Yhteisövene järvenpääläisten käyttöön | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

KiertotalousKaupunkiHävikkiYhteisöllisyysViestintäResurssiviisausIlmastonmuutosHiilijalanjälki

716 katselukertaa

Kokeilu on luotu 02.03.2019

Local Storage Oy

Yhteisövene järvenpääläisten käyttöön

Lainaamo-palveluiden kehittäminen järvenpääläisille Local Storagen jäsenille http://www.localstorage.fi/ https://www.facebook.com/LocalStorageFI/

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

On olemassa paljon tavaroita, joita ihmiset eivät tarvitse joka päivä, joten niiden omistaminen ei ole myöskään ilmastoystävällistä ja synnyttää vähällä käytöllä olevia tavaroita koteihin. Haluamme kehittää Local Storagessa erilaisia kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen liittyviä palveluita. Uskomme, että yhteiskäyttötavaroiden tuominen osaksi ihmisten arjen toimintaa saisi ihmiset kiinnostumaan kiertotaloudesta ja yhteiskäytettävistä tavaroista enemmän. Yhteiskäyttöiset tavarat ja palvelut ovat ottaneet jo jalansijaa mm. yhteiskäyttöautoina, mutta Järvenpäässä ei vielä ole yhteiskäyttöpalveluita laajamittaisesti. Kokeilulla halutaan oppia, miten erilaista jakamiseen ja ympäristövastuullisuuteen perustuvaa palvelua markkinoidaan niin, että useampi kaupunkilainen saadaan sitoutumaan tavaroiden yhteiskäyttöön ja kodin ylijäämän kierrättämiseen. Kokeilun perusteella kehitämme jäsenyyteen perustuvan Ylijäämäpuodin liiketoimintamallia ja saamme paremman tuntemuksen asiakkaiden tarpeista.

Miten kokeilu toteutetaan?

Local Storagen jäsenillä on jo mahdollisuus jäsenmaksulla lainata Ylijäämäpuodista mm. tuplakahvinkeitintä, retkiluistimia, kelkkaa, nokkakärryjä, astioita ja ikkunapesuria. Lainaamon toiminta on pienimutoista, mutta jäsenet ovat pitäneet sitä hyvänä. Lainaamosta on tullut kehitystoiveita ja -ideoita. Haluaisimme nyt laajentaa Lainaamoa, lisätä sitä uusilla yhteiskäyttötavaroilla ja kokeilla sen skaalautuvuutta myös kodin ulkopuolella tapahtuvaan toimintaan. Ajatuksemme on hankkia toivottu yhteiskäyttövene Tuusulanjärven rantaan jäsentemme käyttöön. Tuusulanjärvi on järvenpääläisille tärkeä vapaa-ajanvietto paikka. Yhteiskäyttöveneellä yhä useampi järvenpääläinen pääsisi nauttimaan järvestä ja kulttuurimaisemista, ja vapaa-ajanvietto- sekä kesälomasuunnitelmia voisi tehdä myös omassa kaupungissa lähtemättä kauemmaksi. Toinen hankittava tavara Lainaamoon on porakone, jota jäsenet ovat erityisesti toivoneet. Haluamme hankkia laadukkaan porakoneen, joka olisi varattavissa jäsenten käyttöön. Lainaamo-palveluiden laajentaminen jäsenistölle edellyttää myös toimivaa varausjärjestelmää, joka toteutettaisiin samalla. Se mahdollistaisi jatkossa uusien yhteiskäyttötavaroiden varaamisen. Lainaamo-palveluiden laajentamisella lisäisimme toiminnan näkyvyyttä, kasvattaisimme jäsenmäärää ja lisäisimme kiertotalouden ja yhteiskäyttöisten tavaroiden saatavuutta Järvenpäässä. Hankitaan Ylijäämäpuodin Lainaamoon jäsenten yhteiskäyttöön soutuvene ja porakone. Venepaikkaa haetaan kaupungilta. Jäsenet voisivat varata venettä ja porakonetta käyttöönsä netissä toimivalla varausjärjestelmässä. Seuraamme kokeilun ajan Lainaamon tavaroiden käyttöastetta ja kehitämme toimintaa Lainaamo-konseptiin, niin että se pystyy palvelemaan mahdollisimman hyvin jäsenien tarpeita sekä kehitämme Lainaamo-konseptin tuotteita eteenpäin. Samalla viestimme Ylijäämäpuodin toiminnasta eli vaihtoehtoisesta ilmastoystävällisestä erilaisesta kulutustavasta. Järvenpäässä on mm. aktiivinen kaupungin fb-ryhmä, jossa on 27 000 jäsentä. Yhteisöveneen avulla ilmastoviestin vieminen on varmasti vaikuttavaa. Maaliskuu-heinäkuu 2019

