Kiertotaloushaku II | Kokeilunpaikka.fi

11.12.2018 - 22.1.2019

Kiertotaloushaku II

Kiertotaloushaku II

Kiertotaloushaussa haettiin uusia liiketoiminnallisia kiertotalouden mahdollisuuksia teemoissa: muovit, tekstiilit ja rakentaminen. Toteutettaviksi valittiin 24 kokeilua, joiden tulokset ja opit valmistuivat toukokuun 2019.

Kokeilun paikka käynnisti alkuvuodesta kiertotaloushaun, jossa eri toimijat pääsivät ehdottamaan liiketoiminnallisia ratkaisuja kiertotalouden edistämiseksi. Jatkoon päässeet kokeilut saivat Valtioneuvoston kanslialta rahoitusta sekä Kokeilun paikalta sparrausta kokeilujen toteuttamiseen. 

Kaikkia kokeiluja yhdistää tavoite saada aikaan muutos nykyisissä toimintatavoissa. Kokeilut vähentävät neitseellisten raaka-aineiden käyttöä, edistävät jakamistaloutta sekä tekevät resurssiviisaat ratkaisut helpoiksi. Kokeiluista voivat hyötyä esimerkiksi rakennusalan yritykset ja paikalliset jätehuoltolaitokset, mutta lisäksi ne sujuvoittavat yksittäisten ihmisten kestävämpää arkea.

”Kiertotalouteen kokeilut sopivat erityisen hyvin ja näissäkin kokeiluissa nähtiin niin tuote- kuin palveluinnovaatioita. Toisen jäte on toisen raaka-aine eli kokeilut rakentavat vakuuttavasti kiertotalouden ekosysteemiä“, kertoo Valtioneuvoston kokeilukulttuurin erityisasiantuntija Johanna Kotipelto

Kokeilujen joukosta valittiin viisi vaikuttavinta ja innovatiivisinta kokeilua, jotka pääsevät jatkojalostamaan ideoitaan hankkeen tuella. Jatkorahoituksen saivat Circul-aplikaatio, joka helpottaa purkamispäätöksen saaneiden rakennusten materiaalien uudelleen hyödyntämistä, WonderWall – sienten kasvatusalusta, joka on tehty jätestyroksista, Speciality Fibers Finland Oy, joka puristaa rakennus- ja purkujätteiden mineraalivillasta ekobetonia sekä väliaikaiseen asumiseen kierrätettyjä kodintarvikepaketteja myyvä Viako Oy.

Jatkorahoituksen sai myös tekstiilijätteestä paperia valmistava Painovoima ry, joka hyödyntää erityisesti hankalasti kierrätettäviä keinokuitu- ja sekoitetekstiileitä. Suomessa syntyy vuoden aikana jätteeksi luokiteltavaa tekstiiliä noin 55 000 tonnia eli tekstiilijätteen jatkojalosteille on huutava tarve.

”Onnistuimme valmistamaan materiaalista käyttökelpoisia kasseja ja mikä parasta, tajusimme materiaalin monipuolisuuden ja monet mahdollisuudet. Tulevaisuuden visiona on tuotannon skaalaaminen laajemmaksi, materiaalin pinnoittaminen ja tuotteiden kehittäminen edelleen ”, kertoo Painovoima ry:n hankekoordinaattori Sanna Virta.

Kokeilujen ideana on, että pienestäkin voi tehdä suurta ja että kokeilemalla voidaan löytää uusia yhteiskuntaa muuttavia innovaatioita, jotka tuovat parhaimmillaan uusia työpaikkoja.

”On hienoa huomata, kuinka kokeilut löysivät toisistaan synergiaa ja kuinka kokeiluiden opit kehittivät ja suuntasivat toimintaa jo kolmen kuukauden aikana. Tähän saakka kerätyt opit ovat nyt kaikkien saatavilla Kokeilun paikassa, ja syksyn aikana nähdään kuinka kokeilut kehittyvät edelleen”, toteaa asiantuntija Sara Lukkarinen Motiva Oysta.

Kokeilurahaa myönnettiin ensimmäisessä vaiheessa 120 000 euroa ja jatkorahoitusta myönnettiin yhteensä 50 000 euroa. 

Näin kokeilu toteutettiin

Ohjelmaan valitut kokeilut: