-
Kokeilun teemat
1121 katselukertaa
Kokeilu on luotu 03.06.2018Jari Silander & Janne Juvonen, Suomen ympäristökeskus
Puhdas juomavesi on globaali ongelma. Uusien mittausmenetelmien avulla voidaan mitat juomaveden laatua. Mittauksen avulla voidaan parantaa avoimeen tietoon perustuvaa ennustetta juomaveden juomakelpoisuudesta. Yhdistämällä mittaus ja päätöksentekojärjestelmä voidaan ehdottaa toimenpiteitä joilla vesi saadaan juomakelpoiseksi. Kokeilussa kannustetaan käyttämään mittaamiseen tekoälypohjaisia mittausmenetelmiä, jotka toimivat älypuhelimessa sekä arviomaan käytössä olevaa päätöksentekojärjestelmää. Kokeilulla selvitetään tällaisen päätöksentekojärjestelmän markkinoita.
Nykyisin Kaivoveden analyysitulkki tulkistee internetissä ei siis siellä missä käyttäjä aina on. Jos järjestelmä toimisi maastossa hyödyntäen paikannusta voitaisiin kaivonomistajalle kertoa todennäköinen veden laatu ennen mittausta ja tarkentaa ennustetaa tulosten perustella. Palvelu lisäarvo kasvaisi mutta mikä olisi asiakkaan hyödyn muutos? Onko päätöksentekojärjestelmälle kysyntää? Entä jos on niin mikä on asiakkaiden maksuhalukkuus? Entä osaamistaso?
Tieto markkinoiden koosta edesauttaa markkinoiden syntymistä. Ostetaan älykkäitä veden laadun mittausluiskia (kotimainen yritys), joita jaetaan messuilla koekäyttöön osallistuville. Koekäyttöön osallistuvat saavat mittaliuskan ja sovelluksen sitoutuessaa osallistumaan kyselyyn, jolla arviodaan markkinoita. Työsuunnitelma kesäkuussa, kyselyluonnos heinäkuussa ja koekäytön aloitus elokuun alussa ja raportointi rahoituskauden lopussa.
SYKE toteuttaa ja alihankintaa suoritetaa yritykseltä.
3800 €, josta enintää 1000 € käytetään älykkäisiin mittaliuskoihin.
Tietoaineistot, päätöksentekojärjestelmä nimeltä Kaivoveden analyysitulkki sekä kansainväliset standardit täyttävä laboratorio (validoinut mittareita ja ihmisiä).
Kyllä erinomaisesti ja yhteistyö olis joustavaa.
Alussa on tärkeää ottaa ihmiset mukaan, myös johtajat vaikka kyse ei ole rahallisesti isosta asiasta. Markkinoiden koko selvisi sekä haasteet, mitkä liittyvät tuotteiden käytettävyyteen sekä myyntiin. Osallista alussa isosti kerro kokeilusta, kuule muita ja opi myös heiltä.
Olemme valmistellee 3 tekoälyhanketta, joista yksi sai merkittävän summan rahaa. Työjatkuu, sillä keräämme 13.5.2019 vesisektorin toimijat yhteen tunnistamaan ja ratkaisemaan AI-ongelmia?