Unohdettu Arki -kokemuksellinen näyttely muistisairaudesta | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

EsteettömyysHoivaIkäihmisetTerveydenhuoltoOmaishoitoTerveysTeknologiaOsallisuusYhteistyöVirtual realityPolitiikkaHackforsociety

699 katselukertaa

Kokeilu on luotu 01.10.2017

Riina Kosonen, Camilla Lindholm, Veronika Honkasalo, Donna Palojärvi

Unohdettu Arki -kokemuksellinen näyttely muistisairaudesta

Kokemuksellinen näyttely, jossa osallistuja pääsee sukeltamaan muistisairaan arkeen. Näyttely toteutetaan hyödyntäen nykyteknologiaa (VR/AR, videot, valokuvat) ja kokemuksien lisäksi tarjotaan informaatiota muistisairaiden arjen haasteista sekä sairaudesta itsestään.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Kuinka muistisairaus tehdään näkyväksi päätöksentekijöille ? Kuinka tietoa ja ohjeita saadaan tutkimuksellisen tiedon kautta jalkautettua ammattiin opiskeleville ja palveluammateissa toimiville? Ratkaisu: Unohdettu Arki-näyttely. Jokainen kävijä on samalla tutkimukseen osallistuja. Näyttelyn kautta kerätty tieto jalostetaan opetusmateriaaliksi ammattiin opiskeleville (esim. sosiodraaman muodossa) ja ohjeiksi palveluammateissa toimiville.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

03.12.2017

Muistisairaudet ovat jo kansantauteja. Meillä Suomessa on arvioitu olevan vuoteen 2050 mennessä 400 000 muistisairasta. Tämä tarkoittaa, että käytännössä meistä joka toisella on muistisairas läheinen. Muistisairaus on yhteiskunnassamme yhtä aikaa sekä näkyvä että näkymätön. Näkyvyyttä edustavat vain dramaattiset ja skandaalinkäryiset uutiset medioissa muistisairaan kaltoinkohtelusta. Se mitä me todella tarvitsemme, on tietoa ja keinoja, joilla säilyttää inhimillisyys ja arvokkuus muistisairaiden elämässä sekä arjen vuorovaikutustilanteissa.


Meidän ratkaisumme on kokemuksellinen näyttely: Unohdettu Arki. Näyttely kertoo siitä, minkälaista muistisairaan arki on ja millaisten asioiden kanssa muistisairas päivittäin arjessaan kamppailee. Näyttelyvierailla on mahdollisuus hypähtää hetkeksi muistiasairaan arkeen, sillä hyödynnämme nykyteknologiaa (VR/AR). Muita keinoja ovat mm. valokuvat, video ja omat kertomukset. Näyttelyn yksi kohderyhmä ovat päätöksentekijät, mutta luonnollisesti näyttelyyn ovat tervetulleita kaikki, joita muistisairaus jollain tavalla koskettaa. 


Näyttely on alustavasti suunniteltu toteutettavaksi Helsingin kaupungintalon aulaan vuoden 2018 aikana. Sopiva ajankohta voisi olla esimerksi viikko 38, jolloin vietetään kansallista Muistiviikkoa. Toteuttamamme nopea kokeilu kolmelle helsinkiläispoliitikolle osoitti, että simulaatio muistisairaan arjesta saa aikaan aitoja tunnereaktioita.


Tällä näyttelyllä on tavoite: Haluamme olla muistisairaiden puolella. Uskomme, että kokemuksellisuuden ja tiedon kautta meille kaikille avautuu uudenlainen todellisuus. Kokemuksellisuuden kautta on mahdollista parantaa arjen vuorovaikutusta muistisairaaan ihmisen kanssa; ja inhimillistä sekä arvokasta kohtaamista me kaikki toivomme kanssaihmisille. Päätöksentekijöiden osalta haluamme tiedon kautta tuoda esille tarpeet ja konkretisoida käytänöt resurssitarpet. <em>Haluamme, että muistisairaalla on arvokas elämä.</em>

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit