-
Kokeilun teemat
692 katselukertaa
Kokeilu on luotu 03.03.2019Jutta Varis (ETM) ja Eira Tuohimaa (ETM)
Teen työssäni sienirihmastotutkimusta. Haluaisimme testata kollegani kanssa, onnistuuko sienirihmaston lisäys tunkiossa ja sienten itiöemien tuotanto kauran aluskasvina. Hypoteesi: Sienirihmasto parantaa maaperän biohiilen sidontaa ja symbioosin kasviosapuolen veden ja ravinteiden saanti paranee.
Hiilijalanjäljen puolitus. Kestävän ja paikallisen kuluttamisen ratkaisut. Viljelymaan biohiilen sidonnan täyttä potentiaalia ei hyödynnetä. Pelto- ja laidunmaista voisi tehdä hiilinieluja sienirihmastojen avulla. Kerrosviljelyn potentiaalia ei ole huomioitu tehotuotannossa. Paikallista lähiruokaa olisi saatavissa erittäin kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Lisäksi sieniproteiinin hyödyntäminen on ilmastoystävällisempää, kuin eläinproteiinin käyttö. Haluamme oppia: *miten sienirihmastoa voi kasvattaa lantapatterissa *miten sieniä voi kasvattaa viljapellossa *parantaako sienirihmasto kauran veden- ja ravinteidensidontaa merkitsevästi *parantaako sienirihmasto maaperän biohiilensidontaa
Sienirihmaston vaikutusta kauran kasvuun, vedenottoon ja maan biohiilensidontaan ei ole tutkittu. Hypoteesi: Sienirihmasto parantaa maaperän biohiilen sidontaa ja symbioosin kasviosapuolen veden ja ravinteiden saanti paranee. Jos kokeilu onnistuu ja hypoteesi osoittautuu oikeaksi, idean saa vapaasti kopioida kaikille Suomen kauraa kasvaville hehtaareille. Peltomaahan sitoutuvasta biohiilestä saadaan merkittävä ratkaisija ilmastonmuutoksen hidastukseen. Kerrosviljely on helppo ottaa osaksi tehomaatalouttakin. Varjossa viihtyvän kerrossadon hyödyntäminen kohentaa myös viljelijöiden toimeentuloa. Yritimme lapsuudessani kasvattaa äidin kotitilalla herkkusienirihmastoa lantapatterilaatikossa. Laatikosta ei saatu ainoatakaan herkkusientä. Laatikko kipattiin syksyllä lantatunkioon ja unohdettiin. Tunkio levitettiin seuraavana keväänä peltoon, peltoon kylvettiin ohraa, joka puitiin syksyllä. Sänkeen alkoi nousta valkoista sienenlakkia ja meidän piti kutsua biologiaa opiskeleva serkkuni tunnistamaan sienet, ennen kuin valkoisiin sieniin uskalsi koskea. Hän totesi, että on kyllä harvinaisen laaja peltoherkkusieniesiintymä. Keräsimme pellosta monta ämpäriä herkkusieniä. Haluamme toistaa tämän sattuman ja kokeilla, onnistuuko sienirihmaston lisäys lantatunkiossa. Nyt meillä on mahdollisuus tehdä vertailupalstat ja kasvattaa rinnakkaiset kaurahalmeet, toiset kokeilualueet herkkusienirihmastolisäyksellä ja toiset vain lannoitettuna. Maaperäanalyyseillä voidaan myös tutkia sienirihmaston vaikutusta mahdolliseen maaperän biohiilensidontaan. Pilot-viljely huhti-lokakuu 2019. Palstan seurantaa jatketaan 2020. Jos tutkimustulokset ovat positiivisia, tutkimusta jatketaan mielellään mukaan haluavien yhteistyökumppaneiden kanssa.
Meillä on lähipiirissä eläkkeelle jäänyt sianlihantuottaja ja hevoskasvattaja. Isä(ntä) joutui terveyssyistä luopumaan ensin sioista ja nyt myös voimien heikettyä hevosista. Isäntä pyrkii tuottamaan edelleen ruokansa itse ja kasvattaa nyt kevyemmin hoidettavia eläimiä, kuten broilerkaneja, kanoja, kalkkunoita ja viiriäisiä. Herkkusienten kasvatuskokeilu sopii tilan omistajan ideologiaan. Suunnittelimme tutkimuksen yhdessä ja toteutamme sen yhdessä. Tutkimustietoa pystymme tuottamaan vain rahoituksen avulla. Tutkijoina toimivat Jutta Varis (viljelijän tytär, laboratoriomestari, mukana HY:n rihmastotutkimuksessa, ETM, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta) ja Eira Tuohimaa (ETM, kollega). Viljelytutkimus ei sovi suuntauksensa puolesta käynnissä olevaan elintarvikesektorin tutkimukseen. Tutkimusehdotus herätti kyllä kiinnostusta Helsingin yliopistollakin, mutta yhteistyön käynnistämiseksi tarvitsemme näyttöä hypoteesin toimivuudesta. SYKE ja LUKE tutkivat myös saman tapaisia asioita ja jos kokeilu onnistuu pyrimme Agronomiliiton jäseninä saamaan Agronomiliiton mukaan menetelmän laajempaan käyttöön saattamisessa. Starttaamme kuitenkin tällä pilot-kokeilulla ihan yksityishenkilöinä, niin tutkimustulokset ovat heti kaikkien käytettävissä. Siskolla on Kalannissa hevosia, joten seuraava kohdekin on jo tiedossa.
Vuokraamme 1/2 ha maata ja maksamme tarvikkeet, siemenet, rikkakasvitorjunnan, polttoaineen, välineistön käytön, sekä palkan ja talkoomuonitusta paikalliselle viljelijälle sekä tutkijoille ja avustajille. Teetämme tutkimuspalstojen alojen määritykset lähipiiriin kuuluvalla asiantuntijalla ja työllistämme saatavilla olevaa nuorisoa kasvinsuojelutoimenpiteissä, sadonkorjuussa ja sadon markkinoinnissa. Teetämme vertailevat maa-analyysit ja matkustamme muutamaan kertaan paikalle julkisilla kulkuvälineillä. Budjetti on n. 7000-8000 €. Muuten rahoitus tulee omasta kukkarosta.
Tilalla olisi projektiamme varten valmiiksi hyvin kompostoitunut lantatunkio ja hevosilta vapautunutta laidunmaata, traktori ja muut viljelyyn tarvittavat laitteistot ja välineet. Viljelijällä on rehuntuotannosta 60 vuoden kokemus. Itse olen työskennellyt Helsingin yliopiston sienirihmastotutkimuksen parissa. Yhdessä meillä on taustalla vankkaa sieniosaamista ja intohimoista harrastuneisuutta sekä sienten kasvatukseen, poimintaan, että sadon käsittelyyn. Lähipiiriin kuuluu biologi ja yliopistolta on saatavilla kahvipöytäkonsultaatiota pullapalkalla.