-
Kokeilun teemat
2272 katselukertaa
Kokeilu on luotu 22.11.2021Saaristomeren luontokoulu / Suomen Saaristovaraus Oy
Tietoa lisäämällä voimme edesauttaa saaristoluonnon suojelua. Tiedon omaksumista voimme edesauttaa erilaisilla peleillä. Tavoitteena on luoda pilottina eri tyyppisiä pelejä ja selvittää pelien jatkokehitysmahdollisuuksia. Pelejä suunnitellaan peruskouluikäisille sekä yhdessä että yksin pelattaviksi. Sekä seurapeliksi yhdessä aikuisten kanssa pelattavaksi. Selvitämme digitaalisten pelien kehittämistä opetustarkoitukseen valmiita sovelluksia hyväksi käyttäen. Kokeilusta saatua kokemusta voimme käyttää avuksi jatkotoimia varten.
Pelien avulla voidaan tehdä oppimisprosessista mielenkiintoisempaa ja monipuolistaa opetusta. Luonnon monimuotoisuus ja siihen liittyvät uhkat voidaan pelien avulla tehdä helpommin ymmärrettäviksi. Pelien avulla voidaan lähestyä asiaa positiivisesti ja ratkaisukeskeisesti ja samalla vähentää uhkiin liittyvää ahdistusta. Pelit ovat lapsille ja nuorille tuttuja, mutta luonnon monimuotoisuuteen ja varsinkaan saaristoluontoon liittyviä pelejä ei juurikaan ole ennestään.
Tavoitteena on toteuttaa 2-3 erilaista peliä, joista yksi on seurapeli perheille ja loput peruskouluikäisille. Testaamme eri pelien toimivuutta ja opimme prosessin kuluessa miten pelejä kannattaa toteuttaa. Pelien avulla opitaan saaristoluonnosta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Pelaaja voi valinnoillaan edistää luonnon hyvinvointia ja löytää ratkaisuja eri ongelmiin. Kokeilu aloitetaan peli-ideoiden valitsemisella kehittelyyn ja kokoamalla työryhmä, joka antaa näkökulmia peli-ideoihin ja kehittämiseen. Työryhmään valitaan edustajia pelien kohderyhmistä, ympäristöpedagogi ja Saaristomeren luontokoulun edustaja. Pelien suunnittelemiseen menee aikaa 2-3 kk. Testivaihe on 2 viikkoa. Pelien testaajana toimii kohderyhmä eli koululaiset. Kokeiluun käytettävä aika on n 3 kk.
Saaristomeren luontokoulu on kokeilun alulle panija ja vetovastuussa. Yhteistyökumppanina Saaristomeren biosfäärialue, referenssiryhmänä ja testaajana peruskoululuokka esim. Kemiönsaarelta tai Nauvosta.
Avustus käytettäisiin palkkoihin, palkkioihin, matkakuluihin, mahdollisiin lisensseihin, tila- ja välinevuokriin. Budjetti on n. 10.000 €, josta avustuksen osuus olisi 7000€.
Saaristomeren luontokoululla on osaamista ja tuntemusta saaristoluonnosta ja ympäristöpedagogiasta. Olemme järjestäneet leirikouluja saaristossa yli 20 vuoden ajan ja olemme itse suunnitelleet erilaisia opetusohjelmia tähän tarkoitukseen. Ohjelmien teemana on saaristoluonto, ilmastonmuutos, Itämeri, saaristokulttuuri, yhteistoiminta, retkeilytaito jne. Tällä rahoitushaulla haluamme ottaa käyttöön pelit ympäristökasvatuksen metodina. Kokeiluun on avustuksen lisäksi käytettävissä on omaa rahoitusta.
Ratkaisuista voidaan kertoa avoimesti.
Kokeilun tavoitteena oli kehittää pelejä, joiden avulla mielenkiintoisella tavalla voidaan kertoa saariston luonnosta, sen monimuotoisuudesta ja haasteista kohderyhmänä lapset ja nuoret. Keskityimme suunnittelemaan lautapeliä pitäen samalla mielessä, kuinka samaa materiaalia voitaisiin käyttää muun tyyppisiin peleihin. Lautapelistä on tehty prototyyppi sekä saatu tietoa jatkotoimia varten. Pelien määrä karsiutui kokeilun aikana, mutta idea kristallisoitui sekä saatiin runsain määrin tietoa pelien kehittämisen jatkotoimille.
Jo kokeilun ideointivaiheessa pitäisi osata ottaa huomioon kuinka se skaalautuu. Saimme toki erittäin hyvät eväät hankkeen aikana sen miettimiseen. Kokeilun aikataulu on todella nopea. Se aiheuttaa haasteita, kun toteuttaa luovaa prosessia ja pitää arvioida sen toimivuutta matkan varrella. Kokeilun aikana opittiin myös toisilta kokeilijoilta ja saatiin verkostoitua. Ymmärrämme nyt, että lautapelin suunnitteleminen vaatii enemmän strategista ajattelua kuin esim. muistipelin tai tietovisan ja olisi ollut helpompi aloittaa niistä. Mutta lautapeli tarjoaa toisaalta monipuolisemman mahdollisuuden viedä pelaajat eri luontotyyppien ääreen aina merenpohjasta taivaalle. Ja kun tavoittelemme pelaajaa kiehtovaa tulosta, on lautapeli hyvä valinta. Pelin kiinnostavuus on avaintekijä myös jatkokehitystä ajatellen. Peli-idea skaalautuu eri tyyppisiksi peleiksi, jotka tukevat samaa tavoitetta, ympäristökasvatusta ja tiedon jakamista luonnon monimuotoisuudesta ja luontokadosta.
Lautapelin viimeistelyyn ja monistamiseen tarvittaisiin taho, joka voi investoida siihen ja saisi sen jakeluun. Pelin lopullinen toteutus sovittaisiin tuo tahon kanssa. Aion etsiä kontakteja ja esitellä peliä. Jatkamme peli-idean soveltamista toisen tyyppisiin peleihin. Mielessämme on ulkona luonnossa pelattava versio.