-
Kokeilun teemat
3246 katselukertaa
Kokeilu on luotu 12.02.2021Noin viikon tai kahden ajan hankitaan elintarvikkeet/ruoka lähes 100%:sesti paikallisilta elintarviketuottajilta, jotka suunnittelevat yhteistyössä ruokapalvelun kanssa tarjonnan.
Paikallisten ruoan tuottajien yhteen hiileen puhaltamisen edistäminen. Samalla ruokapalvelu saa tietoa lähialueen elintarvikehuollon toimivuudesta ja vahvuudesta. Muodostuu käsitys siitä, miten pitkän ajan ja miten kattavasti lähes yksinomaan paikallistarjonnalla pystytään tarjoamaan ruokaa. Valmistuskeittiössä voidaan pitää henkilöstön kehitys/ virkistyspäiviä paikallisen viikon aikana.
1) Selvitys, markkinointi ja ilmoittautuminen halukkaaksi 2) Ruokalistan koonti yhteistyössä paikallistoimijoiden kanssa 3) Sopivan toteutuskohteen valinta 4) Keskustelut koulujen ja/tai päiväkotien rehtoreiden/johtajien kanssa sopivasta ajankohdasta ja kestosta 5) Toteutus 6) Toteutuksen arviointi
Koulujen ja päiväkotien johto ja henkilöstö, koululaiset ja päiväkotilasten vanhemmat, paikallistuottajat, kaupungin poliittiset päättäjät, ruokapalvelun henkilöstö ja johto.
Budjetti koostuu pääosin koordinointi tehtävistä ja paikallisten tuotteiden ostoista. Kokeiluraha käytettäisiin esimerkiksi AMK- opiskelijan, koordinaattori, palkkakustannuksiin. 5000 €:lla saanee kaksi- kolme kuukautta työpanosta. Restonomi opiskelija voisi tehdä tästä paikallisruoan kattavuudesta huoltovarmuuden näkökulmasta opinnäytetyönsä.
Johto on jo hankkinut markkinatietoa paikallisista markkinoista. Hankinnat kustantaa kaupunki.
105 henkilöstöä, 15.000 asiakasta.
Paikallisen ruoan hankinta on oman ruokapalvelun kilpailuetukysymys. Aluetalouden vahvistaminen on sekä kunnan, ruokapalvelun ja huoltovarmuuden kannalta elinvoimakysymys, johon kannattaa panostaa. Resurssia ko. kokeilu vaatii varsin niukasti, johdon sitoutumista ja opiskelijan ohjaustaitoja sen sijaan.
Olemme melko varmoja kokeilutiimissämme, että pääsemme tavoitteeseemme, miltei 100%:n satokauden, lähiruokalistamme totetuu Salon kolmen valmistuskeittiön osalta viikolla 34. Olemme oppineet paljon, mm. sen kuinka haastavaa lähiruokaelintarvikkeiden toimittaminen on pienyrittäjille ja kuinka suuri ilo ja apu oli siitä, että paikallinen tukkuri auttaa meitä kaikkia elintarvikkeiden toimituksissa. Toimittajaverkoston hallinnasta olemme oppineet paljon ja myös yhteistyöstä ja viestinnästä niin Salon ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluiden sisällä kuin sen ulkopuolella, mm. toimittajat, asiakkaat, asiakkaiden edustajat ja päättäjät. Ilahduttavaa ja opettavaista oli kuinka paljon mm.osallistamisprojektimme kiinnostivat perusopetusta. Osasimme valita Salon 12:sta valmistuskeittiöstä juuri oikeat kolme valmistuskeittiötä kokeilukeittiöiksi.
Uutta tietoa saatiin paljon, mm. se, ettei pidä antaa hankaluuksia kohdatessa periksi. Useimpiin epäselvyyksiin ja hankaluuksiin löydettiin ratkaisu, useimmiten uusi tapa toimia tai väliaikaisesti uusi tapa/ ratkaisu jonka käyttökokemukset taas antoivat/ antavat pitempiaikaisen ratkaisun.
Kaksi kokeiluviikon ruokaa/ MENUUTA laitetaan pysyvästi ruokalistalle ja kaiken aikaa kehitetään uutta!