Vastuullisuutta vaatehuollolla & -hankinnoilla | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

NaisetKiertotalousKokeilutYhteisöOsallisuusYhteisöllisyysKiertotaloushaku

580 katselukertaa

Kokeilu on luotu 21.01.2019

Vaatelainaamo Tanttu Oy

Vastuullisuutta vaatehuollolla & -hankinnoilla

Seinäjoella toimivan Vaatelainaamo Tantun toteuttama workshop-sarja ekologiseen vaatehuoltoon ja vastuulliseen kuluttamiseen. Workshopien avulla asiakkaat oppivat valitsemaan kestävämpiä vaatteita sekä huoltamaan vaatteita ekologisemmin. Samalla lainaamon vaatteet kestävät kierrossa pidempään.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Pikamuotihuumassa ja kulutusyhteiskunnassa ihmiset ovat unohtaneet tai menettäneet taidon valita kestäviä vaatteita, tunnistaa materiaaleja ja miettiä vaatteen arvoja ekologisuudesta sosiaaliseen kestävyyteen. Niin ikään vaatteiden huoltamistaidot eivät ole periytyneet sukupolvelta toiselle. Haluamme edesauttaa vastuullisempaa kuluttamista ja rakastavaa huolenpitoa vaatteille. “Vaatteen ympäristövaikutuksesta keskimäärin 30% aiheutuu siitä, miten kuluttaja huoltaa vaatetta sen elinaikana.” (http://outilespyy.com/ekopyykki-ei-ole-rakettitiedetta/) Haluamme kokeilla muuttuvatko ihmisten mieltymykset ja ostotottumukset vastuullisemmiksi ja auttavatko käytännön opit huolehtimaan vaatteista jatkossa entistä ekologisemmin.

Miten kokeilu toteutetaan?

Tarjoamme workshop-sarjan, jossa pureudutaan vastuullisempiin valintoihin niin vaatteen hankinta- kuin huoltotilanteissa. Workshopeissa osallistujat tutustuvat kädestä pitäen esim. materiaaleihin ja tahranpoistoon. Workshop -sarjaa edeltää kysely osallistujien ennakkotiedoista ja -taidoista. Sarjan jälkeen osallistujat täyttävät seurantakyselyn, jolla kartoitetaan oppien käytäntöön panoa. Testaamme workshop -sarjan avulla miten muokata asenteita ja opetella käytännön taitoja. Vaatelainaamon asiakkaat muodostavat tiiviin yhteisön, jota yhdistää samankaltainen arvomaailma sekä halu huolehtia yhteisestä vaatekaapista. Heitä yhdistää myös eräänlainen edelläkävijyys, joten workshop-sarjan läpikäytyään voidaan olettaa, että he vievät viestiä isommalle yhteisölle. Maalis-toukokuu 2019.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun toteuttaa Vaatelainaamo Tanttu Oy:n tiimi, joka ostaa workshop-sarjan vetäjiksi asiantuntijoita.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Luennoitsijapalkkiot n. 2500 €, tilavuokrat n. 500 €, projektinhallinta, tiedottaminen, asiakaskysely, raportointi ja loppuanalyysi n. 2000 €. Yhteensä 5000 €.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Vaatelainaamo avataan 6.2.2019 ja se on jo nyt herättänyt alueellisesti paljon mielenkiintoa niin asiakkaissa kuin mediassa. Lainaamon ympärillä oleva pöhinä kannattaa hyödyntää laajemmin vastuullisuuden eri teemojen esille nostamiseksi. Yrittäjistä Johanna Rintamäki on toiminut pitkään niin luovien alojen kuin kaupunkialueiden kehittämistehtävissä sekä aiemmin mm. designtapahtumien tuottajana ja vaateliikkeen myyjänä. Heidi Hirvilammi puolestaan on työskennellyt viimeiset 7 vuotta lastenvaatealalla.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

22.01.2019

Olemme avaamassa Seinäjoelle täysin uuden palvelun, kotimaisten ekologisten ja eettisten designmerkkien vaatelainaamon. Vaatelainaamo Tanttu* toimii periaatteessa jäsentensä yhteisenä vaatekaappina, kun jäsenet lainaavat 2 vaatetta 1-3 viikoksi kerrallaan.  (* Tanttu tarkoittaa eteläpohjanmaan murteella mekkoa) Viikoittain kohtaamme yhteisen vaatekaapin äärellä ja vaihdamme valmiiksi huolletut vaatteet uusiin.


Ennakkokyselyssä ja -infossa olemme kuulleet useammalta jäseneksi liittyneeltä tai sitä harkitsevalta kysymyksiä vaatteiden huoltamisesta. Ihmiset ovat epävarmoja niin materiaalien käyttäytymisestä kuin tahranpoistosta. Haluamme workshop -sarjalla tarjota avun tähän haasteeseen.


Vaatelainaamo Tantun toteuttama workshop-sarja pureutuu sekä ekologiseen vaatehuoltoon että vastuulliseen kuluttamiseen. Workshopien avulla asiakkaat oppivat valitsemaan kestävämpiä vaatteita sekä huoltamaan vaatteita ekologisemmin. Samalla lainaamon vaatteet kestävät kierrossa pidempään, kun ne huolletaan oikein.


