Saunasiru | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Sauna

625 katselukertaa

Kokeilu on luotu 28.10.2018

Saunasiru

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Saunakuolemaa edeltävänä syynä on poikkeuksetta tajuttomuus ja siitä seuraava kuolema kuumuuteen ja nestehukkaan. Saunoja ei välttämättä osaa ennakoida tajuttomuutta, ennen kuin on liian myöhäistä. Ratkaisu on ihon alle tuleva siru, joka ei sinällään ole tänä päivänä mikään uusi juttu, vaan niitä on jo käytössä. Toteutus ei kuitenkaan ole vielä sillä tasolla, missä tulevaisuudessa tullaan varmaankin olemaan.

Miten kokeilu toteutetaan?

Ihon alle asennettava siru mittaisi ihmisen verenpainetta, sykettä, sokeri- ja nestetasoja, kolesterolia jne. kaikkea mitä ihmisen kehossa tapahtuu. Liitettynä kodin tietoverkkoon/puhelimeen, siru välittää ja tallentaa tietoa ihmisen kehon arvoista jatkuvasti. Jos jokin arvo ylittää/alittaa henkilölle asetetun raja-arvon, siitä tulee ilmoitus henkilön puhelimeen tai kodin kauitinjärjestelmän avulla äänenä, joka käskee ihmistä esim. juomaan vettä nestehukkaan, syömään alhaisten sokeritasojen vuoksi, tai poistumaan saunasta alhaisen verenpaineen takia.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

28.10.2018

Sirua voidaan hyödyntää tietysti koko asunnossa ja joka paikassa. Se tallentaa tietoa ja ilmoittaa välittömästi raja-arvojen ylityksistä/alituksista, ennen kuin esim. saunoja pystyy tuntemaan heikotusta ja mahdollista tajunnan menetystä. Samalla tavalla, kuin aktiivirannekkeet ilmoittavat meille nykyään pitkän paikallaolon jälkeen: "Aika lähteä liikkeelle!", siru voisi ilmoittaa: "Aika lähteä lääkäriin!" tai "Aika syödä vähärasvaisemmin!" tai "Aika mennä nukkumaan!".


Vaikkakin edellämainittuja syömis-, juomis-, nukkumaanmeno kehotussovelluksia olisikin jo olemassa, ne perustunee silti käyttäjän asettamiin määrä-/aika-asetuksiin, eikä todelliseen ja välittömään mittatietoon. Sirulla käyttäjä saa konkreettista tietoa hyvinvoinnistaan, ja pystyy vaikuttamaan sen perusteella terveyteensä heti, eikä vuosien päästä. Myös monia tauteja voidaan ennaltaehkäistä, ennen kuin ne alkavat vaikuttamaan.


Yhteiskunnan holhoaminen ei ole vähenemään päin, eikä yksityisyyden suoja paranemaan päin, joten tämä ei ole siinä mielessä mitenkään yllättävä idea.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit