Silmusalaatti vaihtoi muovipakkauksen kartonkiin | Kokeilunpaikka.fi

Silmusalaatti vaihtoi muovipakkauksen kartonkiin

Silmusalaatti vaihtoi muovipakkauksen kartonkiin

Kokeilukulttuurissa voi vaihtaa suuntaa kesken kokeilun, jos alkuperäinen idea ei kanna. Snafu Oy:n Silmusalaatti haki kiertotalouskokeiluihin Biojäte nollaan -ajatuksella, mutta vaihtoikin kokeiluksi  muovipakkauksen korvaamisen kestävämmällä ratkaisulla. Kunnianhimo kasvoi kokeillessa, ja uusi idea nähtiin alkuperäistä järkevämmäksi. Rohkeus palkittiin, sillä kokeilujakson jälkeen Silmusalaatti sai työ- ja elinkeinoministeriön kiertotalouden investointiavustuksen uuden kartonkipakkauksia valmistavan tuotantolaitoksen perustamiseen.

Nyt kierrätettävässä kartonkipakkauksessa olevat Silmusalaatit ovat jo markettien vihanneshyllyillä.Täysin muovittomaan pakkaukseen ei vielä päästy, mutta uudessa pakkauksessa on 95 prosenttia vähemmän muovia kuin entisessä. Kartonkipakkauksessa on ohut muovikalvo, joka estää tuotteen nahistumisen ja ruokahävikin syntymisen, mutta ei estä pakkauksen kierrättämistä. Salaatit kasvatetaan luomutilalla  kasvihuoneessa Vantaan Vaaralassa.

Pakkaukset valmistetaan lähellä kotimaisesta kartongista, jolloin pakkausten kuljetuksesta johtuvat hiilidioksidipäästöt ovat jopa 12 kertaa pienemmät yhtä rasiaa kohden aiempaan pakkaukseen verrattuna. Snafu Oy on kehittänyt pakkauksen ja uudet tekniset ratkaisut tuotantoprosessiin alusta alkaen yhdessä pakkausvalmistaja A&R Cartonin kanssa. Snafu Oy:n perustaja Samuli Laurikainen haluaa olla esimerkkinä isommille yrityksille ja on valmis jakamaan pakkausratkaisuun liittyvää tietoa muiden yritysten hyödynnettäväksi.