Yhteisöllinen ja edullinen, mutta yksilöllinen autoilu | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

KaupunkiLiiketoimintamallitYhteisöOsallisuusArjenhallintaAsukastoimintaResurssiviisausKansantalousLiikenne

688 katselukertaa

Kokeilu on luotu 01.07.2017

Pilvi Lötjönen

Yhteisöllinen ja edullinen, mutta yksilöllinen autoilu

Auto asukkaiden yhteiskäyttöön taloyhtiöissä. Ideani lähtee ajatuksesta, että taloyhtiöissä voisi olla käytettävissä auto, jota asukkaat voivat hyödyntää.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Tavoitteena on kokeilla, onnistuisiko resurssien (auto) mahdollisimman tehokas hyötykäyttö yksilön oman valinnan perusteella niin, että toimitaan vastuullisesti, kestävän kehityksen ideologian ja ympäristöystävällisen kulutustottumuksen ehdoilla. Kokeilusta voidaan edetä palveluntuotteistamiseen, mikä edesauttaa yritysten liiketoimintaa.

Miten kokeilu toteutetaan?

Asun kerrostaloyhtiössä ja silloin tällöin olisi tarvetta auton käytölle. Ensin kysely taloyhtiössä, kuinka moni olisi sitoutumassa auton käyttöön ja millainen auto hyödyttäisi mahdollisimman useaa. Taloyhtiön huoltofirma hoitaisi autoon liittyvät käytänteet, kuten hoidetaan yhteissaunat, pyykkituvat ym. Auto voitaisiin joko ostaa tai tehdä siitä leasing-sopimus. Auton käyttövaraukset kalenteroidaan sähköisen kalenterin kautta ja toki auton käyttöön on oltava säännöt. Kuka hyötyy? Taloyhtiöissä on todennäköisesti perheitä/henkilöitä, joilla ei ole varaa omaan autoon. Tätä kautta myös heillä voisi olla mahdollisuus autoiluun (yhdenvertaisuuden, yhteiskunnallisen tasa-arvon tukeminen). Asukkaiden arjen sujuvuutta lisätään kohtuullisella kuormituksella suhteessa henkilön talouteen sekä ympäristöön. (kestävä kehitys). Taloyhtiö, joka voi markkinoida auton käyttömahdollisuutta, saattaa lyödä laudalta toisen vastaavan (bisnesajattelu). Huoltoyhtiö saa osansa hoitaessaan autoon liittyvät rutiinit (bisnesajattelu). Itse osallistuisin mielelläni tällaiseen rinkiin, koska tarvitsen autoa vain silloin tällöin ja auton ylläpito on kallista. Haluan myös toimia kestävän kehityksen ideologian mukaisesti. Uskon, että muitakin on. Yhteiskäyttöautoista on kokemuksia yrityksissä, sinällään asia ei ole uusi. Ideaa voitaisiin kokeilla muutamassa taloyhtiössä, joissa asukkailla on vain vähän autoja (opiskelijat, seniorit, "sinkkutaloudet"). Kaupunkikeskustat ovat otollisia alueita kokeilulle ja toteutus voi olla hyvin monenlainen.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilu vaatii kohdetaloyhtiön, kiinteistöhuoltoyrityksen, mahdollisesti autoliikkeen yhteistyötä ja mielestäni kokeilu on sen tyyppinen, että siihen tulee osallistua myös yhteiskunnallisella rahoituksella.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

10.07.2017

MITEN IDEASI RATKAISEE ONGELMAN

Asun kerrostaloyhtiössä ja silloin tällöin olisi tarvetta auton käytölle. Ensin kysely taloyhtiössä, kuinka moni olisi sitoutumassa auton käyttöön ja millainen auto hyödyttäisi mahdollisimman useaa. Taloyhtiön huoltofirma hoitaisi autoon liittyvät käytänteet, kuten hoidetaan yhteissaunat, pyykkituvat ym.

Auto voitaisiin joko ostaa tai tehdä siitä leasing-sopimus. Auton käyttövaraukset kalenteroidaan sähköisen kalenterin kautta ja toki auton käyttöön on oltava säännöt. Kuka hyötyy? Taloyhtiöissä on todennäköisesti perheitä/henkilöitä, joilla ei ole varaa omaan autoon. Tätä kautta myös heillä voisi olla mahdollisuus autoiluun (yhdenvertaisuuden, yhteiskunnallisen tasa-arvon tukeminen).

Asukkaiden arjen sujuvuutta lisätään kohtuullisella kuormituksella suhteessa henkilön talouteen sekä ympäristöön. (kestävä kehitys). Taloyhtiö, joka voi markkinoida auton käyttömahdollisuutta, saattaa lyödä laudalta toisen vastaavan (bisnesajattelu). Huoltoyhtiö saa osansa hoitaessaan autoon liittyvät rutiinit (bisnesajattelu). Itse osallistuisin mielelläni tällaiseen rinkiin, koska tarvitsen autoa vain silloin tällöin ja auton ylläpito on kallista. Haluan myös toimia kestävän kehityksen ideologian mukaisesti. Uskon, että muitakin on. Yhteiskäyttöautoista on kokemuksia yrityksissä, sinällään asia ei ole uusi.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit