Personal climate trainer | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

608 katselukertaa

Kokeilu on luotu 06.03.2017

Ilmastokatu, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY

Personal climate trainer

Personal climate trainer kannustaa tavallisia kotitalouksia ilmastotekoihin kädestä pitäen. Yhdessä personal climate trainerin kanssa perhe suunnittelee itselleen ilmastotreenin, johon sisältyy tavoitteita erityisesti energian, ruoan ja liikkumisen teemoista. Ilmastoystävällisen arjen testaaminen tutustuttaa perheet oman arjen ilmastovaikutuksiin. Treeniin voi sisällyttää myös ilmastoystävällisten tuotteiden ja palveluiden testaamista. Perheet kertovat ilmastotreenistään lähipiirilleen ja sosiaalisen median verkostoissaan. Tämä esimerkin voima kannustaa muitakin ilmastotekoihin!

Kokeilun oppi

Saavuttiko kokeilu tavoitteensa?

Kokeilu saavutti suurimman osan tavoitteistaan. Mukaan saatiin innostuneet perheet, mielenkiintoisia yrityskumppaneita, valovoimaiset personal climate trainerit ja ammattitaitoisia videoiden tekijöitä. Ainoa mitä olisi ehkä kaivattu hieman enemmän, oli median huomio kokeilulle. Mediahuomiota saatiin kuitenkin ihan mukavasti, joten siihenkin voitiin olla lopulta tyytyväisiä. Kokeilu opetti paljon kädestä pitäen ohjaamisen arvosta ja ilmastoystävällisen arjen kohtaamista haasteista.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

06.03.2017

Ilmastokadun personal climate trainer -kokeilu

#ilmastotreeni


Personal climate traineria kokeiltiin Ilmastokatu-hankkeen osana syksyllä 2016 Helsingissä ja Vantaalla. Mukaan kokeiluun otettiin kuusi perhettä Helsingin ja Vantaan Ilmastokatujen alueilta, kolme kustakin kaupungista. Kokeiluun oli avoin haku, joka näkyi netissä ja julisteissa kyseisillä kaduilla.

Personal climate trainereina toimi parivaljakko Nuppu Stenros ja Leo Stranius. Perheiden kanssa tavattiin useita kertoja, minkä lisäksi perheiden kanssa oli yhteinen Facebook-ryhmä ja Whatsapp-ryhmä. Yhteisten tapaamisten lisäksi perheissä käytiin kussakin tekemässä alkukartoitus ja miettimässä sopivaa ilmastotreenin sisältöä.

Perheet sitoutuvat ilmasotreeniin noin kuukauden ajaksi. Jakson aikana perheet myös testasivat maksutta ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita. Testissä oli kahta erilaista ruokakassia (Komerofood ja Makuviikko), taitto- ja kuormapyöriä (Classic Bike) sekä yhdellä perheellä myös sähköauto (Autokeskus).


Ilmastotreeniohjelmiin sisältyi tavoitteita erityisesti energian, ruoan ja liikkumisen teemoista: kasvisruokapäivien lisäämistä, autottomuuskokeiluja, valaistuksen läsnäolotunnistimia, ympäristömerkittyä sähköä ja jätteen ja hävikin vähentämistä. Eri teemoihin liittyen tehtiin perheisiin myös täsmällisempiä neuvontakäyntejä. Perheissä kävi mm. energianeuvoja, ammattijärjestelijä, valaistusasiantuntija, ruokahävikkiasiantuntija ja liikkumisneuvoja.


Perheiden ilmastotreeneistä tehtiin myös sosiaalisen median levitykseen vinkkivideoita, joita oli vuoden loppuun mennessä katsottu yli 1 000 kertaa. Vinkkivideot toimivat ilmastotekojen vinkkeinä myös laajemmin kuin tähän kokeiluun sidottuina. Perheet sitoutuivat myös kertomaan kokemuksistaan itse lähipiirilleen, sosiaalisessa mediassa ja perinteisen median haastatteluissa. Media kiinnostuikin kokeilusta erityisesti sen huipentuessa päätöstilaisuuteen marraskuun lopussa.

Perheille kokeilu oli hyvä kokemus, josta jäi monia vinkkejä ja toimintatapoja käyttöön pidemmäksikin aikaa. Videossa perheet kertovat hieman tunnelmiaan kokeilun päätteeksi.


Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit