-
Kokeilun teemat
1383 katselukertaa
Kokeilu on luotu 16.10.2018Interbeing / Jussi Hölttä
Ohjelmistokehitys on luonteeltaan jatkuvaa oppimista, osaamisen kehittämistä ja sujuvaa tiedonkulkua vaativaa työtä. Pari- ja joukko-ohjelmointi ovat käytännön kokemuksesta syntyneitä kaikkia näitä tarpeita tukevia käytänteitä. Samoja periaatteita voidaan soveltaa muuhun tietotyöhön.
Jatkuvan muutoksen keskellä tarvitaan joustavaa uuden oppimista. Miten saadaan uusien tietojen ja taitojen omaksuminen osaksi tiimin arkea mahdollisimman vaivatta? Miten hyviä käytäntöjä voidaan jakaa työyhteisössä ja yli organisaatiorajojen? Miten hyvin nämä ohjelmistokehityksessä hyväksi todetut käytänteet soveltuvat sote-alan tietotyöhön sellaisenaan ja mitä tarvitsee muuttaa, jotta niitä voidaan soveltaa laajamittaisemmin.
Luomalla oppimiskäytänteitä, jotka tukevat sekä päivittäistä työtä, että uuden oppimista samaan aikaan. Kokeilua varten tarvitsen vapaaehtoisen n. 6-10 henkilön ryhmän. Kyseessä voi olla jatkuvasti yhdessä työskentelevä tiimi tai joukko ihmisiä, joilla on samankaltaisia oppimistavoitteita. Käytänteiden oppiminen tapahtuu niitä fasililtoidusti soveltaen todellisiin oppimistarpeisiin, eli kokeiluun osallistuvat asiantuntijat saavat konkreettista hyötyä jo kokeilun aikana. Kyse ei siis ole vain yhden lisätaidon opettelusta. Kokeilu toteutetaan 2-3 kuukauden aikana yhdistelmänä yhteisiä työpajoja ja osittain tuettua harjoittelua niiden välillä. Kokeilun aikana pyritään saamaan käytänteistä osa pilottiryhmän arkea. Riippuu pilottiryhmän saatavuudesta. Marraskuun lopulla olisi hyvä aloittaa, jotta ehditään kunnolla alkuun ennen joululomia. Tammi-helmikuu on myös mahdollinen vaihtoehto, jos kokeilun puristaa 2kk mittaiseksi.
Interbeing / Jussi Hölttä, vielä nimeämättömät pedagogiset asiantuntijat (1-3kpl) ja toivottavasti suoraan tämän haun kautta löytyvä vapaaehtoisryhmä sote-alalta. Pedagogiset asiantuntijat tukevat kokeilun koulutussisällön kehittämistä kokeilun aikana ja oppien talteen keräämistä. Tässä kokeilussa pienemmällä panoksella mukana kuin Jussi, mutta mahdollisissa jatkohankkeissa täysipainoisemmin mukana.
10000e. Kulut koostuu lähinnä työkustannuksista ja matkakuluista (9500e). Nämä Jakautuu 3/4 Jussille (työpajojen valmistelu ja fasilitointi, harjoittelun tukeminen valmentajana, kokeilun yhteenveto) ja 1/4 pedagogisille asiantuntijoille (työpajojen valmistelu, kokeilun tulosten arviointi). Työpajojen kustannuksiin varataan 500e. Jos kokeiluun lähtee mukaan ryhmä pääkaupunkiseudulta, matkakulujen välttämisellä saadaan lisää tuettua harjottelua työpajojen lisäksi.
Minulla on käytännön kokemusta näistä käytänteistä ohjelmistokehittäjänä ja oppijana, sekä organisaatiovalmentajana näiden kouluttamisesta ja fasilitoinnista. Pedagogiset asiantuntijat tuovat kokeiluun mukaan toimialariippumatonta ymmärrystä oppimisesta.