ÄLYKÄS LAUDELIINA – SMART SAUNA SEAT COVER. TURVALLISTA JA TERVEYTTÄ EDISTÄÄ SAUNOMISTA | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Försökets teman

Sauna

629 visningar

Försöket är skapat 31.10.2018

Kari Lintunen

ÄLYKÄS LAUDELIINA – SMART SAUNA SEAT COVER. TURVALLISTA JA TERVEYTTÄ EDISTÄÄ SAUNOMISTA

Älykäs laudeliina on suomalainen innovaatio, joka ennalta ehkäisee saunomiseen liittyviä palokuolemia ja sillä edistetään saunomiseen liittyviä terveysvaikutuksia. Ideassa yhdistetään ennakkoluulottamasti digitaalisuus perinteiseen suomalaiseen kangastuotteeseen.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Ennalta ehkäistä saunomiseen liityviä palokuolemia ja edistää saunomisen terveyshyötyjä

Miten kokeilu toteutetaan?

Älykäs laudeliina tekee saunomisesta turvallista ja terveellistä kaikille.

Vad har hänt under försökets gång?

31.10.2018

Älykäs laudeliina tekee saunomisesta turvallista ja terveellistä kaikille. Se valmistetaan laadukkaasta suomalaisesta pellavakankaasta, joka on käytössä miellyttävän pehmeä, helposti pestävä ja nopeasti kuivuva. Laudeliina on aina henkilökohtainen ja sen kuoseja valmistetaan sinkku, dinkku, perhetalouksille.


Älykkään ja turvallisen laudeliinasta tekee se, että kankaaseen on sijoitettu näkymätön digitaalinen lämpötunnistin, joka aktivoituu ja alkaa tuottaa tietoa heti saunalauteilla sen päälle istuessa. Lämpötunnistin ei tarvitse sähköä tai patteria vaan se saa energiansa saunojan omasta ruumiinlämmöstä. Älykäs laudeliina mittaa automaattisesti myös saunan lämpötilaa, sekä saunojan ruumiinlämpöä, elintoimintoja ja liikkumattomuutta.


Hätätilanteessa älykäs laudeliina ilmoittaa välittömästi sovittuun tai sovittuihin mobiililaitteisiin, jos se huomaa saunojan ruumiin lämmössä tai elintoiminnoissa poikkeavia arvoja tai liikkumattomuutta. Jos saunan lämpötila nousee arvoihin, jossa on ilmeistä, että kyse voi olla alkavasta tulipalosta saunassa, niin laudeliinaan kytketty mobiililaite hälyttää ääneen (SOS -toiminto) ja samalla välittää saunojan GPS tiedot -automaattisesti hälytyskeskukseen, sekä omaisille tai omaishoidolle. Älykäs laudeliina voidaan myös kytkeä uusimpiin sähkökiuasmalleihin, jotka voidaan kytkeä kodin tai älypuhelimen langattomaan verkkoon, jolloin myös saunankiuas kytkeytyy poikkeustilanteissa pois päältä automaattisesti.   

   

Älykäs laudeliina on myös terveyttä ennalta ehkäisevä, koska käyttäjä voi ottaa sen kautta saatavat tiedot omaan hyötykäyttöön, sekä lääkärintarkastuksissa mm oman painon hallinnan ja lihaskunnon osalta.  


Älykäs laudeliina on ekologinen valmistaa ja käyttää, koska se käyttää saunomisessa saatua energiaa myös itsensä kuivattamiseen turvallisesti, vaikka sen jättäisi paikalleen lauteille saunomisen jälkeen.


Älykäs laudeliina voidaan myös kytkeä kodin omaan älykeskukseen osaksi turvallista digitaalista kotia. 


Älykkään laudeliinan käyttäminen on helppoa ja myös sen käyttöönottaminen siihen liittyvällä mobiilisovelluksella, jonka voi ladata maksutta apple storesta tai google playsta.


Älykkäällä laudeliinalla on myös yhteiskunnallista vaikuttavutta, koska sen kautta saatava data on hyödynnettävissä palokuolemien ennalta ehkäisyssä ja suomalaisten terveyttä edistävästi liitettynä tutkimushankkeeseen.

Kommentarer
Logga in och kommentera med eget namn
Göm kommentarer