Vaatesovellus kestävään ja vastuulliseen kulutukseen | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

TekoälyKiertotalousTeknologiaHävikkiDesignKiertotaloushaku

769 katselukertaa

Kokeilu on luotu 16.01.2019

Sanraful Oy

Vaatesovellus kestävään ja vastuulliseen kulutukseen

Digitaalinen palvelu käytettyjen vaatteiden vastuulliseen kierrätykseen. Sovellus helpottaa ratkaisevasti vaatteiden kierrätysprosessia, pidentää vaatteiden elinkaarta ja vähentää tekstiilijätteen syntymistä.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Ihmiset ostavat yhä enemmän vaatteita netistä, tekevät laadukkaita, kestäviä vaatevalintoja ja kierrättävät tuotteita. Haasteena on se, että erityisesti käytettyjen vaatteiden ostaminen netin kautta on hankalaa: on haastavaa valita oikea ja istuva koko, eikä käytettynä ostettua vaatetta voi palauttaa. Siitä syntyi idea pelastaa maailma turhalta tekstiilijätteeltä sekä kuormittavilta, turhilta kuljetuksilta. Haluamme kokeilla, ovatko ihmiset valmiita käyttämään palvelua, syöttämään tuotetietonsa sinne ja erityisesti ostamaan tätä kautta vaatteita.

Miten kokeilu toteutetaan?

Sovellus tunnistaa käyttäjän vartalotyypin ja sitä kautta osaa suositella käyttäjälle juuri hänelle sopivat vaate- ja asukokonaisuudet. Käyttäjä ottaa itsestään kaksi kuvaa; edestä ja sivusta. Palvelu tunnistaa kuvista vartalotyypin ja antaa tarkat mitat sekä koot käyttäjästä, jonka jälkeen asiakkaalle suositellut vaatteet ilmestyvät palveluun listoina järjestelmän antamassa järjestyksessä. Palvelun avulla käytettyjä/kierrätettyjä vaatteita voi myydä kuka tahansa. Tuotteet syötetään järjestelmään ja niille annetaan arvoja, jotka sopivat vartalotyyppeihin. Palvelussa on mukana tekoälyä joka oppii tunnistamaan vartalotyypit ja niille sopivat vaatteet. Näin käytetty vaate saa suurella todennäköisyydellä uuden elämän uudessa vaatekaapissa. Meillä on olemassa oleva prototyyppi palvelusta, ja sitä on testattu muutaman vaateliikkeen kanssa. Palvelua muokataan vastaamaan kierrätetyn tavaran vaatimuksia, mutta teknisesti se ei vaadi kovinkaan paljon muutoksia. Testaamme valikoidun joukon kanssa sitä, miten järjestelmä muokkautuu käytetyn tavaran kierrätykseen. Kevät 2019. Tarkemmin helmikuun puolivälistä toukokuun puoliväliin.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Käytännön toteutus tehdään omin tiimin voimin. Teknisen ratkaisun muutokset ja kehitystyön hankimme ohjelmointikumppaniltamme. Markkinatutkimuksessa hyödynnämme sosiaalisen median kanaviamme, joilla on tuhansia tykkääjiä, laajaa blogin lukijaverkostoamme ja säännöllisesti lähtevää uutiskirjettämme.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

5000€

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Meillä on pieni, mutta tehokas tiimi. Yrityksen perustaja Sohvi Nyman on tunnettu SoMe-vaikuttaja alalla ja hän on kirjoittanut mm. aiheesta kirjan. Yrityksen toisella omistajalla on yli 20 vuoden kokemus palveluliiketoiminnan johtamisesta ja sen kehittämisestä. Mentorimme on tunnettu tekoäly- ja organisaatiotutkija. Ohjelmistokehitystä olemme hankkineet luotettavalta yhtestyökumppanilta ja tuotteistukseen ja rahoitukseen liittyvää konsultaatiota myös ulkopuolisilta konsulteilta. Lisäksi meillä on laaja seuraajajoukko SoMe:ssa, joilta saamme ideoita ja palautetta jatkuvasti.