Hankkeen tavoitteena oli kartoittaa työtapoja, joilla voimme luoda rakennetun ympäristön suunnittelun avuksi dynaamisen vuodenkierron mukaan muuttuvan ympäristömallin suunnittelukohteesta.
Rakennetun ympäristön suunnittelun maisemallisten elementtien ja maiseman temporaalisuuden esittämisen vaikeuden suunnitteluhankkeissa. Miten suunnittelua voidaan tehdä tulevaisuudessa virtuaalisissa tiloissa kaksiulotteisen ongelmaratkaisun sijaan.
Kokeilussa kehitetty työkalu antaa mahdollisuuden muuttaa suunnittleu kohde tilalliseksi ja ajalliseksi kokemukseksi jo ennen rakentamista. Kokeilla työkaluamme osana suunnittelutyön kommunikaatiota ja ongelman ratkaisua Toteutunut ajankohta 2/2018 - 7/2018
Plehat Oy
Hankkeen alkuperäinen kokonaisbudjetti oli 27 417 euroa.
Toimitilat, laitteet ja osaava henkilöstö.
Kyllä
Kehitetyt uudet menetelmät ympäristösuunnitteluun: Fotogrammetrisen mallin käyttö kohteen pinnanmuotojen ja kasvillisuuden mallintamisessa. Vuodenaikamallit sisältävän digitaalisen kasvillisuuden luominen suunnittelukäyttöön Huomioita: Hankkeen aikana käymissämme keskusteluissa ja hankkeen esittelytilaisuudessa WDBE 2018 konferenssissa olemme noteeranneet selkeän tarpeen kehittää rakennetun ympäristön suunnittelussa käytettäviä ympäristön ja kasvillisuuden havainnollistamistyökaluja. Tämän hankkeen kaltaisia kehitysprojekteja tarvitaan lisää, jotta vaikeasti sanallistettavat, mutta ympäristösuunnittelun kannalta olennaiset ympäristön dynaamiseen luonteeseen liittyvät temporaaliset ilmiöt saadaan paremmin mukaan tulevaisuuden suunnittelutehtäviin. Olemme hanketta esitellessämme huomanneet, kuinka konkreettinen esimerkki tällaisen työkalun tehosta vaikuttaa kokijan ymmärrykseen digitaalisesta luonnosta ja sen mahdollisuuksista.
Hankkeen aikana kehitetyn teknologian laajemman käytön kannalta on ongelmallista, että ympäristön mallintamiselle rakennushankkeissa ei ole olemassa vakiintunutta standardistoa kuten rakennusten kohdalla on. Tämä vaikeuttaa lähtöaineistoksi tehtävien ympäristömittausten tietosisällön määrittelyä, tai tietomallien ja pelimoottoriympäristön rajapinnan muuttujien määrittelyä luonnonelementtien osalta. Yrityksemme tavoitteena onkin jatkaa tässä toimintakentässä työskentelyä ja jatkaa hankkeessa kehitetyn teknologian kehittämistä valmiiksi suunnittelutyössä hyödynnettäviksi työkaluiksi, joilla voimme paremmin ymmärtää ja havainnollistaa suunnittelemamme ympäristön kehittymistä ja temporaalisia ilmiöitä.