-
Kokeilun teemat
1568 katselukertaa
Kokeilu on luotu 22.01.2019Betre
Työllistävä korjauspalvelu vaatteille
Tällä hetkellä ihmiset laittavat liian huonokuntoisia vaatteita hyväntekeväisyyteen, jolloin järjestöt joutuvat heittämään ne sekajätteeseen ja heille syntyy tästä kuluja. Järjestöillä ei ole aikaa tai resursseja korjata esimerkiksi puuttuvaa nappia. Ihmisiä myös kielletään nykyisin laittamasta liian huonokuntoisia vaatteita hyväntekeväisyyteen, joten moni empii ja heittääkin vielä käyttökelpoisen vaatteen roskiiin. Haluamme oppia, saadaanko toimintamalli, jossa hieman rikkinäiset vaatteet korjataan, toimivaksi ja kannattavaksi.
Upcycling Moden tiimi kerää hyväntekeväisyysjärjestöiltä ja ihmisiltä korjattavat vaatteet, korjaa ne Oodissa järjestettävissä työpajoissa ammattilaisen johdolla ja palauttaa ne järjestöille myytäväksi. Järjestöjen kanssa sovitaan pienestä korvauksesta tiimille, kun vaate myydään. Myös yksityishenkilöiden on mahdollista korjauttaa tiimillä omia vaatteitaan korvausta vastaan. Palvelu on edullisempi kuin tyypilliset räätälipalvelut, sillä palkka menee suoraan tekijätiimille. Tiimissä pyritään työllistämään erityisesti ulkomaalaistaustaisia naisia, mutta kuka tahansa on tervetullut mukaan. Ylläkuvattu prosessi hiotaan toimivaksi käytännössä: vaatteiden nouto, tiimin kokoaminen, korjaus, vaatteiden palautus ja rahoitusmalli. Työpaja järjestetään Oodissa. Kokeilu halutaan toteuttaa huhtikuussa. Käytännön valmistelut aloitetaan heti rahoituksen valmistumisen myötä.
Betren tiimi järjestää kokonaisprosessin sekä korjausompelupalveluihin erikoistunut pienyrittäjä toimii työpajojen ohjaajana
5000e
Työpajojen vetäjällä on monien vuosien kokemus korjausompeluista ja vaatteiden tuunaamisesta.
Tavoitteet saavutetiin yli odotusten. Saimme myös lisäideoita kokeilun kehittämiselle ja toiminnan skaalaukselle. Haluamme kehittää kokeilusta pysyvän toimintamallin, jolla pieniä vikoja sisältävät tuotteet saavat uuden elämän sen sijaan, että ne päättyisivät sekajätteeseen ja samalla työllistetään vaikeasti työllistyviä ulkomaalaistaustaisia naisia heidän ominta osaamistaan vastaavassa työssä. Tämä idea sai alkunsa lehtijutusta, jossa kerrottiin, miten vaatelahjoituksia vastaanottavilla toimijoilla ei ole aikaa ja resursseja korjata viallisia tuotteita, vaan ne päätyvät sekajätteeseen. Kokeilun paikka on mahdollistanut sen, että tästä ideasta on tullut todellisuutta ja se jo työllistää kokeilun toteuttajien lisäksi neljän hengen ompelutiimin.
Kokeilusta opittiin, että tällaiselle palvelulle on tilausta. Itse asiassa UFF oli kuullut kokeilusta ennen kuin ehdimme ottaa heihin yhteyttä ja he olivat tavoitelleet meitä ensin. Haasteena kokeilussa on kokeilun moniulotteisuus. Vaatteiden valikointi, logistiikka, oikea-aikainen toimitus, tilojen varaus, tiimin rekrytointi, tiimin johtaminen ja ohjaaminen, vaatteiden palautus UFFille jne vaatii melkoisia organisointitaitoja. Tässä projektissa onkin havaittu, että mitään ei kannata pitää itsestäänselvyytenä, vaan asioista kannattaa sopia tarkasti kaikkien osallistuvien tahojen kanssa. Tiedonkulusta eri osapuolten välillä on tärkeää pitää huolta. Avoin ja runsas kommunikaatio on pakollinen projektin onnistumiseksi. Lisäksi projektissa havaittiin, että toimintamallista ei ole helppoa saada kannattavaa. Myynnin provisioista joskus tulevaisuudessa kertyvät tulot ovat epävarmoja ja henkilöstökulut puolestaan kiinteät. Mikäli kokeilu pääsee jatkoon, nimenomaan toimintamallin saamiseksi kannattavaksi tullaan kiinnittämään erityistä huomiota.
Pyrimme jatkamaan kokeilua ja laajentamaan sitä. Seuraavassa vaiheessa avaamme työpajat myös niille ulkomaalaistaustaisille naisille, joiden taidot eivät vielä riitä palkkatyöhön. Monika Naisista kuka tahansa voi jatkossa tulla paikalle tarkoituksena kartuttaa ompelutaitoja. Ompelutiimin vetäjn lisäksi muut palkatut ompelijat opettavat muita. Täysin toimivassa mallissa naiset ovat normaalissa toistaiseksi voimassaolevassa työsuhteessa, workshopit pyörivät tasaisesti ja vaatteet saapuvat UFFilta, kuten nyt, mutta systemaattisemmin. Jatkossa tavoite on, että ompelutiimin palkat katetaan Betre by UFF -brändin alla myytävien vaatteiden tuotoilla. Haaveilemme myös omista pysyvistä tiloista, esimerkiksi kierrätyskeskuksen tai muun vastaavan toimijan yhteydessä, jolloin tuotantoa pystyy helposti skaalaamaan. Nyt työpajaa ei ole mahdollista toteuttaa Oodissa joka päivä jo esimerkiksi vaatteiden logistiikan takia. Tavoitteemme on tehdä projektista tunnettu ja pysyvä toimintamalli, joka palvelee yhteiskunnan tarpeita matkalla kohti kiertotaloutta.