Uhanalaiset -palvelu | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Kiertotalous

567 katselukertaa

Kokeilu on luotu 29.08.2017

Team Myllykangas

Uhanalaiset -palvelu

Maatilat voivat ilmoittaa mahdollisestä syntyvästä ylijäämätuotteistaan Uhanalaiset-palveluun. Palvelun ylläpitäjä/kokki jatkojalostaa tuotteet valmiiksi ruoaksi.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Alkutuotannossa syntyy ylitarjontaa, tai äkillistä ylijäämää - peruuntuneiden ketju- tai tukkutilausten tai samanaikaisen ja onnistuneen sadon myötä. Tuotteet uhkaavat usein jäädä peltoon. Määrät ovat suuria, ja yksittäisten kotitalouksien toiminta ei välttämättä riitä. Suurkeittiöt eivät pysty vastaanottamaan käsittelemättömiä raaka-aineita.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

29.08.2017

Yksittäiset ruokapiirit eivät yksinään pysty pelastamaan ylijäämäsatoa, ja viljelijät joutuvat jättämään sadon peltoon (vrt. kukkakaali-gate) tai myymään alihintaan.


Maatilojen ja julkisen ruokahankinnan tai yksityisen sektorin välillä ei ole kanavaa, jossa 'Uhanalaisista' tuotteista, äkillisestä ylijäämästä, voisi ilmoittaa. Julkisella tai yksityisellä sektorilla ei myöskään ole resursseja vastaaottaa raaka-aineita, vaan tuotteet pitäisi jatkojalostaa suurkeittiöihin sopivaksi.


Uhanalaiset -palvelussa maatilat voivat ilmoittaa mahdollisesta ylijäämästä ja myydä ne palveluyrittäjälle. Yrittäjä vastaanottaa tuotteet, valmistaa niistä aterian tai aterian lisän jälleenmyyntiin. Valmiista tuotteesta ilmoitetaan palvelussa tai suoraan sopimusasiakkaille (esim. catering-yritykset, alueen suurkeittiöt) saman päivän aikana noudettavaksi. 

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit