja opettajille suunnattu lisäopetusmateriaali kootaan. Tämän jälkeen opetusmateriaalia testataan oppitunneilla ja mahdollisten palautteiden perusteella opetusmateriaali tarvittaessa vielä muokataan ennen materiaalin julkaisua ja jakoa muiden opettajien käyttöön. Kehitettyä opetusmateriaalia halutaan testata oppituntien yhteydessä, jotta havaitaan toimiiko opetusmateriaali käytännössä ja herättääkö se oppilaiden mielenkiinnon tekstiilituntemusta ja vastuullista kuluttamista kohtaan. Kokeilun skaalaus suuremmaksi on mahdollista, mutta se vaatii lisää aikaa, jotta opetusmateriaali saadaan koottua ja toimiva kanava materiaalin jakoa varten luotua. Opetusmateriaalin jakoa varten on suunnitteilla verkkosivu, jonne opettajat voivat veloituksetta rekisteröityä ja ladata opetusmateriaalin itselleen. Rekisteröinti vaaditaan, jotta voidaan kerätä tietoa kuinka laajasti materiaalia käytetään. Skaalaus on tämän jälkeen suhteellisen helppoa, sillä opetusmateriaali voidaan jakaa kouluille sekä kääntää muille kielille. Tavoitteena on kääntää opetusmateriaali piakkoin ruotsiksi ja englanniksi. Opetusmateriaalin käyttö ei rajoitu pelkästään yläasteiden käyttöön, vaan sitä voidaan hyödyntää myös muissa oppiaineissa tai oppilaitoksissa. Jatkorahoitus mahdollistaisi kokeilussa kehitetyn opetusmateriaalin testauksen heti syyslukukauden 2019 aikana, markkinoinnin sekä verkkosivun luomisen ja ylläpidon.