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun toteuttaa Local Storage Oy. Lainaamon kehittämisessä puolestaan osallistetaan kaupunkilaiset ideoimaan mm. kaupungin aktiivisten fb-sivujen kautta, mikä uusi asia hankitaan yhteiskäyttöön seuraavaksi. Venekokeilusta on tiedotettu Järvenpään kaupungin Kaupunkikehitystä ja sen ympäristötiimiä. Ympäristötiimin erikoissuunnittelija on neuvonut kokeilun toteutuksessa. Järvenpään kaupungilta haetaan venepaikkaa. Nettisivujen ja verkkokaupan toteutukseen hankitaan ulkopuolinen tekijä.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Lainaamon uuden yhteiskäyttöön tarkoitetun tavaran hankinta: soutuvene, pelastusliivit, lukitus 1600 €, porakone 800 € Nettisivujen kohentaminen, sähköisen kaupan ja sähköisten varauskalentereiden toteuttaminen 2600 €.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Perheyrityksestä yksi on kokopäiväinen työntekijä ja kaksi oman työn ohella Local Storagen toimintaa tekevä. Yrityksen omistajalla on palveluliiketoiminnan (yamk) koulutus. Järvenpään kaupungin ympäristötiimi. Kokeiluun tiimi saa resursseja ulkopuoliselta liiketalouden ammattilaiselta

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

05.03.2019

Local Storage Oy on olemassa oleva perheyritys. Ylijäämäpuoti, sen jäsenyyteen ja jakamiseen perustuva konsepti on toiminut 6 kk. Perheestä yksi työskentelee yrityksessä kokopäiväisesti, muut oman työnsä ohella. Liike sijaitsee aktiivisessa kaupungissa trendikkäässä kaupunginosassa Järvenpään Pajalassa. Ylijäämäpuodilla on noin 100 jäsentä, 1200 Facebook seuraajaa.


Local Storagen Ylijäämäpuodin ja sen Lainaamon toiminta perustuu jäsenmaksuun. Jäsenmaksu on 30 €/ 3kk eli kympin kuussa. Jäsen tuo puotiin omaa kodin hyväkuntoista ylijäämää jaettavaksi ilmaiseksi toisille jäsenille. Puodissa on mm. hutivaateostosten rekki, hävikkiruokaa, puhdistusaineita (myös vajaita pakkauksia), käyttämättömiä astioita, leluja. Ylijäämää ei siis hinnoitella, eikä jäsen saa antamastaan ylijäämästä rahallista korvausta. Ilmaisen ylijäämän lisäksi puodissa on Lainaamo, josta jäsenet voivat vapaasti lainata nyt mm. tuplakahvinkeitintä ja retkiluistimia.Haasteena on kehittää ja markkinoida uudenlaista erilaista vastuullista palvelua. Ylijäämäpuodin ensimmäiset 6 kk ovat osoittaneet jo sen, että jakamiseen perustuva kulutusmalli toimii Järvenpäässä, mutta jäsenmäärä on kannattavaan liiketoimintaan vielä liian pieni. Minkälaisilla lisäpalveluilla kaupunkilaiset saataisiin innostumaan ilmastoystävällisestä kuluttamisesta?

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit