Yhteisöllistä kokkailua | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

Vapaaehtoistoiminta

532 katselukertaa

Kokeilu on luotu 15.11.2017

Maria Herttuainen

Yhteisöllistä kokkailua

Mitäpä jos osa leipäjonotoiminnasta olisikin osallistavaa yhteisöllistä kokkailua? Vähävaraiset/nuoret/lapsiperheelliset/vanhukset/ym. kävisivät yhteistiloissa kokkailemassa ja viettämässä aikaa. Ruoanvalmistusta ohjaisi ammattihenkilökunta, asiakkaiden valmistaessa ruoat ohjeiden ja jaettujen työtehtävien mukaan.Työntekijöiden palkkana olisi tietenkin yhdessä jaettu ruoka :)

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Haluaisin vähentää leipäjonoja, mutta tarjota edelleen ihmiselle ruokaa. Haluaisin kokeilla yhteisöllisyyttä syrjäytymisen ehkäisyyn. Mielestäni olisi myös tarpeellista opettaa suomalaisia kokkaamaan terveellisempää ravintoa. Liian moni vaan lämmittää valmisruokaa tai syö mitä sattuu. Kun keho voi huonosti, ei mielikään voi hyvin, ja se taas vaikuttaa todella moneen elämän osa-alueeseen. Nyt valtio on ottanut 2 tyypin diabeetikoiden lääkekorvauksia pois. Syyksi se sanoo, että sairaus on pitkälti itseaiheutettu ja hoidettavissa ruokavaliolla. Puhutaan n. 300€/kk summista, jonka seurauksena monet jättävät rahapulassaan vaan lääkkeet pois. Valtion tarkoitus on ohjata kuluttajia tällä muutoksella tekemään oikeita ruokavalintoja, mutta jotakin se on unohtanut: Missä on ruoanlaitto-opastus? Yhteisökokkailu yhdistää oikean ravitsemuksen ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyn.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

15.11.2017

Kuvailemaani toimintaa on jo tarjolla eri paikoissa. Joten valmiita malleja on saatavilla, ja niistä voi yhdistää toimivimman tuntuisen mallin. Tällaista toimintaa löytyy täältä Turusta ainakin esim. A-kiltalta, Tsempiltä ja muualtakin.


<ol>
  • Näistä voisi muodostaa jonkun yhteisen verkoston, jossa olisi mahdollisuus yhteiseen tiedonkulkuun ja yhteistyöhön.
  • Järjestetään yhteiset sivut nettiin asiakkaille, eli kuntalaisille. Minimissään se olisi Suomen/oman vaikutusalueen kartta, jossa kunta-pisteestä löytää tarjolla olevat paikat yhteystietoineen, tiedon mitä toiminta on, ja keille se on suunnattu.
  • Järjestetään sivun mainonta esim. kunnan toimesta kunnan tietoituslehdessä ja somessa.
  • Suunnitellaan uusia toimipaikkoja ja uusia toimintatapoja uusille kohderyhmille, ehkä jopa kaikille avoimille kohtaamispaikoille. Millä systeemillä toimittaisiin, ja ketkä projektia lähtisivät vetämään? Mistä hommattaisiin tilat ja varat?
  • Käynnistetään hankkeen isompi osa.
  • </ol>
    Kommentit
    Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
    Piilota kommentit