Usein ympäristöarvoja mitattaessa keskitytään vain vaatteiden tuotantoprosessiin, kuitenkin jopa keskimäärin 30 % vaatteen ympäristövaikutuksesta aiheutuu huoltotoimista. (http://outilespyy.com/ekopyykki-ei-ole-rakettitiedetta/)

Pikamuotihuumassa ja kulutusyhteiskunnassa ihmiset ovat unohtaneet tai menettäneet taidon valita kestäviä vaatteita, tunnistaa materiaaleja ja miettiä vaatteen arvoja ekologisuudesta sosiaaliseen kestävyyteen. Niin ikään vaatteiden huoltamistaidot eivät ole periytyneet sukupolvelta toiselle. Haluamme edesauttaa vastuullisempaa kuluttamista ja rakastavaa huolenpitoa vaatteille.


Kolmen illan workshop-sarja koostuu luento-osuuden lisäksi käytännön työpajaosuudesta, joissa osallistujat tutustuvat kädestä pitäen esim. materiaaleihin ja tahranpoistoon. Workshop -sarjaa edeltää kysely osallistujien ennakkotiedoista ja -taidoista. Sarjan jälkeen osallistujat täyttävät seurantakyselyn, jolla kartoitetaan oppien käytäntöön panoa.  Testaamme workshop -sarjan avulla miten muokata asenteita ja opetella käytännön taitoja.


Testiryhmänä toimii vaatelainaamon jäsenet. He muodostavat tiiviin yhteisön, jota yhdistää samankaltainen arvomaailma sekä halu huolehtia yhteisestä vaatekaapista. Heitä yhdistää myös eräänlainen edelläkävijyys, joten workshop-sarjan läpikäytyään voidaan olettaa, että he vievät viestiä isommalle yhteisölle.


WORKSHOPIT JA AIKATAULU


Helmi-maaliskuussa toteutamme asiakkaillemme kyselyn, jossa selvitetään ennakkotietoja - ja taitoja workshop-sarjan teemoista.


Workshopit toteutetaan maalis-toukokuussa 2019. Luennoitsijoiksi kutsutaan alan ammattilaisia. Alustavasti workshop -ohjelma koostuu:

<ol>
 • workshop: Vastuullinen vaate - ukk
 • </ol>
  • workshopissa tutustutaan koko vaatteiden valmistuksen ketjuun materiaalien valmistuksesta, varsinaisen vaatteen valmistamisen, kuljetusten, myynnin, käyttämisen ja huoltamisen perusperiaatteisiin


  2. workshop: Vastuullisilla vaateostoksilla

  • toisessa workshopissa opetetaan osallistujille kädestä pitäen mm. tunnistamaan materiaaleja, tutkimaan vaatteen valmistusta ja miettimään vaatteen hinnan muodostumista. Illan aikana osallistujat saavat pikaopastuksen kestävän muodin ostamiseen.


  3. workshop: Ekologinen vaatehuolto

  • viimeisessä workshopissa keskitytään vaatteiden huoltamiseen. Käydään läpi konkreettisesti eri materiaalien huolto sekä opitaan ekologiset pesuaineet ja tahranpoisto.  


  Workshopien jälkeen osallistujille toteutetaan jälleen kysely, jossa selvitetään oppimista ja oppien käytäntöön panoa.


  Haluamme kokeilla, muuttuvatko ihmisten mieltymykset ja ostotottumukset vastuullisemmiksi ja auttavatko käytännön opit huolehtimaan vaatteista jatkossa entistä ekologisemmin.


  BUDJETTI


  Luennoitsijapalkkiot n. 2500 €

  tilavuokrat n. 500 €

  projektinhallinta, tiedottaminen, asiakaskysely, raportointi ja loppuanalyysi n. 2000 €

  Yhteensä 5000 €.  TIIMI


  Vaatelainaamo avataan 6.2.2019 ja se on jo nyt herättänyt alueellisesti paljon mielenkiintoa niin asiakkaissa kuin mediassa. Lainaamon ympärillä oleva pöhinä kannattaa hyödyntää laajemmin vastuullisuuden eri teemojen esille nostamiseksi.

  Yrittäjistä Johanna Rintamäki on toiminut pitkään niin luovien alojen kuin kaupunkialueiden kehittämistehtävissä sekä aiemmin mm. designtapahtumien tuottajana ja vaateliikkeen myyjänä. Heidi Hirvilammi puolestaan on työskennellyt viimeiset 7 vuotta lastenvaatealalla.

  Tantun yrittäjien tueksi kokeilussa ostetaan asiantuntemusta workshopeihin.


  Haluamme selvittää voiko tiedon ja taidon jakamisella vaikuttaa osallistujien vaatehankintoihin ja -huoltoon. Samalla tulee ilmi, onko ihmisillä kiinnostusta tämän kaltaiseen toimintaan vaatelainaamon yhteydessä.    Kommentit
  Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
  Piilota kommentit