Vaatteidenvaihtonurkka | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

KorkeakouluNuoretKiertotalousHävikkiToimintamalliIlmastonmuutosOppiminenKasvatusHiilijalanjälki

574 katselukertaa

Kokeilu on luotu 05.03.2019

Ekokumppanit Oy

Vaatteidenvaihtonurkka

Pilotoidaan ja luodaan sen pohjalta konsepti säännöllisesti kerran kuussa toimivalle vaatteidenvaihtopisteelle. Konseptia kokeillaan kirjastossa ja yliopistossa. Valmiin mallin luomisen jälkeen konsepti on monistettavissa erilaisiin tiloihin tai tilaisuuksiin.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Suomalaiset ostavat reilut 13 kiloa vaatteita vuosittain. Valtaosa niistä päätyi kaatopaikalle, nyt eloperäisen jätteen kaatopaikkakiellon aikana polttolaitoksien uuneihin. EU velvoittaa vuoteen 2025 mennessä järjestämään tekstiilien keruun alueellaan. Kun käytettyjä tuotteita kerätään, olisi tärkeätä, että talteen otettu tavara kiertäisi uudiskäyttöön mahdollisimman korkeatasoisena ja mieluusti jo tuotteena käytetään uudestaan. Materiaalihyödyntäminen ja poltto tulevat jätehierarkian häntäpäässä. Helposti luodaan iso systeemi, jossa esim. tekstiilit päätyvät yhteen paikkaan ja hyödynnetään raakamateriaalina sen sijaan, että mahdollisimman paljon käyttökelpoisia vaatteita kierrätettäisiin paikallisesti käyttäjältä toiselle sellaisenaan. Uutta liiketoimintaa voisi syntyä myös siihen väliin, jossa vaatteita korjattaisiin tai tuunattaisiin uutta käyttöä varten. Toimiiko malli käytännössä. Tarvitseeko valvojaa vai pyöriikö omalla painollaan jossain nurkassa parilla pöydällä. Tuleeko lumppua vai oikeasti hyväkuntoista vaatetta.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kierrättää mahdollisimman paikallisesti hyväkuntoisia vaatteita kuluttajalta toiselle. Valitaan pilotoiksi kirjasto, korkeakoulu ja yliopisto, jossa 6 kuukauden ajan säännöllisesti kerran kuussa on vaatteidenvaihtopiste, jonne saa tuoda omia ylijäämiään ja viedä mitä tarvitsee. Seuraavana päivänä mahdolliset jäljelle jääneet vaatteet noudetaan ja ohjataan NEXTIILI-pajan kautta hyötykäyttöön. Syksy 2019.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Ekokumppanit Oy yhteistyössä Pirkanmaan kierrätys- ja työtoiminta ry:n sekä sen pyörittämän tekstiilipaja NEXTIILIN kanssa

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilu voidaan toteuttaa Kokeilun Paikan 5 000,00 euron avustuksella. Kuluina kampanjamateriaalien teko, kuljetukset, jätemaksut sekä kampanjan vetäjän palkkakulut. Kokeilulla ei ole muuta rahoitusta. Toteutetaan, jos saadaan Kokeilun Paikalta rahoitus.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Ekokumppanit Oy:llä on pitkä kokemus erilaisten kierrätykseen ja jätteiden synnyn ehkäisyyn liittyvistä hankkeista, kampanjoista sekä tempauksien järjestämisestä. Ekokumppaneilla on osaava ja innostunut henkilökunta. Pirkanmaan kierrätys- ja työtoiminta ry:llä on kolme kierrätyskeskusta sekä tekstiilien hyötykäyttöön liittyvä NEXTIILI-paja. 3,5 vuotta toiminut NEXTIILI työllisti viime vuonna 40 henkeä ja sen kautta kulki lähes 200 000 kiloa tekstiileitä.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

05.03.2019

Vaatteidenvaihtonurkan tavoitteena on kierrättää hyväkuntoisia vaatteita paikallisesti. Hankkeessa kokeillaan kirjastossa, korkeakoulussa ja yliopistossa vuoden ajan kerran kuussa vaatteidenvaihtoa. Ihmiset voivat tuoda ja viedä, mitä haluavat. Seuraavana päivänä ylijäämävaatteet noudetaan ja ohjataan vaatteiden kunnosta riippuen joko kierrätyskeskuksen myymälöihin taikka tekstiilien hyötykäyttöpaikkaan. Tässä kokeilussa vaatteet noudetaan Tampereella toimivaan NEXTIILI-pajaan, jota ylläpitävällä Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:llä on kolme kierrätyskeskusta.

 

Vaatteidenvaihtonurkan toteuttaa ja siitä vastaa Tampereen kaupungin, Pirkanmaan Jätehuollon ja Tampereen Sähkölaitoksen omistama voittoa tavoittelematon, kestävää kehitystä edistävä Ekokumppanit Oy. Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry on Ekokumppaneiden pitkäaikainen yhteistyökumppani erilaisten kierrätystapahtumien toteutuksessa.


Vaatteidenvaihtonurkka vähentää kulutusta ja pitää käyttökelpoiset vaatteet mahdollisimman pitkään kierrossa. Samalla minimoidaan uuden vaatteen ostamisen tarve vaihdantaperiaatteen ansiosta.

 

Tavoitteena on myös kierrättää vaatteita mahdollisimman korkeatasoisina ja jatkaa materiaalin elinkaarta. Vaatteet, jotka eivät löydä suoraan uutta käyttöä vaihtonurkassa haetaan NEXTIILI-pajaan. NEXTIILI-pajassa tarkastetaan vaatteet ja kunnon perusteella ne korjataan, käytetään osina muiden vaatteiden korjauksessa tai niistä otetaan kangasosat talteen paloina, joita voidaan hyödyntää uusien tekstiilien valmistuksessa. Tekstiilien viimeiset tilkut ja muut jäämäosat toimitetaan raakamateriaaliksi.

 

Vaatteidenvaihtonurkka -konsepti on laajennettavissa toisen asteen oppilaitoksiin ja työpaikoille.


Vaatteidenvaihtonurkka -konseptin tuloksena syntyy valmis markkinointipaketti ja -suunnitelma, joka sisältää:

·       Tulostettavan ja täydennettävän julistepohjan A3 ja A4 -koossa

·       Ohjeet Facebook -tapahtuman luomiseksi

·       Ohjeet Vaatteidenvaihtotapahtuman järjestämiseksi

·       Viestintävinkkejä

·       Listan yhteistyötahoista, joiden kanssa paikallisia vaatteidenvaihtonurkkauksia voidaan toteuttaa

·       Faktoja tekstiilituotteiden ympäristövaikutuksista

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit