Yhteislaatikkoviljemän vesitalouden järjestäminen kiertotalouden mukaisesti | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Kokeilun teemat

807 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.08.2017

Anna Evilä, Keravan kaupunki

Yhteislaatikkoviljemän vesitalouden järjestäminen kiertotalouden mukaisesti

Perustamme Keravalle yhteisviljelmän laatikkoviljemänä. Yhteisviljemien ja ruokaosuuskuntien yleinen ongelma on se, että talkootyön määrä peittoaa hyvin nopeasti alkuinnostuksen. Helpotamme tätä vähän ja rakennamme mahdollisimman automaattisen sadevesikastelujärjestelmän.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Kaupunkiviljely on hyvä idea, mutta kilpistyy usein työn määrään, johon tottumaton puutarhuri ei ole ehkä tottunut. Haluamme esimerkin kaltaisesti keksiä keinoja, joilla työn määrää vähennetään niin sanotusti kotikonstein. Keksiä konkreettisia keinoja edistää kaupunkilaisten omaa ruuan tuotantoa. Madaltaa kynnystä aloittaa viljeleminen.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kehitämme mahdollisimman automaattisen sadevesikastelujärjestelmän, jonka kehittämiseen tarvitsemme kokeilurahaa. Laatikkoviljely valitaan siksi, että kitkeminen voitaisiin estää kattein ja sitä voi helpottaa myös siten, että laatikot ovat työskentelykorkeudella. (viljelyalue voidaan myös tehdä esteettömäksi!) Perustamme Suomen ensimmäisiä yhteislaatikkoviljelmiä, jonka toivomme innostavan kaupunkilaisia perustamaan viljelyosuuskunnan. Teemme viljelystä mahdollisimman helppoa ja yhteisöllistä. Sadevesijärjestelmä suunnitellaan talven 2017-2018 aikana ja sitä kokeillaan kesäkauden 2018 ajan. Sadevesijärjestelmä suunnitellaan talven 2017-2018 aikana ja sitä kokeillaan kesäkauden 2018 ajan.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Keravan kaupunki yhteistyössä puutarhuri Suvi Lehtosen kanssa.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilun kokonaisbudjetti on 10 000 euroa. Haemme erityisesti rahaa kiertotalouden mukaiseen kastelujärjestelmän kehittämiseen, jottei kastelua järjestettäisi hana-letkuperiaatteella helposti. Pumpun ja järjestelmän hinta on noin 2000e ja järjestelmän kehittäminen maksaa noin 2000e.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Tiimissämme on lavaviljelyyn keskittynyt luomupuutarhuri, jonka konsultoivasta työstä maksamme sekä kaupungin oma panostus yhteisviljelyalan ja laatikoiden perustamiseen.