1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Diabetes
Kokeilu on luotu 31.05.2019

Uudenlainen ruokakonsepti diabeteksen torjujana

Monella ei ole aikaa oikean ruokavalion noudattamiseen. Kokeilussa tuomme testiryhmäläisille kotiin päivän ateriat aamupalasta iltapalaan räätälöidyllä kalorimäärällä. Laskemalla kalorisaantia laskee myös paino ja palvelumme avulla säästetyn ajan avulla voidaan aloittaa mieluisa liikuntaharrastus.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Moni meistä ei noudata oikeaa ruokavaliota eikä liiku ajanpuutteen takia, mikä johtaa siihen, että ajaudumme tyypin 2 diabeteksen riskiryhmään. Kokeilun avulla haluamme selvittää, että voiko ateriapalveluamme käyttää erilaisten sairauksien ennaltaehkäisyyn. Viikox Foodin tulevaisuuden visio on olla osa terveydenhoitoa, jossa esimerkiksi lääkäri voi määrätä riskiryhmässä olevalle potilaalle oikean ruokavalion valmiina kotiovelle X määrän viikon ajaksi. Jos tällä tavalla saamme ennaltaehkäistyä sairauksia, kuten tyypin 2 diabeteksen, tietää se valtavia säästöjä yhteiskunnalle. Tämä kokeilu voisi olla ensimmäinen askel kohti visiotamme.

Miten kokeilu toteutetaan?

Ideamme on suunnitella, valmistaa, pakata ja tuoda koko päivän ateriat testiryhmäläisille kotiovelle tietyn päivittäisen kalorikulutuksen mukaan. Luomme jokaiselle testaajalle noin 500 kalorin vajeen, joka tarkoittaa teoriassa 0,5 kilogramman painopudotusta viikossa. Kaikki ateriamme sisältävät 50% hiilihydraattia, 30% hyviä rasvoja ja 20% proteiinia, eivätkä sisällä nopeita hiilihydraatteja (sokeria) ja tyydyttynyt rasva on korvattu lähes kokonaan ns. hyvillä rasvoilla joita saa siemenistä, pähkinöistä, öljyistä, rasvaisesta kalasta jne. Tämä palvelu säästää valtavasti aikaa, jonka testiryhmäläiset voivat käyttää itselleen sopivan liikuntamuodon löytämiseen. Meillä on ammattitaitoinen henkilöstö sekä hyvin varustettu ammattikeittiö joissa suunnittelemme, valmistamme sekä pakkaamme aterioita. Jokainen resepti on rakennettu yllä mainitun ravintoarvojaon mukaisesti. Punnitsemalla raakapainon kokkausvaiheessa, sekä kypsäpainon pakkausvaiheessa varmistamme luvatun kalorimäärän oikeellisuuden. Testausta varten etsimme sosiaalista mediaa käyttäen 5-6 riskiryhmässä olevaa henkilöä joille toimitamme ateriat kotiin 10 viikon ajan. Testiryhmäläiset käyvät verikokeissa ennen ja jälkeen testauksen sekä pitävät päiväkirjaa siitä miten käyttävät palvelumme avulla saadun vapaa-ajan liikkumiseen. Käytämme osan mahdollisesta rahoituksesta asiantuntijalausuntoon, jotta tulkitsemme saadut tuloksen oikein. Hypoteesina on, että tämän tyyppisen ateriapalvelun avulla voimme saavuttaa kaksi asiaa: painonpudotus sekä aikaa liikkumiselle. Teorian mukaan nämä asiat ennaltaehkäisevät tyypin 2 diabeteksen. Markkinoimme testausta heti aloitustilausuuden jälkeen. Ensimmäiset ateriat lähtevät testiryhmälle 5.8 ja toimitukset jatkuvat 10 viikkoa. Lokakuun lopussa keräämme saadut tiedot ja julkaisemme tulokset.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun totetuttaa Viikox Food Oy.

Mikä on kokeilun budjetti?

Budjetti jakautuu seuraavasti: Elintarvikkeet ja pakkausrasiat 3000 euroa. Palkat 3000 euroa. Asiantuntijalausunnot 500 euroa. Testauksen markkinointi 500 euroa. Polttoainekulut 500 euroa.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Ammattitaitoinen henkilökunta, hyvin varustettu ammattikeittiö, kuljetuskalusto. Konseptimme reseptejä on testattu yhteistyössä Haaga-Helian restonomiopiskelijoiden kanssa.