-
Kokeilun teemat
1088 katselukertaa
Kokeilu on luotu 31.05.2018Siivouspäivä/Yhteismaa
Tekoäly ei ihan itsestään osaa tai tiedä mitään, vaan sitä pitää opettaa. Aloitetaan yhdessä, ihan alusta. Otetaan Siivouspäivän yhteisölle oma tekoälyEKOVAUVA. Opetetaan sitä yhdessä, kunnes siitä kasvaa mainio eko-opas, joka neuvoo meitä kohti ekologisempaa elämää ja tulevaisuutta. Samalla opimme paljon tekoälystä ja ekologisuudesta. Opimme ymmärtämään kokeilemalla mistä tekoälystä on kyse, ja hankimme tietoa ympäristökysymyksistä. Ja kaikki tämä hauskasti, kokeillen ja yhdessä. Suoraan sosiaalisessa mediassa jonne Ekovauvakin syntyy.
Elämämme on ekologisesti kestämätöntä, mutta kulutuksen vähentäminen ja päätöksentekoon vaikuttaminen on monelle vaikeaa. Usein ympäristövalistus on tylsää ja etäistä. On myös vaikea hahmottaa erilaisten ympäristöongelmien mittakaavoja ja keskinäisiä suhteita. Esimerkiksi energiakysymykset ovat maallikolle hankalia. Tekoäly taas on merkittävä uusi resurssi, joka tulee muuttamaan maailmaa paljon. Sen olemusta ei kuitenkaan ole helppo ymmärtää. Kokeilussa selvitetään miten yhteisöllinen prosessi toimii, miten tekoälyä opetetaan, ja kiinnostaisiko ihmisiä kysyä ekologisuuteen liittyviä kysymyksiä tällaiselta some-hahmolta. Samalla hahmotellaan perusteellisemman tekoäly-botin rakentamisen edellytyksiä ja selvitetään voisiko tällaisesta eko-oppaasta tehdä suurille yleisölle suunnatun palvelun.
Heittäydymme yhteisöllisesti leikkiin, jossa alamme opettaa yhteistä "tekoälyvauvaa" ekologisen tiedon oppaaksi. Oppiminen on yhteisöllistä, kokemuksellista ja hauskaa. Luomme yhdessä prosessin ja alamme tutkia mitä tekoäly oikeastaan on. Samalla mietimme yhdessä ekologisia kysymyksiä, ja opettaessamme "vauvaa" opimme itsekin. Lopulta meillä on tekoälyyn pohjautuva botti jota voimme hyödyntää pienissä ja suurissa ekologisuuteen liittyvissä pohdinnoissamme. Olemme siihen sitoutuneita, koska olemme sen itse yhdessä luoneet. Ekovauva konkretisoituu ihmisille kokeilussa niin kutsuttuna yksinkertaisen chat bottina. Siivouspäivä/Yhteismaa kokoaa Ekovauvan opettamiselle vapaasti muodostuvan yhteisön sosiaaliseen mediaan. Yhteisössä luodaan rakenteet ja prosessit kokeilulle: miten opettaminen tapahtuu, mistä tiedot ekologisista asioista hankitaan, pitäisikö vauvalle antaa nimi ja mikä se olisi, pitäisikö vauvan olla monikielinen? Oppiminen etenee kokeilemalla ja tutkimalla, yrityksen ja erehdyksen kautta. Siivouspäivän suositulla Facebook-sivulla ja muilla digikanavilla raportoidaan vauvan kehittymisestä aktiivisesti. Samalla myös laajempi yleisö oppii sekä tekoälystä että ekologisuudesta. 1.8.2018-31.12.2018
Yhteismaa ry
4950 euroa
Yhteismaalla on takanaan.63 000 ihmisen ekologisuudesta kiinnostunut Facebook-yhteistö, kokemusta useasta orgaanisesti muodostuneesta projektista ja joukkoistamisesta, hyvät verkostot ympäristöalan toimijoihin ja asiantuntijoihin.
Saimme rakennettua bottipohjan, jota yleisö saattoi kokeilla; saimme yhden osan varsinaisen ympäristötiedon chatbotin rakentamiseen tarvittavasta aineistosta, muttemme toista osaa aineistosta.
Opimme paljon siitä, mitä chatbotit ovat, ja minkä verran niissä on ja minkä verran niissä ei ole tekoälyä. Botteja on helppo rakentaa ja on olemassa myös paljon valmiita bottipohjia, joskin suomeksi vähemmän. Opimme ajattelemaan botteja rajapintoina dataan, vähän kuten nettisivuja, mutta joissa hakeminen tapahtuu kysymällä botilta kysymyksiä. Mielestämme botti voi olla moneen tilanteeseen hyvin toimiva ratkaisu. Joukkoistamisen onnistumista on vaikea varmasti ennustaa, ja tällä kertaa se ei onnistunut toivotussa laajuudessa, ja aika loppui botin kunnolliseen käyttöönottoon.
Tällä hetkellä hanke on jäissä, mutta idea ympäristöasiantuntijoiden tiedon kokoamisesta helposti ymmärretävään juttelumaiseen muotoon, datapankiksi jota voi käyttää yksinkertaisen chatbotin avulla, on mielestämme edelleen hyvä.