-
Kokeilun teemat
1446 katselukertaa
Kokeilu on luotu 06.03.2019J. Kohvakka & L. Lehtinen
Panttijärjestelmän uusiin ratkaisumalleihin tähtäävä kokeilu
Kasvava materiaalin kulutus on suuri ongelma yhteiskunnassamme. Resurssiviisaudella ja kiertotaloudella pyritään vähentämään neitseellisen materiaalin kulutusta, tuottamaan mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä sekä mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään materiaalien sivuvirtoja tai käytön jälkeen kiertoon palaavia materiaaleja. Voidaanko panttijärjestelmää laajentaa koskemaan vielä uusia pakkaustyyppejä ja tyypillisimpiä kertakäyttöastioita ja jos voidaan niin millä edellytyksin?
Mikäli panttijärjestelmää pystytään laajentamaan muihin uusiin astiaratkaisuihin ja ottamaan malli käyttöön, voimme merkittävästi vähentää kertakäyttöastioiden käyttöä. Hankkeessa demotaan pantillisten astiaratkaisujen käyttöä sekä suunnitellaan uusia toimintamalleja materiaalin kulutuksen minimoimiseksi panttijärjestelmän laajentamisen avulla. Hankkeessa valitaan muutama kertakäyttöastia- tai pakkaustyyppi ja rakennetaan demo yhteistyökumppaneiden avulla. Yhteistyökumppaneiksi on kaavailtu esimerkiksi Ruohonjuurta, R-kioskia ja K-ryhmää. Testauksen perusteella mallia pyritään kehittämään sellaiseksi, että se voidaan ottaa laajemmin käyttöön kansallisesti. Touko-joulukuu
Johanna Kohvakka hoitaa pääsääntöisesti käytännön toteutuksen ja materiaalitekniikan yliopettaja Liisa Lehtinen konsultoi tarpeen mukaan
10.000 eur. Tämä tarvitaan tiimin palkkoihin, astioihin, viivakoodijärjestelmän luomiseen, astioiden logistiikan ja puhdistamisen järjestämiseen. Hanke sai rahoituksena Ruohonjuuren 5.000 euron palkinnon.
Tiimin jäsenillä on usean vuoden kokemus työskentelystä materiaalitekniikan ja erityisesti muovin parissa. J. Kohvakka on työskennellyt pitkään erilaisissa kiertotaloushankkeissa ja L. Lehtinen on Turun AMK:n materiaalitekniikan yliopettaja. Heidän vuosi sitten julkaisemaansa blogiin "Hyvä, paha muovi"perustuva samanniminen kirja ilmestyy toukokuussa Minerva Kustannukselta.
Tähän mennessä hanke on saavuttanut sille asetetut tavoitteet oikeastaan yli odotusten. Ennen kokeilua päällimmäinen ajatus oli, että voiko tämä oikeasti toimia, koska jos voi, niin miksi tätä ei ole toteutettu aiemmin. Panttijärjestelmässä toiminta-ajatus on hyvin yksinkertainen, mutta haasteita kohtaa astioiden mallin, logistiikan ja vaikkapa hinnoittelun saralla. Myös asiakkaiden viitseliäisyydestä homma on paljon kiinni. Yleisöpalautteesta päätellen uudistus oli tervetullut. Moni potee huonoa omaatuntoa kertakäyttöastioita käyttäessään. Yhteistyökumppanit eivät oikeastaan toteutuneet lainkaan siten kuin suunniteltiin ennakkoon, mutta hienoa ja innostuneet kumppanit saatiin mukaan, jotka ovat myös halukkaita panostamaan jatkossa rahallisesti hankkeen edistämiseen.
Tähän mennessä on opittu, että panttijärjestelmän laajentamiselle on tilausta. Asiakkaiden (etenkin naisten, jotka perinteisesti ovat ympäristötietoisempia) palaute oli todella innostunutta. Panttijärjestelmän laajentaminen on myös mahdollista, ja tämä on myös kokeilun keskeisin oppi. Esimerkiksi logistiikka ei ole ehkä helpoin järjestää, mutta palvelua joka tapauksessa tarvitsee harvemmin kuin esim. kaupunkipyörille. Voisimme mahdollisesti tiedustella kaupunkipyöriä tai sähköpotkulautoja tasaavilta firmoilta tarjousta. Vinkkinä kokeilijoille sanoisin, että jos ne yhteistyökumppanuudet joita on suunnitellut eivät vaikuta onnistuvan, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä uusiin, sillä todennäköisesti kulman takana odottaa uusia hienoja kumppaneita.
Kokeilua skaalataan ottamalla mukaan useita toimipisteitä, joiden välinen astioiden logistiikka järjestetään. Tarjousta logistiikan järjestämisestä on pyydetty mm. sähköpotkulautojen logistiikasta vastaavilta tahoilta. Jatkohankkeen puitteissa toteutetaan seuraavan toimenpiteet: Suunnitellaan yhtenäinen astiasarja, johon panttimerkintä on painettu valmiiksi, jotta se ei kulu pois pesussa, kuten tarralle käy pidemmän päälle. Otetaan käyttöön useita palautuspisteitä ympäri kaupunkia, jotka ovat merkitty tarralla, jonka perusteella asiakas tietää, että tänne astian voi palauttaa - ammattigraafikkomme toteuttaa tarran suunnittelun. Luodaan "hälytysjärjestelmä", jossa astioiden määrää tasataan tarvittavin väliajoin, jotta ne eivät pääse yhdestä paikasta loppumaan ja toisessa niitä on liikaakin. Luodaan logistiikkajärjestelmä, jolla astiat tasataan hälytysjärjestelmän siitä ilmoittaessa ja kilpailutetaan logistiikkatoimijat. Ensimmäiset usean toimipisteen väliset kokeilut aloitetaan 23.9 Ravintola Factoryn toimipisteissä. Kokeilu toteutetaan marraskuun loppuun mennessä. Alustava budjetti: suunnittelu 4000 eur, logistiikka 1000 eur, tarrat 500 eur, palkat 4500 eur