-
Kokeilun teemat
552 katselukertaa
Kokeilu on luotu 27.03.2019Seppo Törmä (VisuaLynk Oy)
Aalto Campus Linked Building Data -kokeiluhankkeessa toteutettiin rajoitetusti avattu palvelu Aalto-yliopiston kampuksen rakennustietomallien julkaisemiseen sekä selvitettiin kysymyksiä koskien mallien saatavuutta, sensitiivisyyttä ja hyödynnettävyyttä tutkimusksessa ja opetuksessa.
Rakennuksiin liittyvää tietoa pitäisi pystyä julkasisemaan oliotasolla siten, että oliot ovat eri tietolähteiden yli linkitetty toisiinsa ja että tämä tehtäisiin asianmukaisia tietoturvaratkaisuja käyttäen, jotta käyttäjät pääsevät käsiksi ainoastaan tietoihin, joihin heillä on oikeudet. (1) Miten sensitiivistä dataa rakennustietomallit ovat ja miten niiden sisältöä voisi hallitusti avata laajemmalle käyttäjäkunnalle? (2) Millaisia käytännön kokemuksia standardien (IFC, IoT-standardit) mukaisesta rakennustiedon julkaisemisesta saadaan? (3) Kuinka julkaistua dataa voidaan hyödyntää opetuksessa ja opiskelijaprojekteissa ja kampus-palvelujen osana?
Toteutetussa ratkaisussa BIM-mallin oliot tallennetaan graafitietokantaan, ja tietoja voidaan visualisoida Web-selainen kautta. Tietoturva on ratkaistu Shibboleth-autentikaatiolla. Aalto-kampukselta hankittiin useita BIM-malleja (Väre, Dipoli, Otakaar4. TUAS), joista joitain kytkettiin IoT-dataan. Mallit julkaistiin palvelimella, johon pääsee Haka-federaation tunnuksilla. Kalenterivuosi 2018
VisuaLynk Oy
47500
Kyllä. Palvelu toteutettin teknisesti: siinä julkaistiin Aalto-kampuksen rakennusten BIM-malleja. Mallien saatavuudesta, sensitiivisyydestä ja hyödynnettävyydestä saatiin hyödyllisiä oppeja. Hanke on jatkumassa laajemmassa muodossa.
(1) BIM-mallien saatavuus uusiin käyttötarkoituksiin ont hankalampaa kuin ensi-istumalta voisi kuvitella. Uuden käyttötarkoituksen vuoksi lupia joudutaan kysymään eri tahoilta (suunnittelijoilta IPR-mielessä ja omistajilta turvallisuusmielessä) ja usein päädytään tilanteeseen, jossa prosessi vain pysähtyy kun ollaan hämmentyneitä siitä mitä pitäisi tehdä. (2) IoT-tiedon hyödyntäminen on tällä hetkellä työlästä lukuisten erilaisten rajapintojen ja tiedonkeruujärjestelyjen vuoksi.
Aalto-yliopisto on käynnistämässä laajempaa hankettaa Aalto-kampuksen digitaalisen kaksosen luomiseksi. Tässä on tarkoitus linkittää toisiinsa kartoitusdataa (pistepilviä, kaupunkimalleja), rakennustietomalleja, IoT/BAS-dataa ja mahdollisesti muitakin tietolähteitä.