Sisäilmaa parantava pintaelementti | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

809 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.08.2017

Pekka Koivukunnas

Sisäilmaa parantava pintaelementti

Rakennusten sisäilman huono laatu aiheuttaa rakennusten käyttäjille oireita ja terveydellisiä haittoja. Kaikkia rakennuksia ei voida korvata uusilla rakennuksilla. Ongelmaan pitäisi keksiä edullinen, toimiva ratkaisu nopeasti.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Sisäilman laatuun vaikuttaa mm. mikrobit, sienet, homeet ja kemikaalit. Nykyrakennuksissa niillä on usein otolliset elin- ja lisääntymisolosuhteet. rakennusten käyttäjät saavat oireita ja/tai sairastuvat. Sillä on suuri kansantaloudellinen kustannus. Haluamme parantaa olemassa olevien rakennusten sisäilman laatua mahdollisimman yksinkertaisella keinolla, joka on helposti ja nopeasti toteutettavissa ongelmakohteessa, jotta ihmiset saavat nopean helpotuksen tilanteeseen. Tavoitteena on todentaa idean mukaisen periaatteen käytännöllisyys ja toimivuus. Luoda edellytyksiä konseptin tuotteistamiselle.

Miten kokeilu toteutetaan?

Huonetilan sisäpinnan savirappaus parantaa tunnetusti sisäilman laatua, mm. kosteutta tasaavan vaikutuksensa ansiosta. Savirappauksen ominaisuuksia voidaan parantaa vielä merkittävästi sekoittamalla siihen biohiiltä. Biohiili tasaa kosteutta (hengittävä) kyetessään imemään itseensä viisinkertaisen määrän vettä. Biohiilen pinta-ala on noin 250m2/gramma, ja pintavaraus on negatiivinen, jolloin positiiviset ionit tarttuvat siihen (immobilisaatio). http://www.ithaka-journal.net/pflanzenkohle-zum-hauser-bauen-stadte-als-kohlenstoffsenken?lang=en Ideana olisi valmistaa savi-biohiilirapattuja elementtejä, joita voidaan viedä huonetilaan nopeasti ja helposti ( ja myös poistaa tarvittaessa). Näin parannusvaikutus voidaan saada erittäin nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Valmistetaan idean mukaisia elementtejä ja viedään niitä sisäilmaongelmaiseen rakennukseen. Havainnoidaan ihmisten kokemuksia (ja mahdollisesti mittauksia, jos niihin saadaan lisärahoitusta). Kokeilun kaavailtu ajankohta on syksy 2017.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun toteuttaa yhteistyössä Innovaatiopalvelu Koivukunnas Oy (Pekka, Aino ja Jarno Koivukunnas) ja Tmi Stadilo (Jukka Mikkonen).

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilun budjetti on 5000€, koostuen elemenntien suunnittelusta, materiaalihankinnoista, valmistuksesta ja asennuksesta (sekä purusta tarvittaessa). Kokeilun havainnointi ja dokumentointi sisältyy kustannuksiin, sisältäen matkakulut.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Kattava tuotesuunnittelu, innovaatio ja muotoiluosaaminen. Biohiilen ja sen valmistusvälineiden suunnittelu ja valmistus. Oma protopaja elementtien valmistusta varten. Jäsenyys Saviyhdistys ry ja Suomen Biohiiliyhdistys ry.