Banelino - Hävikkibanaanit artesaanijäätelöksi | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Försökets teman

KiertotalousHävikkiLiiketoimintamallitKokeilutRuoka

1015 visningar

Försöket är skapat 31.08.2017

The Natural Step, Loop ja Jädelino

Banelino - Hävikkibanaanit artesaanijäätelöksi

Hävikkibanaanien ja muiden hedelmien käyttäminen korkean jalostusasteen elintarvikkeeksi on win-win-win-tilanne: jäätelöä varten saadaan parhaat, kypsät hedelmät, hävikin määrä vähenee ja tuloksena on terveellistä ja makoisaa herkkua! http://www.betre.fi/ http://www.jadelino.fi http://www.ravintolaloop.fi

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Hedelmistä yleisimmin hävikkiin päätyy banaani, joten niitä on käytännössä aina saatavilla. Kun saamme ratkaistua banaanipulman, samaa toimintatapaa voidaan käyttää muihinkin hedelmiin, ja miksei myös vihanneksiin ja muihin elintarvikkeisiin. Saada Jädelinon pysyvään valikoimaan banaanijäätelö (mahdollisesti useampia banaanijohdannaisia), ja toimitusketju kuntoon niin, että homma pyörii ilman ulkopuolista tukea. Levittää käytäntöä myös muihin jäätelönvalmistajiin ja kiinnostuineihin toimijoihin. Tuoda jälkiruokavalikoimaan korkealaatuinen hävikkituote, jolla voidaan herätellä ja pitää keskustelua yllä ja parantaa hävikkiin liittyviä mielikuvia ja asenteita.

Miten kokeilu toteutetaan?

Kierrätämme hävikkibanaanit herkulliseksi artesaanijäätelöksi, joka myydään suoraan valmistajalta loppuasiakkaalle. Näin saamme kokemusta niin logistiikasta, valmistuksesta kuin asiakkailtakin, ja pystymme luomaan mallin, jonka avulla hävikkiin perustuvaa toimintaa voidaan kehittää, niin skaalaamalla (tuottamalla isompia jäätelömääriä) kuin kopioimalla (Jädelinosta benchmark muille jäätelönvalmistajille, paikallisuus säilyttäen). Tutkimme samaan aikaan saatavuutta (kauppojen banaanihävikin volyymeja sekä Tukkutorin hedelmätukkujen hävikin määriä) ja kehitämme reseptiä. Ensimmäiset maistajaiset pyritään järjestämään jo kiertotalousfestivaalilla 16.9. Tämän jälkeen testataan vielä syksyn aikana jäätelön menekkiä, ja pyritään viestinnällä pitämään asiakaskunta tietoisena tuotteesta. Heti, kun systeemi alkaa toimia, tehdään prosessista myös kuvaukset Betren kautta levitettäväksi sekä tartutaan toimeen muiden hävikkijakeiden ja tuotteiden kehittämiseksi, mukaan siis muitakin Teurastamon ja Tukkutorin yrityksiä. Ensimmäinen maisteluerä ehtii toivottavasti jo Kiertotalousfestarille 16.9., jonka jälkeen lähdetään varsinaisen kokeilun pariin - tämä sijoittuu loka-marraskuulle. Markkinoinnin puolella tehdään uusi kierros keväällä 2018, jäätelökauden alkaessa.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Hävikkiravintola Loop toimittaa banaanit, Betre seuraa ja dokumentoi kokeilun ja selvittää Tukkutorilla saatavilla olevat hävikit (muutakin kuin banaanit), Jädelino vastaa tuotteen kehittämisestä ja osallistuu tuotantoketjun suunnitteluun, Jädelinon asiakkaat mukana arvioimassa tuotetta. Kokeilua seuraavat muut Betren kumppanit (Helsingin kaupunki, ympäristöministeriö, Remeo, Teurastamon yrittäjät ym.), lisätietoja www.betre.fi .

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Yhteensä 8000 €, josta noin 3000-3500 € saadaan ympäristöministeriön kärkihankerahoituksena Betre-projektille. Rahaa kuluu:800 € logistiikkaan ja kokeilunaikaisiin toimitusketjun kustannuksiin; 3200 € toimintamallin kehittämiseen (laajennetaan banaaneista muihinkin hedelmiin), lanseeraukseen ja tiedottamiseen ym. asiaa edistäviin tehtäviin loka-marraskuussa; 4000 € tuotekehitykseen, brändäykseen ja markkinointiin. Banaani-esimerkin avulla voidaan kertoa hauskasti esim. sarjakuvien ja tarinoiden kautta ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Materiaalien avulla voidaan tehdä ilman lisäkustannuksia toinen markkinointikierros keväällä 2018, jätskikauden alkaessa. Tarkoitus on, että kokeilusta saatavat opit leviävät mahdollisimman laajalle, ja lopulta banaanijäätelö jää vain uuden toimintatavan liikkelle laittamaksi pilottituotteeksi.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Jokainen meistä on kokenut oman tehtävänsä hoitamisessa. Loop on ensimmäinen hävikkiruokaravintola Suomessa ja hallitsee hävikin hankinnan, käsittelyn ja toimittamisen. The Natural Step ja Betre -kärkihankepilotti vastaavat toimintamallin kehittämisestä, brändäyksestä ja viestinnästä, tutkimuksesta ym. Jädelino tunnetaan asiantuntevana ja asialleen omistautuneena italialaisen artesaanijäätelön valmistajana. Rahoituksesta: Kokeilu on osa The Natural Stepin Betre -kärkihankepilottia. Työvoimakuluista ja alihankintojen kuluista osa saadaan kärkihankepilotin rahoituksena ympäristöministeriöltä, joten kokeiluun tarvittava lisärahoitus on noin 4500 - 5000 €.

