REILUSTI LIIKKEELLE | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

LiikuntaKokeilutLiikenneHiilijalanjälki

487 katselukertaa

Kokeilu on luotu 20.02.2019

Tampereen seudun ammattiopisto

REILUSTI LIIKKEELLE

Kokeilu toteutetaan osana kestävän kehityksen teemaviikkokokeilua. Miten saamme reilua liikettä?

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Lojuminen laiskistuttaa, autoilu saastuttaa ja istuminen tuhoaa. Pyrimme pitämään Coolisti siistin viikon järjestämällä erilaista ohjelmaa viikolle ja saamalla näin koko oppilaitosyhteisön mukaan toimintaan. Tavoitteena on, että viikko toteutetaan jatkossa joka vuosi ja mukana on kaikki Tredun 15 toimipistettä. Kokeiluviikkoon ja kokeiluun osallistuu tänä keväänä vähintään kaksi Tredun toimipistettä. Järjestämme viikolle yrittäjä- ja yhdistysluentoja, sekä liikkumiseen liittyviä infoja. Toiminnassa varmistamme, että toimipisteen pyörätelineet ovat kunnossa ja niitä on riittävästi, järjestämme liikunnallista välituntiohjelmaa ja kampanjoimme viikkoa aiheella "jätä auto kotiin" Liikkumisen kokeiluun teemme pienimuotoisen tutkimuksen, missä vertailemme keskustan alueen toimipisteiden välistä kulkua (auto, kävely, pyöräily ja julkinen kulkuväline). Tavoitteena on saada tuloksia niin ajan käyttöön kuin kustannuksiinkin. Toki emme unohda liikunnan lisäämää jaksamista ja mielialan kohenemista. Kokeilussa halutaan saada tietoa järkevään keskustaliikkumiseen ja miten liikkuminen voi auttaa jaksamisessa, kunnon kohotuksessa ja ajankäytössä. Voisiko välimatkaliikkuminen olla osa opiskelijan liikuntasuorituksia?

Miten kokeilu toteutetaan?

Tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja kokeilun kautta osoittaa, kuinka hyödyllistä on kävellä lyhyet välimatkat, tai valita julkinen liikenne. Kokeilut suoritetaan kestävän kehityksen kokeiluviikon aikana ja tarkastellaan erilaisia mahdollisuuksia liikkua mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen mukaisesti kävellen, pyörällä tai julkisilla toimipisteestä toiseen. Viikko 15 (8.-12.4.2019) tai viikko 18.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeiluun etsitään testiryhmä, jossa on sekä henkilökunnan edustajia, että opiskelijaedustajia.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeiluun ei ole muuta budjettia. Budjetiksi muodostuu testiryhmän aktiivisuusmittarit, mitkä he saisivat omakseen viikon päätteeksi. Lisäksi budjettiin huomioidaan kokeilutestiryhmän vetäjän palkkakulut (organisointi ja raportointi). Aktiivisuusrannekkeet 10x 150€= 1500 € palkkakulut: ennakkosuunnittelu, kokeiluryhmän orientointi, kokeiluviikon päivittäinen ohjaus, yhteenveto = 30 h (1500€) digiohjaus ja avustus (rannekkeiden käyttö, infot, markkinointi) + tarvittavat kaupunkialueen linja-autokortit 500 € testipyörät 3-4 kpl + pyöräilykypärät 1500€ / Jää oppilaitoksen käyttöön

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Kokeiluun ei resurssia. Keke-viikkokokeilu rakennetaan työyhteisön voimin.