Verkkohuijausten uhrien tukeminen | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

MielenterveysTerveysTeknologiaViranomaisyhteistyöVapaaehtoistoimintaHyvinvointi

609 katselukertaa

Kokeilu on luotu 11.11.2017

Riku Salmivuori (tietokirjailija), Marjo Kandelin (terapeutti), Markku Alén.

Verkkohuijausten uhrien tukeminen

Verkkohuijaukset ovat suomalaisia jatkuvasti kiusaava riesa. Maailmanlaajuisesti ne vievät ihmisiltä arvioiden mukaan yhteensä miljardeja euroja vuodessa, ja vuosittain media uutisoi Suomessakin satoja tuhansia menettäneistä yksittäisistä ihmisistä. Tutkimusten ja viranomaisten tilastojen valossa näyttää siltä, että moni uhriksi joutunut jää yksin. Kokeilun tarkoituksena on korjata tämä tilanne tarjoamalla sekä asiantuntija-apua että vertaistukea verkkohuijausten uhreille, auttaa heitä toipumaan kokemuksestaan ja viemään heitä monipuolisesti pitemmälle menevän avun piiriin. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004875769.html https://yle.fi/uutiset/3-9450735 http://www.myllylahti.fi/kirjat/tietokirjallisuus/miljoonaperintoe-tarjolla-kuinka-verkkopetos-toimii-detail https://www.youtube.com/watch?v=3l7geUpnAv0&t=721s

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Verkkohuijausten uhrien saaman tuen hajanaisuuden ja joissain tapauksissa sen puuttumisen kokonaan.

Miten kokeilu toteutetaan?

Luomalla keskitetyn resurssin, joka toimii matalan kynnyksen apuna huijausten uhreille heti rikoksen jälkeen.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

11.11.2017

Verkkohuijaukset ovat maailmanlaajuinen ja kasvava järjestäytyneen rikollisuuden muoto. Ne voivat ilmetä esimerkiksi katteettomina lupauksina lottovoitoista, olemattomina myyntiartikkeleina verkkohuutokaupoissa tai sosiaalisessa mediassa alkavina valheellisina ystävyyksinä ja romansseina. Tutkimustiedon mukaan ne aiheuttavat uhreilleen lukuisia harmeja. Esimerkiksi...


1) Rahalliset menetykset voivat rampauttaa talouden


2) Luottamuksellisten tietojen antaminen huijareille johtaa identiteettivarkauksiin.


3) Luottamuksen hyväksikäyttö johtaa psyykkisiin oireisiin kuten masennukseen.


4) Kaikki haitat yhdessä johtavat vuosittain itsemurhiin.



Nykyinen tukiverkko ei aina pysty vastaamaan uhrien tarpeisiin, koska...


1) Rahoja on usein mahdotonta saada takaisin.


2) Keskitettyä resurssia huijausten uhreille ei ole helposti löydettävissä => avun hakeminen rikosilmoituksen jälkeen jää uhrin itsensä harteille.


3) Asiasta on suomeksi olemassa tutkimustietoa verrattain vähän, vaikka maailmalla ilmiö on laajasti tutkittu ja tarkasteltu.



Ongelma voidaan ratkaista...


1) Perustamalla vapaaehtoisyhteisö, joka keskittyy erityisesti verkkohuijauksiin. Vastaavista järjestöistä on muualla maailmassa jo ennalta olemassa toimivia malleja ja hyviä kokemuksia.


2) Tekemällä yhteisöstä uhreille helposti lähestyttävän matalan kynnyksen ensiaskeleen avun hakemiseen ja keskitetyn resurssin, joka tarjoaa välittömästi rikoksen tapahtumisen jälkeen selkeät vastaukset kysymyksiin "mitä tapahtui", "miten tapahtui" ja "mitä tehdä seuraavaksi."


3) Tarjoamalla yhteisön kautta uhreille ammattiavun hakemisen jälkeenkin sekä asiantuntija-apua että uhrien keskinäistä vertaistukea.


4) Tekemällä yhteisöstä aktiivisen toimijan, joka tuottaa uutta, ajantasaista tietoa verkkohuijauksista ja toimii näin ennaltaehkäisevästi huijauksia vastaan.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit