Saunan paloturvalaite | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Sauna

556 katselukertaa

Kokeilu on luotu 25.10.2018

Juha Alhainen

Saunan paloturvalaite

Saunan paloturvalaite havaitsee saunassa esiintyvän savun ja kytöpalon ja katkaisee kiukaan sähkönsyötön ennen kuin palo ehtii voimistua ja sytyttää rakenteita palamaan.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Suomessa syttyy vuosittain noin 1000 kiukaan aiheuttamaa rakennuspaloa tai -palovaaraa aiheuttanutta vaaratilannetta. Yleisimmin syynä on kiukaan päälle tippunut tai siihen unohtunut palavamateriaali, joka syttyy tuleen. Saunan paloturvalaitteen avulla kehittyvä palo voidaan havaita siitä muodostuvista savupartikkeleista ennen kuin vaaratilanne ehtii kehittyä tulipaloksi. Laite katkaisee automaattisesti kiukaan sähkönsyötön ja estää näin lisäenergian syötön ja palovaaraa aiheuttavaan kiukaaseen. Saunan paloturvalaite voidaan asentaa myös vanhoihin kiukaisiin ja on siten erittäin monikäyttöinen ja edullinen turvalaite kaikkiin saunoihin.

Miten kokeilu toteutetaan?

Paloturvalaite koostuu anturiyksiköstä, joka asennetaan saunaan kiukaan läheisyyteen. Anturi kytketään lämmönkestävällä kaapelilla kiukaan ohjausyksikköön kiukaan kytkinlaiteeseen. Paloturvalaite saa sähkönsyötön kiukaan oman ohjauksen ollessa päällä, koska paloturvalaite kytketään sarjaan kiukaan oman ohjauspiirin kanssa. Normaalitilanteessa paloturvalaiteen kytkentäpiiri on suljettuna, jolloin sähkö kulkee paloturvalaitteen anturin läpi ja kiukaan ohjauskontaktori vetää, jolloin vastukset ja sauna lämpiää. Jos paloturvalaite havaitsee vaaratilanteen, sen kytkentäpiiri avautuu ja kiukaan ohjauspiirin sähkö katkeaa ja saunan lämpeneminen loppuu. Paloturvalaite ei palaudu itsestään vaan se sisältää ulos ponnahtavan kuittaus painikkeen, joka on kuitattava mekaanisesti, kun vaaratilanteen aiheuttanut riski on poistettu. Paloturvalaite voidaan kytkeä normaaleihin kellokytkmilla ohjattuihin kiukaisiin sekä erillisillä saunan ulkopuolisilla ohjausyksiköillä varustettuihin kiukaisiin.