Sitouduttuaan puolittamaan hiilijalanjälkensä, kansalaiset tarvitsevat helppokäyttöiset työkalut tavoitteeseen pääsemiseksi. Työkkalupakin tarkoituksena on lisätä kansalaisten ymmärrystä omasta hiilijalanjäljestään ja tukea kestävien valintojen tekemistä arjessa.
Moni haluaisi omien kulutusvalintojensa olevan kestäviä, mutta kuinka se onnistuu? Tietoa kestävien valintojen tekemiseksi on vain vähän saatavilla, se on ripoteltu eri puolille ja lisäksi tieto voi olla ristiriitaista (esimerkiksi keskustelu sähköautojen vähäpäästöisyydestä). Kuluttaja joutuu itse selvittämään, mikä on ympäristön kannalta paras vaihtoehto ja näkemään paljon vaivaa löytääkseen vähäpäästöiset tuotteet. Tuotteiden ja palvelujen mainonta luo mielikuvia, jotka voivat johtaa ympäristön kannalta haitallisten kulutustapojen muodostumiseen (esimerkiksi nettikauppaan liittyvät ilmaiset palautukset koetaan kätevänä tapana ostaa, mutta useinkaan ei ymmärretä, että palautetun tuotteen koko arvoketju menetetään, jos palautettua tuotetta ei voida myydä uudelleen). Nettisivustolle koottava työkalupakki kokoaa olemassa olevia hyviä työkaluja ja palveluja sekä esimerkkejä ja vinkkejä, joiden avulla kestävien kulutusvalintojen tekemisestä tulee helppoa myös kiireisen arjen keskellä. Kokeilun tavoitteena on testata, kuinka saadaan kerättyä kattava toimijaverkosto tukemaan kansalaisten kestäviä kulutusvalintoja ja millä edellytyksillä eri tyyppiset toimijat haluavat olla mukana kokoamassa kansalaisten päästöjen puolittamiseen tähtäävän työkalupakin kokoamista.
Nettisivustolle koottava työkalupakki kokoaa hyvät työkalut ja palvelut kestävien kulutusvalintojen tekemiseen yhteen paikkaan. Lisäksi se motivoi kansalaisia esittämällä inostavia esimerkkejä toisten tekemistä kestävistä kulutusvalinoista. Ideaa on tarkoitus testata toteuttamalla ns. MVP-versio (minimum viable product) nettisivustosta, jonne kootaan niin julkisten tahojen kuin yritystenkin tarjoamia työkaluja ja palveluja kestävien kulutusvalintojen tekemiseen. Kokeilu on tarkoitus toteuttaa 1.4.-31.9. välillä. Kokeilun tuloksena syntyvä työkalupakki on tarkoitus lanseerata Nollapäästöpäivää (21.9.) edeltävällä viikolla.
Kokeilun toteutaa Clonet Oy, joka on ilmastobisneksen kehittämiseen ja hiilijalanjäljen mittaamiseen ja pienentämiseen keskittyvä startup. Clonetin aiemmin tuottamia palveluja ovat OpenCO2.net ja yhdessä EK:n kanssa pk-yrityksille toteutettu Ilmastobisnes.fi. Kokeilu toteutetaan yhteistyössä Climate Leadership Coalitionin (CLC), tarkoituksena on vaikuttaa Suomen elinkeinoelämän ja tutkimusorganisaatioiden yleiseen kilpailukykyyn ja valmiuteen vastata ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen riittävyyden tuomiin uhkiin sekä kykyyn hyödyntää näiden synnyttämiä liiketoimintamahdollisuuksia. CLC:llä on reilut 50 organisaatiojäsentä, joiden joukossa on suuria ja pieniä yrityksiä, kuntia, tutkimuslaitoksia ja edunvalvontaorganisaatioita.
Työkalupakin MVP-version budjetti on 5000 eur ja koko hankkeen budjetti 30 000 eur. Hankkeelle ei ole tiedossa muuta rahoitusta.
Tiimillä on osaamista nettipohjaisten palvelujen kehittämisestä ja toteuttamisesta sekä laaja yhteistyöverkosto, jota voidaan käyttää hyväksi palvelun markkinoinnissa ja käyttöönoton edistämisessä.