Pantix | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Kiertotaloushaku

1168 katselukertaa

Kokeilu on luotu 17.12.2020

J. Kohvakka & L. Lehtinen

Pantix

Panttijärjestelmän laajentamiseen tähtäävä kokeilu

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Kasvava materiaalin kulutus on suuri ongelma yhteiskunnassamme. Resurssiviisaudella ja kiertotaloudella pyritään vähentämään neitseellisen materiaalin kulutusta, tuottamaan mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä sekä mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään materiaalien sivuvirtoja tai käytön jälkeen kiertoon palaavia materiaaleja. Voidaanko panttijärjestelmää laajentaa koskemaan muita pakkaustyyppejä ja jos voidaan niin millä edellytyksin?

Miten kokeilu toteutetaan?

Mikäli panttijärjestelmää pystytään laajentamaan muihin astiaratkaisuihin ja ottamaan malli käyttöön, voimme merkittävästi vähentää kertakäyttöastioiden käyttöä. Hankkeessa demotaan pantillisten astiaratkaisujen käyttöä sekä suunnitellaan uusia toimintamalleja materiaalin kulutuksen minimoimiseksi panttijärjestelmän laajentamisen avulla. Hankkeessa valitaan muutama astia- tai pakkaustyyppi ja rakennetaan demo yhteistyökumppaneiden avulla. Testauksen perusteella mallia pyritään kehittämään sellaiseksi, että se voidaan ottaa laajemmin käyttöön kansallisesti. Maalis-toukokuu

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

J. Kohvakka ja L. Lehtinen. Kokeilu toteutetaan pääasiassa Helsingissä.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

10.000 eur. Tämä tarvitaan tiimin palkkoihin, astioihin, viivakoodijärjestelmän luomiseen, astioiden logistiikan ja puhdistamisen järjestämiseen. Hankkeen omarahoitus on 5.000 eur.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Tiimin jäsenillä on usean vuoden kokemus työskentelystä materiaalitekniikan ja erityisesti muovin parissa. J. Kohvakka on työskennellyt pitkään erilaisissa kiertotaloushankkeissa ja L. Lehtinen on Turun AMK:n materiaalitekniikan yliopettaja. Heidän vuosi sitten julkaisemaansa blogiin "Hyvä, paha muovi"perustuva samanniminen kirja ilmestyy toukokuussa Minerva Kustannukselta.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

22.01.2019

Merien roskaantuminen ja etenkin valtava muovi- ja mikromuoviongelma ovat nousseet viime vuosina voimakkaasti esille ja ihmisten tahtotila asiaan puuttumiseksi on ilmeinen. Etenkin kertakäyttöiset ruokailuvälineet ja ruoka- ja juomapakkaukset ovat merkittäviä mereen ja luontoon päätyviä roskia. Jopa EU on linjannut, että kertakäyttötuotteista käyttöä on vähennettävä.

Suomalainen panttipullojärjestelmä on oiva esimerkki siitä, miten pienikin rahasumma motivoi palauttamaan pakkauksen ja materiaali saadaan hyötykäyttöön. Pullojen palautusprosentti on Suomessa yli 90%. Pantix-hanke perehtyy mahdollisuuksiin laajentaa pullonpalautusjärjestelmää muihinkin tuotteisiin. Kiertotalouden ihanne on materiaalien kiertäminen suljetussa kierrossa eli samaa tuotetta käytetään uudestaan. Tavallisessa muovinkeräysjärjestelmässä, joka sekin Suomessa nyt laajenee, ei voida taata eriteltävän muovin laatua, mutta panttijärjestelmä takaa laadun paremmin.

Hankkeessa demotaan pantillisten astiaratkaisujen käyttöä sekä suunnitellaan uusia toimintamalleja materiaalin kulutuksen minimoimiseksi panttijärjestelmän laajentamisen avulla. Hankkeessa valitaan muutama astia- tai pakkaustyyppi ja rakennetaan demo yhteistyökumppaneiden avulla. Testauksen perusteella mallia pyritään kehittämään sellaiseksi, että se voidaan ottaa laajemmin käyttöön kansallisesti. Sen käyttöönottoa pyritään edistämään myös kansainvälisellä tasolla.

Alustavasti kaavailtuja yhteistyökumppaneita demovaiheessa ovat esimerkiksi kauppa- tai kioskiketjut kuten K-ryhmä, Ruohonjuuri, R-kioskit, Jädelinö sekä takeaway-palveluja tarjoavat ravintolat.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit