Yksinäisyydestä yhteisöön -Apua tarvitsevien vanhusten yhteisasuminen | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Kokeilun teemat

748 katselukertaa

Kokeilu on luotu 31.10.2017

Tiina Kuopanportti / Aikuiset lapset -yhteisö

Yksinäisyydestä yhteisöön -Apua tarvitsevien vanhusten yhteisasuminen

Omaisten organisoima yhteisöasuminen, jossa apua tarvitsevat yksinäiset vanhukset asuvat vuokratussa omakotitalossa.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Yksin asuvien vanhusten määrä kasvaa vuosi vuodelta. Aikuisten lasten ja kotihoidon turvin asutaan kotona, mutta sosiaalisten suhteiden, kuntoutuksen ja mielekkään tekemisen puutteen vuoksi elämänlaatu ja toimintakyky laskee. Yksinäisyys on suuri ongelma. Toimintakyky on liian hyvä päästäkseen palveluasumisen piiriin, mutta liian huono siihen, että pystyisi itsenäisesti hakeutumaan aktiviteettien pariin kodin ulkopuolelle. Aikuiset lapset kuormittuvat oman työnsä ja perhe-elämänsä ohella tapahtuvaan vanhemman huoltamiseen, jota tehdään jopa satojen kilometrien päästä.

Mitä kokeilun matkalla on tapahtunut?

31.10.2017

Vuokrataan talo johon voi muuttaa esim 3-4 vanhusta. Jokaiselle on oma huone, josta maksaa vuokraa. Asukkaaksi tulevalla voi olla muistisairautta tai muuta toimintakyvyn alenemaa jonka vuoksi on toisten avun tarpeessa.


Aikuiset lapset hoitavat oman vanhempansa raha-asiat ja käyvät vuorollaan vierailemassa talolla. Samalla tsekkaavat kaikkien asukkaiden voinnin. Omaisten taakka tulee jaettua ja tieto kulkee.


Kotipalvelu/kotisairaanhoitaja hoitaa yhdellä käynnillä kaikkien asukkaiden tarpeet. Yhteisesti palkattu "talkkari" hoitaa tarvittaessa remppajutut ja lumenluonnit (jos omasta väestä ei löydy siihen tekijää). Asukkaat pitävät toisilleen seuraa niin halutessaan ja päivät muuttuvat olemisesta elämiseksi. 


Ikä tai avuntarpeen syy ei ole mukaan pääsemisen kriteeri. Tarkoitus on löytää toisilleen sopivat asukkaat ja omaiset, jotka saavat homman toimimaan sitoutumalla pitämään huolta omasta ja toistensa vanhemmista.

Kommentit
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi omalla nimelläsi
Piilota kommentit