-
Försökets teman
1173 visningar
Försöket är skapat 30.08.2017Matti Juntunen , Iktyonomi / Matnix Ky
Ahven on kaikkien suomalaisten tuntema ja rakastama laji. Se on monen mielestä jopa arvokkaampi kuin lohi. Ongelmana on kuitenkin sen saatavuus jalostukseen ja kauppaan. Tässä kokeilussa on tarkoitus kehittää menetelmä jolla pienessäkin yksikössä voidaan alkaa tuottamaan kalaa ja kasviksia samanaikaisesti ja kestävällä tavalla.
Perinteisten kalankasvattajien piirissä pidetään ahvenen kasvatusta kannattamattomana mutta kun otetaan poikkitieteellinen asenne ja kytketään siihen kasvituotanto ja luonnonenergian hyödyntäminen toiminta voidaan saada kannattavaksi. Lisäksi toiminta on mahdollista niin sivuelinkeinona ja kuin myös suurempina yksikköinä. Myös eri yhteisöt voisivat soveltaa kokeilussa saatuja tuloksia toiminnassaan. Tavoite on pystyä hyödyntämään arvostettua kotimaista ahventa ja saada sen kasvatus käyntiin laajasti eri toimijoille.
Kehitän menetelmän jolla saadaan taloudellisesti ja kestävästi luotua lähiruuan tuottamismenetelmä kasvien ja lämmintä vettä sietävän kotimaisen ahvenen avulla. Jatketaan aikaisempia kokeita jossa kasvihuoneen yhteyteen järjestetään kiertovesiperiaatteella ns. aquaponics-järjestelmä sekä lämpötiloja tasaavat ja säätelevät järjestelmät. Kokeilu on siis käynnissä mutta saneeraus ym. toimet aloitetaan heti kun päätös rahoituksesta järjestyy.
Kokeilun toteuttaja on hakija. Mutta samalla luodaan yhteistyöverkosto joille annetaan neuvoja aloittaa omia kokeiluita.
Tarkoitus on saneerata ja täydentää olemassaolevia kasvatustiloja ja hankkia veden suodatuksen, vedenlaadun ja lämpötilan ym.seurantalaitteita. Tarkoitus on saada käyttöön ympärivuotinen ahventen ja luonnonmukaisen biologisen järjestelmän ylläpito vaikka varsinainen tuotanto tapahtuu kevät, kesä - ja syyskaudella. Tämä mahdollistaa paremmin kasvatuksen aloituksen heti keväällä. Rahoituksella on tarkoitus myös ostaa palveluita eli tutkimusapua vesianalyyseistä ja mahdollisista muista tutkimuksista. Kuluja syntyy mahdollisesti myös yhteistyötahojen eli lähialueiden kalastajien kartoittamisesta. Oman ja perheeni työpanos ei kuulu rahoitushakemukseen. Tukihakemus edellämainituilla tiedoilla on 4600 euroa.
Hakijalla on kalatalousalan koulutus eli kalatalousteknikko(nyk. iktyonomi) ja työkokemusta Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksella vuosina 1971-85, jossa viimeisin toimi oli tutkimusmestari. Lisäksi on laaja yhteistyöverkosto kalatalousalan toimijoita. Tähänastiset kokeilut on tehty omarahoituksella ja osin oman konsultointiyrityksen Matnix Ky:n avustamana. Taloushallinto-osaaminen tulee yritysosaamisesta.
Kokeilu saavutti tavoitteen eli ahvenen kasvatuksen edellytyksiä parannettiin järjestämällä ympärivuotisen kasvatuksen mahdollisuus. Toisaalta uutta rohkaisevaa tietoa saatiin pienimuotoisista haastatteluista kauppapuutarhurin, lounasravintolan ja kalastajien luona. Tuolloin ilmeni aitoa kiinnostusta lähteä toteuttamaan menetelmää mutta tietoa tarvittaisiin lisää lähinnä kustannuksista mutta myös soveltamismahdollisuuksista.
Lyhyen kokeilun aikana varsinaisia uusia ahvenen kasvatustuloksia ei ollut tietenkään mahdollista saada. Sensijaan kokemuksia järjestelmän parantamiseksi saatiin mm. lämmön varastoinnista suureen vesitilaan ja vedenkierron turvaamisesta. Uuden järjestelmän suunnittelun avulla löytyi monia uusia ratkaisuja kuten kasvatustilan kupolirakenne ja kerroksellisuus, jossa ympärivuotista lämpöä vaativat tilat on kellarikerroksessa ja kasvien sijoitus yläkerrassa. Tällä ratkaisulla saadaan pohjoisissa olosuhteissa hyödynnettyä kesäkauden energia mahdollisimman tehokkaasti ja taloudellisesti. Uusille kotikokeilijoille: - hyödynnä rakentamisessa paikallisia raaka-aineita, savea, olkea ja puuta sekä järjestä huleveden talteenotto - etsi aina uusinta tietoa aiheesta
Kokeilua jatketaan vuoden 2018 keväällä uudessa järjestelmässä jossa vedenkiertolaitteiden varmuutta, veden parametrien seurantaa ja suodatusta on parannettu. Tiedotusta ja yhteistyötä eri tahojen kanssa jatketaan koska alustavat tiedustelut osoittavat lisääntyvää kiinnostusta menetelmää kohtaan. Vaikka kokeilun fokus on ollut yksittäisen talouden lähiruuan tuottaminen menetelmää voidaan skaalata teolliseen mittakaavaan asti. Ja vasta sitten kun vesistöjemme ahvenen poikastuotannon potentiaali otetaan ammatikalastajien, kalanjalostajien ja kauppapuutarhojen avulla laajamittaisesti hyödyksi voidaan nähdä menetelmän lopullinen kansantaloudellinen hyödyllisyys. Tämä edellyttää lisää kokeiluita erilaisissa paikoissa. Esimerkiksi monilla kauppapuutarhoilla on jo valmiina käytössä kiertovesiviljely kemiallisine ravinneannosteluineen. Tarvitaan vain lisätä uusi vedenkierto kala-altaan kautta. Toisaalta tarvitaan lisätietoa miten siirtymävaihe onnistuu.