Lärdomar av försöket

Saavuttiko kokeilu tavoitteensa?

Tärkein oppi oli ruoan jälkimarkkinoiden liiketoimintamalli, jossa asiakkuuteen liittyvät kierrot on sovitettu yhteen logistiikan ja rahoituksen dynamiikan kanssa. Mallilla pyrimme jäsentämään hävikkiä koskevien haasteiden liittymistä toisiinsa. Palvelumuotoilun hyödyntäminen mallin rakentamisessa oli toimiva ratkaisu. Monitoimijaisissa arvoketjuissa, kuten aina on asian laita kiertotaloudessa, on käyttäjäkokemuksen ymmärtämisestä huomattavaa hyötyä. Kun käyttäjäkokemuksen muotoilu tehdään yhteiskunnan ja luonnon asettamien reunaehtojen puitteissa, siten että lopputuloksena on liiketaloudellisesti kannattava palvelupolku, voidaan perustellusti puhua kestävästä palvelumuotoilusta. Banaanin ylijäämän syöttäminen kupillinen kerrallaan helsinkiläisille ei ratkaise hävikin ongelmia laajemmassa mittakaavassa, mutta hyvää buustia se antaa kiertotalouskeskusteluun, vieden asiaa uusille foorumeille.

Mitä uutta tietoa kokeilulla saatiin?

1) Kiertotaloudessa on kyse symbiooseista, ja nämä eivät onnistu ilman koko ketjun sitoutumista asiaan. Toimintaympäristö voi joko tukea tai heikentää tätä sitoutumista. Kun kyse on ruoasta, on luottamuksen rakentaminen ja ylläpito ensiarvoisen tärkeää - luottamus on se liima, joka pitää kiertotalouden rattaat paikallaan, oikeassa suhteessa toisiinsa. 2) Kiertotalous on kenttänä vielä kovin hajanainen, ja eri toimijoiden ja toimialojen keskustelut ovat kaukana toisistaan. Esimerkiksi rahoitusta koskien siinä missä liikkumisen yhteydessä on luontevaa puhua kuukausimaksuista ja leasingista, ruokaan liittyvä toiminta perustuu useimmiten hyväntekeväisyyteen. Mikään kierrätys ei auta, mikäli kierrätettävä materiaali on huonolaatuista tai kierrätysmateriaalille ei löydy teollisuudesta käyttäjää tai markkinoilla imua. Myös kiertotalouden talous-osion paradoksi - kannattavuuden ja taloudellisen tuoton irtikytkentä materiaalien ja energian kulutuksesta - vaatii vielä pitkään, ennen kuin siitä tulee "uusi normaali". Kokeilijoille suosittelemme palvelumuotoilun ja käyttäjäkeskeisen ajattelun hyödyntämistä konseptien suunnittelussa ja itse kokeilussa. Tähän löytyy hyviä oppaita myös netissä, mm. Kasvunvara-palvelumuotoiluoppaan e-kirja ja Lean Service Creation -opas.

Miten aiot viedä kokeilua tai sen tuloksia eteenpäin?

Keväällä, kun jäätelönsyöjät heräävät talviuniltaan, on suunnitelmissa tehdä uusi erä jätskiä. Olemme myös jakaneet kokemuksia The Natural Stepin Israelin toimiston vetämän ruokahävikin vähentämiseen tähtäävän "Transition Labin" kanssa, ja he suunnittelevat hävikkihedelmäkokeilun tekemistä Tel Avivissa myöhemmin tänä vuonna. Olennaisempaa kuitenkin olisi saada isommat jäätelöntuottajat mukaan hävikin hyödyntämiseen, jotta päästään käsiksi volyymeihin, jotka oikeasti alkavat vaikuttaa hyödyntämättä jäävän ruoan määriin.

Vad har hänt under försökets gång?

27.12.2017

Kokeilun etenemistä voi seurata Betren ja Jädelinon facebook-sivuilta. Ensimmäinen erä jätskiä valmistettiin 9.11. torstaina, ja marraskuun aikana hävikkiherkkuja saa viikoittain.

Jädelino on auki talvikaudella ke-la klo 11-18, ja hävikkihedelmäjäätelöä saa torstaista eteenpäin (jäätelö valmistetaan torstaiaamuna). Lue lisää Betren blogista ja käy itsekin herkuttelemassa!

Jädelino Helsinki Facebookissa »

Betre-projekti Facebookissa »


Kommentarer
Logga in och kommentera med eget namn
Göm kommentarer