Saa istua kaveriksi | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

AikuisetIkäihmisetTyöttömätVapaa-aikaMielenterveysPääkaupunkiKaupunkiKotouttaminen

542 katselukertaa

Kokeilu on luotu 04.10.2017

Tiina Törö, Runopaja

Saa istua kaveriksi

Suomalaisuudessa on aika hienoa se, että arvostamme toisen tilaa kulkuvälineissä ja muissa julkisissa paikoissa. Asialla on kuitenkin myös varjopuoli, joka lisää yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Kutsu vieras ihminen pöytääsi kahvilassa vaikkapa näin: Saa istua kaveriksi. Itse olen saanut hienoa lisäväriä elämääni tämän kautta. Tule piirtämään yhdessä julistuksesi. Olemme myös Facebookissa: Saa istua kaveriksi. http://www.runopaja.fi

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Toivon vieraantumisen, yksinäisyyden ja syrjäytymisen lieventyvän. Uusia asenteita, avointa suhtautumista ja tyyneyttä voi oppia antautumalla. En tiedä kuka ottaa kutsuni vastaan; kaikki käy, mutta odotuksia ei ole.

Miten kokeilu toteutetaan?

Monesti tuntuu, ettei ihmisten rauhaa ja omaa tilaa voi häiritä. Lähestyminen on helpompaa, jos lupa siihen on selkeästi näkyvissä. Pyrin tekemään tästä pienen kansanliikkeen. Nyt alkuun Lapinlahden Lähteen Venetsiarakennuksessa (Lapinlahdentie 1, Helsinki) 10.10.2017 alkaen klo 16 pidän pienen alustuksen aiheesta virittääkseni keskustelua omasta tilasta. Paikalla on mahdollisuus piirtää itselle Saa istua kaveriksi - julistus. Alkaen 10.10.2017 ...

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Toivon mukaan moni muu lisäkseni innostuu kokeilemaan yllättäviä ja kiinnostavia kohtaamisia.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Omakustanteinen kahvi ja pulla :)

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Vuokratyöhuoneeni, jossa voin pienimuotoisesti järjestää kirjaintenpiirustelutuokioita.

Kokeilun oppi

Saavuttiko kokeilu tavoitteensa?

Sateinen päivä Lapinlahden Lähteellä ei houkutellut ihmisiä piirtämään itselleen "Saa istua kaveriksi" -kutsua. Yksi ihana kanssaihminen piirusteli kanssani. Tehtävä siis jatkuu. ..

Mitä uutta tietoa kokeilulla saatiin?

Huomaan että projektini vaikuttaa yllättävän paljon itseeni. Otsassanikin kai jo lukee kutsu, koska elämäni on rikastunut tosi hauskoilla sattumuksilla ja kohtaamisilla myös kauppojen kassoilla, linja-autoissa ja bussipysäkeillä. Siis avoimin sydämin elämän virrassa ... Vinkiksi sinulle joka haluat aktiivisesti kokeilla tilan antamista pöydässäsi sanoisin, että kannattaa valita pieni ja viihtyisä, ehkä hiukan boheemi kahvila. Älä odota että heti joku istuisi, mutta anna rohkeutesi kasvaa yksin istumisen myötä.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

30.10.2017

<sup>Projektin syntytarina</sup>


Juuri nyt ei ole mitään tärkeää työn alla, joten raivaan mieleeni tilaa: voin antaa ajatusten, viivan ja värien virrata vapaasti. Viivat kiertyvät kirjaimiksi, värit maisemiksi. Moni suomalainen nauttii väljyydestä, tuulensuhinasta ja takkatuleen tuijottelusta, kaupunkilaisinakin olemme oppineet arvostamaan tilaa ympärillämme. Kahviloissa tai julkisissa kulkuvälineissä emme istu toisen viereen, jos suinkin voimme sen välttää.

Se merkitsee parhaimmillaan niin oman kuin toisenkin tilan kunnioittamista, heikoimmillaan eristäytymistä ja yksinäisyyttä.

Tyhjä tila voi olla myös hiljaisuutta kahden ajatuksen välissä tai rauhan ja luottamuksen tilaa ihmisten välillä. Hiljaisuus ja kuunteleminen avaavat tuota tilaa. Vaatii rohkeutta pysähtyä tyhjyyden äärelle. Se on kuitenkin tarpeen oman sisimmän kuulemiseksi: Mikä on minulle tärkeää? Mikä on tämän päiväni tarkoitus?

Oma tila laajenee nyt liikaa, kyllästyn yksin istuksimaan. Siirryn alakerran kahvilaan, joka on tällä hetkellä kovin hiljainen, istun nurkkapöytään ja aloittelen henkilökohtaisen tilantutkimusprojektin. Taitan piirrokseni kolmeen osaan ja pystytän sen pöydälle: Saa istua kaveriksi.Nyt kun olen tätä jonkin aikaa tehnyt eri kahviloissa, olen huomannut miten tärkeää on olla odottamatta mitään. En katso sisääntulijaa kutsuvasti, en pahastu kun kukaan ei tule. Usein on kuitenkin syntynyt mitä ihanampia kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa."Sinä oot suloinen. Toi on kiva, toi."

"Tää on ihan kun lapsena, kun sanottiin: ollaaks kavereita."

"Hienoa että on rohkeita ihmisiä. Mun pitäisi jotain tuollaista: ylittää omia rajojani."

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit