Tavaroiden vertaisvuokraus | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Kiertotalous

713 katselukertaa

Kokeilu on luotu 26.08.2017

Esa Kuivaniemi, Own No More Oy

Tavaroiden vertaisvuokraus

Kesällä 2017 perustettu yritys Own No More Oy on rakentanut ensimmäisen version Jakokulma-vertaisvuokrauspalvelusta. Idea on, että yksityishenkilöt voivat lainata tavaroita (ensivaiheessa fokus harrastevälineissä) toinen toisilleen helposti ja turvallisesti. Haluamme vähentää ihmisten tarvetta ostaa ja omistaa sekä kasvattaa tietoisuutta vertaisvuokrauksesta. Visiomme on tehdä vertaisvuokraamisesta aito vaihtoehto ostamiselle. Palvelu on toimivaksi testattu, ja se tullaan julkaisemaan elokuun loppupuolella. Palvelussa olisi kuitenkin kovasti jatkokehitettävää ja lisärahoitus auttaisi eteenpäin. http://blog.jakokulma.fi/ http://www.jakokulma.fi

Miten kokeilu toteutetaan?

Tavaroiden vertaisvuokraus on yhä vain tietyissä porukoissa tapahtuvaa ja kovin pienimuotoista toimintaa sen sijaan, että se olisi isolle osalle suomalaisia aito vaihtoehto uuden tavaran ostamiselle. Mahdollistamalla helpon, turvallisen ja ennen kaikkea ammattimaisesti toteutetun vertaisvuokrauspalvelun, voimme edistää jakamistaloutta ja vähentää kulutusta. Tavaroiden vertaisvuokraus koskettaa periaatteessa kaikkia yksityishenkilöitä, sillä jokaisella meistä on tavaroita, joita käytämme hyvin vähän ja voisimme antaa toisten käyttöön sopivaa korvausta vastaan. Toisaalta päädymme vähän väliä ostamaan uusia tavaroita kertaluontoisen tarpeen tai hetkellisen innostuksen seurauksena, vaikka joskus samaan tarpeeseen riittäisi lainattu tai vuokrattu tuote.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

26.08.2017

Idea ei ole uusi, mutta tällä hetkellä Suomessa ei ole olemassa yhtä helppokäyttöistä ja turvallista foorumia tavaroiden vertaisvuokraukseen. Käytännössä Jakokulma on web-sivusto, joka mahdollistaa tavaroiden antamisen vuokralle ja niiden vuokraamisen toisilta käyttäjiltä. Palvelun helppokäyttöisyys ja turvallisuus tarkoittaa mm. sitä, että eri tuoteryhmät on vuokrattavissa saman palvelun kautta, palvelu on yleisesti tunnettu ja käytetty, maksunvälitys on turvallinen ja käyttäjiltä edellytetään voimassa olevaa kotivakuutusta.

Ajatus on testata uutta palvelualustaa ensin harrastevälineille (mm. urheilu, musiikki, ulkoilu ja retkeily), mutta se on laajennettavissa muihinkin tuoteryhmiin. Se on myös helposti skaalattavissa maantieteellisesti uusille alueille. Palvelun kautta välitettävä tuotekirjo voi kehittyä sen mukaan, miten se herättää kiinnostusta käyttäjäkunnassa.

Palvelun ensimmäinen versio on lähes valmis ja tullaan julkaisemaan elokuun aikana. Own No More -tiimi työstää Jakokulmaa omalla ajallaan ilman ulkopuolista tukea, ja rahoitus on erittäin niukkaa. Kokeilun onnistumisen kannalta keskeistä on, että Jakokulma saa tarpeeksi näkyvyyttä, minkä vuoksi markkinointiin ja viestintään tarvittaisiin rahoitusta. Olemme tunnistaneet jatkokehitystarpeet testikäyttäjien kanssa ja tulemme lisäksi keräämään uusilta käyttäjiltä palautetta. Arviomme mukaan kriittisten kehitystöiden toteuttaminen vaatii noin 3000€ ja markkinointi (sis. mainonta ja palkkakustannukset) noin 2000€ vuoden loppuun mennessä.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit