-
Kokeilun teemat
617 katselukertaa
Kokeilu on luotu 25.09.2017Hack for Society – Oppimisvaikeuksien tiimi
Haluamme tuoda kouluihin tutkimukseen perustuvan helppokäyttöisen työvälineen, joka keventää opettajien työmäärää, parantaa niin oppimisvaikeuksien tunnistamista kuin oppimistuloksia ja lisää myönteisiä oppimiskokemuksia sekä vähentää koulupudokkuuden ja syrjäytymisen riskiä.
Oppimisen ongelmiin saa tukea noin 16 % lapsista, mikä tarkoittaa noin 10 000 lasta vuosiluokkaa kohti. Jokaisella koululuokalla on siten keskimäärin 3–5 lasta, joilla on oppimisvaikeuksia. Etenkin vaikea-asteiset oppimisen ongelmat ovat merkittävä riskitekijä koulutuksesta ja työelämästä syrjäytymiselle, sillä ne ennustavat vahvasti koulupudokkuuttta. Laadukkaita, tutkimustietoon perustuvia arviointi- ja tukimenetelmiä ei kuitenkaan käytetä riittävästi, eikä osa tuen tarvitsijoista saa tarvitsemaansa apua. Kokeilun toivotaan kertovan, miten oppimisvaikeuksia tunnistava peli hyödyttää opettajia eniten ja käyttäisivätkö he peliä todella osana opetustaan. Kokeilun avulla peliä voidaan kehittää niin, että se tukee opettajien työtä parhaalla mahdollisella tavalla.
Matemaattiset oppimisvaikeudet tunnistava ja matemaattisia taitoja harjoittava peli vähentää opettajan työmäärää ja yksinkertaistaa tulosten tulkintaa. Opettajalla ja vanhemmilla ei ole enää epävarmuutta, mitä tulokset tarkoittavat, sillä ohjelma tekee tunnistamisen lapsen taitojen perusteella ja kertoo aikuisille, onko oppimisen vaikeuksista merkkejä. Peli myös harjoittaa matemaattisia perustaitoja eli tukee lapsia, joilla on oppimisvaikeuksia. Ilmainen peli tasa-arvoistaa avun saamisen, sillä kuka tahansa voi käyttää sitä omalla laitteellaan. Ei ole enää erityisopetuksen, perheen tai koulualueen resursseista kiinni, saako lapsi tukea silloin, kun sitä tarvitsee. Saman tyyppinen peli on olemassa lukemisen harjoittelemiseen. Tiedämme siis, että pelikonsepti toimii perustaitojen harjoittamisessa. Tavoitteemme on päästä kokeilemaan, miten pelin oppimisen vaikeuksia tunnistava osio toimii ja kokevatko opettajat sen hyödylliseksi. Idean tasolla ajatusta pidettiin hyvänä, mutta käytännön hyödyn kertoo vasta todellisen pelin kokeileminen. Pelin beta-vaihetta on suunniteltu keväälle 2018 siten, että valmis tuote voitaisiin tuoda koulujen käyttöön syyslukukaudelle 2018.
Hack for Society -tiimimme Pirjo Aunio, Abdirahim Hussein Mohamed, Teresa Isoaho ja Heidi Peuraniemi ovat kokeilun toteuttajia. Pelin tekemiseen tiimi on suunnitellut käyttävänsä ulkopuolista suunnittelu- ja ohjelmointiapua.
Olemme arvioineet, että pelin tekeminen maksaisi noin 200 000 euroa.
Tiimin primus motor on Pirjo Aunio, Oslon yliopiston matemaattisten oppimisvaikeuksien professori, jonka tutkimustuloksiin pelimme pohjautuu. Abdirahim Hussein on sekä pelin kokemusasiantuntija kolmen peruskoululaisen isänä että Helsingin kunnanvaltuutettu, jonka avulla kokeilun vieminen esimerkiksi Helsingin kouluihin olisi mahdollista. Tiimin opiskelijajäsenistä Teresa Isoaho on kasvatustieteen maisteri ja pian myös psykologi, jonka osaaminen yhdistää oppimisvaikeuksien teorian ja niiden kanssa toimimisen käytännön, ja tuleva äidinkielen opettaja Heidi Peuraniemi vastaa kokeilun tiedotuksesta ja käytännön koordinoinnista.