Tavarafillari tutuksi kaikille | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

LiikuntaKaupunkiTerveysKouluYhteistyöArjenhallintaResurssiviisausIlmastonmuutosKasvatusLiikenneHyvinvointiHiilijalanjälki

636 katselukertaa

Kokeilu on luotu 05.03.2019

Toni Lahti

Tavarafillari tutuksi kaikille

Haluamme nostaa tavarafillarin kaikille tutuksi.Tarjota vaihtoehdon autolla kulkemiselle. Annamme ihmisille koe-ajomahdollisuuksia siellä missä ihmiset liikkuvat ja valitsevat auton kulkuneuvoksi. Päiväkotien pihat, markettien parkkipaikat sekä liikuntapaikkojen nurmet kohtaamispaikkoina. http://www.kotkanpyorapaja.info http://www.nuortenkotka.net

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Ongelma on se, että ihmiset käyttävät autoa matkoihin ja tarkoituksiin johon myös pyörä soveltuisi. Haluamme selvittää mitkä asiat ovat esteenä pyörän käyttämiselle auton sijaan arjessa. Onko se matka? Hinta? Aika? Vai moraalikato?

Miten kokeilu toteutetaan?

Tavarafillarin koeajo viedään sinne missä ihmiset liikkuvat usein autolla. Testaus pidetään mahdollisimman helposti lähestyttävänä ja kannustavana ensimäisen kokeilun yrittämiseen. Ensimäisen kynnyksen ylitettyä ihminen voi siirtyä eteenpäin ekologisessa ajattelussa ja pyörän käytön mahdollisuuksien näkemisessä. Kaikille testaajille tarjotaan mahdollisuutta osallistua pidemmälle testausjaksolle jossa käyttäjä saisi pyörän omaan käyttöönsä yhden viikon ajaksi. Viikon aikana koehenkilöt täyttävät kyselylomakkeen jolla mitataan kokeilujakson onnistumista. Kokeilun päätteeksi tavarafillari luovutetaan Kotkan Pyöräpajan käyttöön ja siten myös se olisi Pyöräpajan arvojen mukaisesti kaikkien kuntalaisten käytettävissä maksutta. Kahden viikon aikana kierrämme päiväkodeissa, kouluissa ja automarketeilla. Samalla keräämme mahdollisia osallistujia viikon kokeilujaksolle. Etsimme neljä erilaista käyttäjätyyppiä jotka jokainen saa pyörän käyttöönsä kuudeksi päiväksi. Kokeilun jälkeen teemme koonnin testijakson tuloksista jotka julkaisemme kaikille saataviksi. Pyörän esittely ja koe-ajomahdollisuuksia tarjotaan eri paikoissa Kotkassa 20.5. - 31.5.2019. Tämän jälkeen valitsemme neljä eri tyyppistä koehenkilöä kuuden päivän kokeilujaksoille 7.6.2019 mennessä. Ensimmäinen kokeilu viikko alkaa 10.6. ja kokeilujaksot kestävät aina 6.7.2019 saakka. Kokeilujakson kyselyn koonti tehdään valmiiksi 19.7.2019 mennessä.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun toteuttaa Toni Lahti yhdessä Kotkan Pyöräpajan vapaaehtoisten ja Kotkan nuorisotyön ammattilaisten kanssa. Pyörän huolto kokeilujaksojen välissä tehdään Kotkan Pyöräpajalla.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Tavarafillari Bullitt 8spd Alfine - 2430€ sis alv. + lisävarusteet lastenkuljetukseen ja tavarankuljetukseen 785€ sis. alv. yht. 3215€. 1500€ työntekijän palkkio. 150€ mahdollisiin pyörän korjauksiin menevät kulut. 135€ tempauksen markkinointi sosiaalisessa mediassa.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Pyöräpajalla on tilat, työkalut ja tiedot pyörän huoltoon ja korjaukseen. Toni Lahdella on jo useamman vuoden käyttökokemus Bullitt tavarapyörästä. Kotkan nuorisotyöllä on osaamista palautekyselyn ja koonnin laadinnasta. Nuorisotyöllä on myös hyvät yhteistyöverkostot valmiina erillaisia mahdollisuuksia varten.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

05.03.2019

Kotkan Pyöräpaja on vapaaehtoisten hehkilöiden ylläpitämä tila jossa on kaikille kuntalaisille tarjolla työkaluja, varaosia ja neuvoja maksutta. Kotkan kaupunki ei peri maksua tilasta Pyöräpajalta. Pyöräpajalla käy kaiken ikäisiä ja taustaisia ihmisiä eri yhteiskuntaluokista. Pyöräpajan kaikille avoimet tunnit ovat joka tiistai ja torstai 17-20. Avainhenkilöt kuitenkin käyttävät tilaa kun heille parhaiten sopii. Pyöräpajatoiminta on myös muutakin, kuin vain pyörien rassausta. Se kokoaa yhteen alueen omaehtoista tekemistä haluavia tyyppejä järjestämään erillaisia toimintoja ja tapahtumia. Pajalla järjestetään musiikkitapahtumia, taideworkshoppeja ja vaikka roskienkin keräystä.


Tavarafillari on polkupyörä joka on tarkoitettu suuren määrän tavaran kuljettamiseen. Kyseinen Bullitt tavarafillari on ketterä ja kevyt pyörä johon voi ostaa haluamiaan lisävarusteita. Bulletteja valmistava Larry vs. Harry yritys on tanskalainen.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit