-
Kokeilun teemat
573 katselukertaa
Kokeilu on luotu 06.03.2019Osuuskunta Tuusulan Oma Maa
Ruoka on yksi tärkeimmistä suurta hiilijalanjälkeä aiheuttavista tekijöistä. Monet haluaisivatkin syödä kestävämmin, mutta ympäristö ei ohjaa siihen. Yhteisöllisen vertaisoppimisen kautta haluamme mahdollistaa sen, että ihmiset voivat pienentää ruoan hiilijalanjälkeään merkittävästi.
Ruoantuotanto on yksi suurimmista korkeaa hiilijanjälkeä aiheuttavista elämän osa-alueista. Tutkimukset osoittavat, että ihmisten arvot ennustavat kestävämpää elämäntapaa kuin mitä he todellisuudessa kykenevät elämään. Meidän onkin vaikeaa yksin tehdä kestävämpiä valintoja, jos ympäristö, jossa valintoja tehdään ohjaa kestämättömiin valintoihin. Ruoan suhteen kestämätöntä ympäristöä kuvaa Supermarket, jossa kaikkea on oltava koko ajan tarjolla – riippumatta eri tuotteiden hiilijalanjäljestä – ja joissa valintojamme ohjaa pääasiassa ruoan hinta. Ongelma, jonka haluamme ratkaista on seuraava: ihmiset jäävät usein yksin pyrkimyksessään tehdä ruokaan liittyviä kestäviä valintoja ympäristössä, joka ei tue niiden tekemistä. Haluamme tutkia, miten kestävät arvot saataisiin muutettua kestäviksi ruokaan liittyviksi elämäntapavalinnoiksi. Haluamme oppia toimiiko ylläkuvattu malli ja miten sen avulla voidaan “tuupata” ihmisiä tekemään arvojensa mukaisia elämäntapavalintoja ruoan suhteen. Pyrimme myös oppimaan siitä, miten mallimme olisi skaalattavissa ja levitettävissä laajemmalle yleisölle.
Kannustamme hiilineutraaliin ja kestävään elämään luonnon kiertoja kunnioittavan lähiruuan ja sen tuotantoon liittyvän tekemisen kautta. Luomme yhteisöllisen mallin, jonka avulla yhteisöt, kuten ruokaosuuskunnat, ruokapiirit ja kuntien yhteisöt, voivat rakentaa jäsenilleen edellytyksiä elää ekologisempaa elämää. Yhteisön vertaistuen lisäksi painotamme kokemuksellista oppimista käyttäytymisen muutoksen mahdollistajana. Kestävien elämäntapavalintojen vaikutus voi levitä myös laajempaan ympäristöön, koska niistä välittyy signaali kokeiluun osallistuvien muihin yhteisöihin. Riittävä määrä samantyyppisiä signaaleja alkaakin muuttaa sosiaalisia normeja. Tehokkain tapa pienentää ruoan hiilijalanjälkeä on korvata liha- ja maitotuotteet kasviperäisillä. Oma Maa mahdollistaa jäsenilleen siirtymisen kasviperäiseen, monipuoliseen ja terveelliseen lähiruokavalioon. Ruoan suuret ilmastovaikutukset johtuvat osittain myös siitä, että tehomaatalous pienentää maaperän hiilivarastoja. Oma Maa hyödyntää luomuviljelyyn ja permakulttuuriin pohjautuvia menetelmiä, jotka voivat sitoa hiiltä ja samalla vähentää myös muita ravinnepäästöjä. Paikallinen tuotanto, jossa ei käytetä keinolannoitteita vaan pyritään suljettuihin ravinnekiertoihin mahdollistaa sen, että hiili- ja muita ravinnejalanjälkiä pystyy paremmin sekä arvioimaan että hallinnoimaan – ja siten myös vähentämään. Osallistamme kokeiluun ensisijaisesti Tuusulan kunnasta 30 km säteellä asuvia ihmisiä. Aiomme viestiä myös vaikutusalueemme kunnille oppaasta ja keinoista toteuttaa hiilivapaata syömistä tällä alueella. Suunnittelemme ja toteutamme kohderyhmälle yhteisöllisen vertaisoppimisen mallin, joka koostuu osallistavista työpajoista, joihin osallistuu kokeilun aikana 30 henkilöä. Lisäksi teemme oppaan, jonka julkaisemme netissä, ja joka tavoittaa kokeilun aikana noin 5000 ihmistä. Työpajoilla on sekä tiedonvälitykseen että kokemukselliseen ja käytännön taitojen opetteluun liittyvä tarkoitus. Tietoa kestävän lähiruoan mahdollisuuksista pienentää omaa hiilijalanjälkeään käsitellään Helsingissä Oma Maan kahvilassa järjestettävissä työpajoissa. Kahden työpajan aiheina voivat olla esimerkiksi hiiltä sitovat viljelymenetelmät sekä biodiversiteetin edistäminen maatalousmaassa, mutta niiden aiheet valitaan vuorovaikutuksessa osallistujien kanssa. Käytännön taitoja opetellaan Tuusulassa Lassilan tilalla järjestettävissä kahdessa työpajassa, joiden kautta osallistujat saavat omakohtaisen kokemuksen ravinnon tuotannon eri vaiheista, aina hiilineutraalin viljelyn periaatteista ruuanvalmistukseen. Hiiliviisas ruoka -oppaassa puolestaan painotamme erityisesti lähiruoan mahdollisuutta turvata monipuolinen, ravitseva ja herkullinen syöminen. Opas suunnitellaan siten, että tulee laajemman yleisön ymmärryksen kasvattamista tarjoten konkreettisia ehdotuksia omien ruokaan liittyvien tottumusten muuttamiseen hiiliviisaammiksi. Kokeilu suoritetaan ajalla 1.4.-31.7.2019.
Osuuskunta Oma maan jäsenet.
Kokeiluhausta haettava budjettimme on 5000 euroa, joka koostuu 4000 eurosta henkilöstökuluja ja 1000 eurosta viestintä- ja materiaalikuluja. Henkilöstökulut jakautuvat seuraavasti: - Materiaalien suunnittelutyö 1000 euroa - Kurssien suunnittelutyö 1000 euroa - Kurssien vetäminen 2000 euroa. Kokeiluhausta haetavalla rahoituksella katamme puolet kokeilun henkilöstökuluista. Toisen puoliskon katamme Oma Maan omarahoituksella (sis. vapaaehtoistyön). Emme hae kokeiluun muuta ulkopuolista rahoitusta.
Maatila, jossa on luonnonresursseja ja ruoantuotantoon liittyvää kalustoa. Jäsenillämme on osaamista ruuantuotannosta aina viljelystä raaka-aineiden käsittelyyn ja jalostamiseen sekä kokkaamiseen. Lisäksi meillä on ammattiosaamista sisällöntuotannosta ja viestinnästä. Osuuskuntamme pääviljelijä, Jukka Lassila, on yksi Suomen johtavia edelläkävijöitä ekologisissa viljelymenetelmissä sekä kasviperäisen proteiinin jalostamisessa tuotteiksi.