-
Kokeilun teemat
Antti Mäkitalo, Vaasan ammattikorkeakoulu
Tavoitteenamme on selvittää ja kartoittaa workflow, jolla voidaan tekoälyä hyväksikäyttäen automatisoida potilaan yhteydenottoa terveydenhuoltoon.
Terveydenhuoltohenkilöstö kuluttaa huomattavan osan työajastaan rutiiniluonteiseen byrokratiaan. Ruotsissa on esimerkiksi arvioitu, että lääkärin työajasta lähemmäs 50% kuluu muuhun kuin varsinaiseen lääkärin työhön kuten raporttien laatimiseen ja muuhun byrokratiaan. Suomessa tilanne lienee samaa kokoluokkaa. Tavoitteena on selvittää ja kartoittaa workflow, jolla voidaan tekoälyä hyväksikäyttäen automatisoida potilaan yhteydenottoa terveydenhuoltoon. Kokeilusta halutaan oppia miten tekoälyn avulla voidaan nopeuttaa reaaliaikaiseksi potilaan haltuunottoa samalla saavuttaen huomattavia säästöjä ja ohjaamaan potilas oikealle taholle.
Tavoitteenamme tätä taustaa vasten on selvittää ja kartoittaa workflow, jolla voidaan tekoälyä hyväksikäyttäen automatisoida potilaan yhteydenottoa terveydenhuoltoon. Käytännössä potilaan ensikontakti olisi puhelimitse tai yhteydenoton ja potilaan hoitoon pääsyn nopeuttaminen tekoälyn avulla oleellisen tärkeänä osana sote-palveluiden kehitystyötä ja kustannusten säästöä. muun laitteen välityksin tekoälyohjatun puhetta/tekstiä ymmärtävän chatbotin kanssa. Järjestelmä ymmärtää ja hoitaa rutiiniasiat kuten esim. aikavaraukset, sairaustodistusten tuoton, reseptien uusimiset yms. ensidiagnoosia ja tarvittaessa hoitohenkilöstölle ohjausta myöten. Järjestelmä linkittyy myös datakeruun osalta toiseen hankkeeseemme: Terveydenhuollon potilasdokumentointijärjestelmä Yhteydenoton ja potilaan hoitoon pääsyn nopeuttaminen tekoälyn avulla oleellisen tärkeänä osana sote-palveluiden kehitystyötä ja kustannusten säästöä. Tavoitteenamme tätä taustaa vasten on selvittää ja kartoittaa workflow, jolla voidaan tekoälyä hyväksikäyttäen automatisoida potilaan yhteydenottoa terveydenhuoltoon. Käytännössä potilaan ensikontakti olisi puhelimitse tai muun laitteen välityksin tekoälyohjatun puhetta/tekstiä ymmärtävän chatbotin kanssa. Järjestelmä ymmärtää ja hoitaa rutiiniasiat kuten esim. aikavaraukset, sairaustodistukset, reseptien uusimiset yms. ensidiagnoosia ja tarvittaessa hoitohenkilöstölle ohjausta myöten. Järjestelmä linkittyy myös datakeruun osalta toiseen hankkeeseemme: Terveydenhuollon potilasdokumentointijärjestelmä Syksyllä 2018. Aikataulu tarkennetaan myöhemmin.
Kokeilun toteuttaa Vaasan ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijat opettajien ohjaamina.
Aihealueen selvitystyö ja testiympäristön alustava suunnittelu ja mahdollinen rakentaminen vaatii vähintään 5.000 euroa.
Vaasan ammattikorkeakoulussa on menossa IoT-projekti ja ajatuksena on, että tässä käytetään projektiin kuuluvaa henkilöstöä. IoT-projektin aikana on perehdytty myös tekoälyn mahdollisuuksiin. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan opettajat ja opiskelijat tuovat osaamisensa ja panoksensa kokeiluun.