Saunapalojen ennaltaehkäisy | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Sauna

585 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.10.2018

Otto Väänänen, Arthur Lindholm, Toni Myllyniemi ja Elias Salmivirta

Saunapalojen ennaltaehkäisy

Asuinrakennusten sähkösaunat ovat lisääntyneet mm.kerrostaloissa ja löylyhuonetta saatetaan joskus käyttää väärin. Tarkoituksemme on ennaltaehkäistä saunapalojen syntyminen edullisella ja yksinkertaisella ratkaisulla.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Löylyhuoneeseen sijoitetut vaatteet, kalusteet ja esineet aiheuttavat huomattavan paloturvallisuusriskin. Ongelmana on, että kiuas voi mennä tahattomasti päälle ja aiheuttaa tulipalon asunnossa. Ensisijaisesti tulisi tuoda ihmisille tietoisuuteen riskit, jotka syntyvät turhista vaatteista ja esineistä löylyhuoneessa. Meillä on kuitenkin varmuuden varalle yksinkertainen tekninen ratkaisu.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

31.10.2018

Saunaan asennetaan kaksi anturia. Lämpötila-anturi ja kosteusanturi. Kun käyttäjä laittaa kiukaan päälle, saunan lämpötila nousee. Kun sauna on saavuttanut tavoitelämpötilansa esim. 70C käynnistyy ajastin. Mikäli saunan kosteus pysyy samana tietyn aikavälin esim 10-15 min, kosteusanturi havaitsee tämän ja ajastin kytkee kiukaan pois päältä.


Tässä on taustalla idea, että vettä heittäessä kiukaalle löylyhuoneen ilmankosteus nousee. Tämä ratkaisu siis sammuttaa kiukaan sähkönsyötön jos löylyä ei määräajassa heitetä. Tällöin tahattomasti käynnistetty kiuas kytkeytyy pois päältä ja ratkaisu ehkäisee tulipalojen syttymisiä.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit